Sub aripa concernului ungar Borsodchem, Stefan Vuza vrea sa-si elimine concurenta de pe piata produselor clorosodice, prin cumpararea combinatului Oltchim, singurul competitor viabil al Chimcomplex

Daca ii iese pasenta, Vuza va detine monopolul pe productia de produse clorosodice din Romania si va scapa de mana forte a Consiliului Concurentei* Mai mult, prin incheierea unui parteneriat cu ungurii de la Borsodchem, controversatul om de afaceri ar da o lovitura de imagine competitorilor neatinsi de tentaculele sale monopoliste*

Statul roman va incerca in aceste zile sa scoata la privatizare un pachet semnificativ de actiuni ale combinatului chimic de la Ramnicu Valcea, Oltchim. In ultimii ani, mai multe societati de profil si nu numai si-au manifestat intentia de a prelua Oltchim.

Printre acestea, pe fata sau sub paravanul altor societati, in cursa s-au inscris Lukoil si Borsodchem. Pe piata romaneasca, cel mai semnificativ concurent al Oltchim este societatea Chimcomplex, patronata de controvesratul om de afaceri Stefan Vuza.

Pentru ca in cazul in care si-ar manifesta de unul singur intentia de a prelua compania valceana, Vuza ar trebui sa dea explicatii Consiliului Concurentei, pentru concentrare economica, a gasit solutia salvatoare pentru a-si pune in aplicare planul de a monopoliza piata romaneasca de mase plastice - un partaneriat cu ungurii de la

Borsodchem, in spatele carora se afla societatea concurenta a Lukoil - Gazprom. Potrivit informatiilor noastre, in aceste zile, Stefan Vuza incearca cu ardoare sa bata palma cu ungurii de la Borsodchem.

Daca ii iese afacerea, Borsodchem si Oltchim (dirijat din spate de Vuza) ar forma impreuna al doilea mare producator de produse clorosodice din Europa.

Statul roman a anuntat, din nou, ca vinde pachetul majoritar de actiuni detinute la societatea valceana Oltchim, fiind vorba de un pachet de 53% din actiuni, restul facand, pana mai ieri, obiectul unor litigii cu actionarii minoritari.

Precizam faptul ca zilele trecute, a fost solutionat dosarul inregistrat pe rolul Curtii Constitutionale, dosar avand ca obiect exceptia de neconstitutionalitate a unei dispozitii din Legea nr.137/2002 modificata si completata, exceptie invocata de catre unul dintre actionarii minoritari ai Oltchim, Lindsell Enterprises Limited, referitoare la hotararea AGEA nr. 8/28.11.2003, privind majorarea capitalului social al SC Oltchim SA, prin conversia in actiuni a unei parti din creanta AVAB.

Prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala a respins exceptia ca nefondata, ceea ce da liber statului sa mareasca pachetul de actiuni ce urmeaza sa fie scos la vanzare. Oltchim se afla in urma cu o saptamana in proces cu Lindsell Enterprises.

Combinatul avea o datorie mai veche, rezultata dintr-un credit extern garantat de stat si care nu a mai fost platit.

Oltchim a trecut de la AVAS in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) anul trecut, ocazie cu care o datorie a combinatului de aproape 100 de milioane de dolari a fost convertita in actiuni ale statului, iar participatiile statului la Oltchim au crescut de la 53 la 95%.

Oltchim, un cascaval mare pentru Vuza

Pe piata romaneasca sunt doi competitori principali pe segmentul produselor clorosodice - Chimcomplex, patronat de omul de afaceri Stefan Vuza, si Oltchim.

Pana in prezent, „strategia de dezvoltare" a afacerilor lui Vuza, implementata prin Serviciile Comerciale Romane - SCR, urmareste cumpararea unor intreprinderi care se afla fie pe aceeasi piata cu societatile din interiorul SCR, fie au productie complementara sau tangentiala acestora.

Altfel spus, urmareste inghitirea tuturor societatilor care le concureaza pe cele detinute de el. Oltchim a dobandit pozitia de lider de piata din Europa Centrala si de Est de-a lungul ultimilor ani, pe diferite segmente de produse.

Prin Chimcomplex si Oltchim au fost create, practic, premisele pentru ca pe acest segment de piata, al produselor clorosodice si sodice, sa functioneze actori competitori. Insa tocmai asta incearca Vuza sa darame - competitivitatea pe piata produselor clorosodice.

Mai mult, ar fi de precizat faptul ca, Olchim se afla in fata cele de-a treia incercari de privatizare, dupa ce, in urma cu doi ani, patronul Rompetrol, Dinu Patriciu, a incercat in zadar sa cumpere de la stat combinatului chimic.

O simpla analiza a produselor oferite pe piata interna si externa de catre cele doua societati releva faptul ca acestea sunt in competitie acerba.

Astfel, Oltchim realizeaza produse anorganice - soda caustica (lichida, bloc, fulgi, perle), clor, acid clorhidric, apa oxigenata; produse macromoleculare- policlorura de vinil (PVC), polieteri polioli, produse organice de sinteza, oxo alcooli (octanol, izo-butanol), solventi organici clorurati (percloretilena), anhidrida ftalica, plastifianti si produse agrochimice – erbicide, fungicide, insecticide si materiale de constructii. La fel, printre principalele grupe de produse oferite de Chimcomplex se numara produsele clorosodice, solventii organici, cloruri anorganice, intermediari de sinteza, alchilaminele, produsele de uz fitosanitar (pesticide) si gazele comprimate.

Dincolo de aspectul ce tine de competitia pe acelasi segment de piata, Vuza are in vedere si faptul ca Oltchim e o mina de aur si sub alt aspect. Ii poate, practic, deschide noi orizonturi. Si asta pentru ca, zona limitrofa complexului Oltchim este bogata in zacaminte - gaze, petrol, carbune, calcar, apa.

Totodata, in zona exista un depozit imens de sare, estimat a avea o rezerva pentru 100 ani, amplasat la 8 km distanta de platforma chimica, iar achizitionarea materiilor prime de la producatori limitrofi (achizitionarea etilenei si propilenei) se face de la Combinatul Petrochimic Arpechim-Pitesti, prin 2 conducte subterane de 60 km lungime.

Mai mult, ar putea utiliza raul Olt, situat la o distanta de 0,7 km, ca sursa de apa; centrala termica situata la o distanta de 0,5 km ca sursa de energie termica si forta de munca calificata din zona.

Si nu in ultmul rand, accesul la caile de comunicatie rutiere si ferate au legatura cu toate frontierele si porturile de la Dunare si Marea Neagra.

In razboiul Gazprom-Lukoil, Vuza s-ar lipi de primii

Privatizarea Oltchim nu este la prima tentativa. In 2001, firma canadiana Exall Resources a semnat cu reprezentantii statului contractul de privatizare, anulat insa, ulterior, pentru ca firma canadiana n-a platit actiunile.

In 2003, procesul se reia, insa APAPS-ul lui Ovidiu Musetescu l-a oprit inexplicabil, desi au existat intentii clare de cumparare din partea concernului rus Lukoil, a Grupului financiar austriac Vienna Capital Partners si a Grupului Rompetrol.

Acesta din urma a actionat APAPS in judecata, cerand suspendarea privatizarii pe motiv ca datele financiare din caietul de sarcini nu au fost actualizate si nu au oferit detalii privind conversia in actiuni a datoriilor companiei catre AVAB si nici procesul de divizare a societatii.

In urma cu cateva zile, cand privatizarea Oltchim a revenit in actualitate odata cu anuntul facut in acest sens de ministrul Codrut Seres, compania ungara Borsodchem, care doreste sa-si extinda capacitatile de productie, a anuntat ca va inainta o oferta pentru a achizitiona combinatului valcean.

Mai mult, nici Lukoil nu a dat semne ca nu ar ravni din nou Oltchim. Ar fi de subliniat faptul ca, in cursul anului trecut, Borsodchem a fost preluata de Gazprom, principalul competitor pe piata petrolului al Lukoil.

Contactat telefonic de redactorii Buna ziua, ARDEAL, pentru a afla mai multe amanunte in legatura cu stadiul intelegerilor cu Borsodchem, Stefan Vuza a preferat un dialog necivilizat.

De precizat ca pe tot parcursul "discutiei" , omul de afaceri a preferat sa ridice tonul intr-un mod inadmisibil, sa profereze injurii si sa faxca speculatii pe seama bunei credinte a reporterilor nostri, in demersul professional al acestora.

Cu toate acestea, el nu a negat existenta incercarii de a incheia un parteneriat cu societatea Borsodchem in vederea preluarii Oltchim.