Fostul director al Administratiei Financiare Timisoara, Klara Ilona Piroska, a fost condamnata, ieri, la patru ani de inchisoare, dupa ce magistratii Tribunalului Timis au declarat-o vinovata de luare de mita si complicitate la delapidare.

In acelasi dosar au mai fost cercetati penal si condamnati un cunoscut om de afaceri local, administrator al SC "Perfect Renaissance" SRL, si directorul economic al firmei.

Primul este Petru Willkovits, care a incasat trei ani de inchisoare pentru dare de mita, delapidare, evaziune fiscala, instigare la fals intelectual la Legea contabilitatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii, precum si economista Violeta Chiorean, care a "scapat" cu doi ani de detentie pentru complicitate la dare de mita si la delapidare, in forma continuata, si fals intelectual la Legea contabilitatii.

Prin rechizitoriul intocmit de PNA, procurorii au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, atat a ex-directorei Piroska, cat si a omului de afaceri Petru Willkovits, si a directorului economic Violeta Chioreanu.

Anchetatorii au sustinut ca fostul sef al la Administratiei Financiare a primit o serie de cadouri costisitoare de la patronul SC "Perfect Renaissance", in schimbul carora "sponsorul" a fost favorizat in cadrul unor licitatii organizate de finantele locale.

Mai exact, firma in discutie (un cunoscut producator de votca) i-a mobilat luxoasa vila cu 12 incaperi (construita intr-un cartier rezidential timisorean tot din "sponsorizari"), a Klarei Piroska, contravaloarea pieselor de mobilier fiind estimata de anchetatori la circa o jumatate de miliard de lei.

Procurorii au descoperit ca factura de 500 de milioane de lei a fost platita, la cererea directorului, din fondurile "Perfect Renaissance", administrata de Willkovits, care, in schimb, a fost favorizat in cadrul unor licitatii si a unor activitati de executare silita a bunurilor apartinand societatilor cu debite restante la bugetul de stat.

Pentru a se acoperi cu acte, patronul a dispus subalternilor sai sa emita in fals o factura fiscala prin care se atesta vanzarea de mobilier catre un cetatean strain, desi aceste bunuri figurau la cheltuieli materiale consumabile.

In plus, procurorii PNA au descoperit ca in perioada martie - septembrie 2004, Willkovits si directorul economic al firmei, Violeta Chioreanu, ar fi ridicat din acelasi cont peste 60.000 de dolari, fara a putea justifica, in mod legal, destinatia si modul de folosire a sumei.

Din aceleasi verificari rezulta ca banii aflati in contul respectiv ar fi avut o provenienta suspecta, alimentarea realizandu-se de catre mai multe firme care isi au sediul in Insulele Virgine Britanice, una dintre ele fiind chiar asociat majoritar al SC "Perfect Renaissance".

Sentinta Tribunalului Timis nu este definitiva, aceasta putand fi atacata cu apel. Deocamdata, dupa gratii se afla doar fostul director de la Finante si omul de afaceri, mai putin contabila acestuia din urma. Chiar luna trecuta, Violeta Chiorean a beneficiat de clementa instantei, judecatorii ajungand la concluzia ca, cel putin in cazul ei nu se mai impune cercetarea in stare de arest preventiv.

Mai trebuie mentionat ca acest dosar este doar una dintre cauzele de coruptie solutionate de judecatori in care este cercetata penal Klara Ilona Piroska.

Fostul director de la Administratia Financiara mai este inculpat inca intr-un dosar, mult mai complex, intocmit de PNA, impreuna cu o femeie de afaceri locala (a carei firma de constructii i-a ridicat functionarei vila de care aminteam), precum si cu o colega din cadrul DGFP Timis, inspector la Serviciul Audit.