Boc este convins ca pregatirea acestor alegeri nu va afecta capacitatea actualului guvern de a rezolva problemele ivite pana la demiterea sa efectiva. In fapt, cabinetul Tariceanu va conduce tara pana la investirea urmatorului executiv. Boc a promis ca, indiferent de probleme (fie inundatii, fie crize in sanatate), ministrii isi vor face treaba, chiar daca se vor afla intr-o perioada de "preaviz".

UDMR se alatura PD si PNL in sustinerea anticipatelor, asa incat singura pozitie lipsa este cea a conservatorilor. Decizia lor este asteptata cel tarziu maine si este de presupus ca, pentru a intra in Parlament, vor incerca sa gaseasca o cale de intelegere cu Alianta DA.

Totodata, BND (cei cinci parlamentari sindicalisti) a semnat un protocol cu Alianta, potrivit caruia ei ar primi locuri pe listele acesteia, in cazul unor anticipate. Boc nu a confirmat, insa, existenta unui astfel de protocol, dar nici nu a infirmat-o: "Alianta va candida in aceeasi formula ca si cea din toamna", s-a marginit el sa declare.

Se discuta pe 1 la 1

Presedintele PD nu a vrut sa comenteze raportul de 1 la 1 sau orice alta formula posibila pentru listele Aliantei in alegeri, sustinand ca acest aspect trebuie dezbatut in conducerea organismului si ca decizia va fi luata dupa mai multe criterii. Printre acestea sunt rezultatele din alegeri (calculate separat) si pozitia din sondajele de opinie.

Dar, s-a grabit Boc sa adauge, trebuie sa fie sondaje de opinie comandate de Alianta special pentru stabilirea paritatii pe liste. In momentul actual, ultimele sondaje (indiferent de cine au fost comandate) confera PD-ului un avans fata de liberali, fapt care i-ar indreptati sa ceara mai mult pentru ei.

Insa Boc, secondat si de deputatul PD de Cluj Daniel Buda, a afirmat ca va propune paritatea de 1 la 1 pentru listele Aliantei, ca toata lumea sa fie multumita. Problema se va discuta si in cadrul filialelor locale.

Vor modificarea legii ... sau a Constitutiei

Dincolo de tevatura din interiorul Aliantei, Boc il acuza pe fostul ministru PSD al Justitiei, Cristian Diaconescu, ca "spune aberatii" atunci cand afirma ca situatia legilor Justitiei putea fi rezolvata in Parlament si ca nu era nevoie de anticipate pentru asta.

Cu Constitutia dupa el, presedintele PD a citit articolul 146, care, modificat la referendumul din 2003, obliga Parlamentul sa respecte o recomandare a Curtii Constitutionale (CC) si nu ii mai da posibilitatea sa "infranga" o decizie a acesteia cu votul a doua treimi din parlamentari. "Ma surprinde ca un fost ministru al Justitiei poate sa spuna asa ceva", a comentat Boc.

El a precizat ca Alianta doreste modificarea legii CC, pentru a scoate aceasta institutie in afara controlului politic. Boc sustine ca propunerile de judecatori pentru CC pot fi facute si de societatea civila, nu este obligatoriu ca numai oamenii politici sa aiba acest drept. "Fie modificarea legii, fie revizuirea Constitutiei", sustine Boc.

Deputatul Daniel Buda are aceeasi parere, motivand ca CC nu mai este, in acest moment, o institutie juridica, ci una politica.

Democratia costa

Intrebat despre costurile anticipatelor, care vor trebui sustinute de bugetul Romaniei, presedintele PD s-a marginit sa raspunda, sec: "Democratia costa". "Daca le pui in balanta, si democratia, si dictatura, au costurile lor.

Dictatura costa mai putin, e adevarat", a comentat Boc, explicand ca, pana la urma, anticipatele acestea sunt un fel de "investitie" in binele cetatenilor si in democratie. Aceeasi pozitie o adopta si colegul sau de partid, Daniel Buda, care afirma ca se vor gasi bani pentru anticipate. Totusi, de unde se vor scoate, concret, banii pentru sustinerea alegerilor, nu se stie.

Autostrada electorala

Emil Boc refuza posibilitatea ca problemele legate de autostrada Transilvania sa afecteze performantele electorale ale Aliantei in Ardeal. El spune ca, dupa cele 10 milioane de euro platite nu demult, la interventia sa, catre firma Bechtel, urmeaza o alta transa, de 15 milioane, care va fi deblocata saptamana aceasta.

Presedintele PD este sigur ca firma americana nu va opri lucrarile (desi cele doua santiere din Cluj si Bihor sunt inchise in acest moment) si ca autostrada va beneficia de tot sprijinul politic al Aliantei (desi co-presedintele acesteia, Calin Popescu Tariceanu, s-a pronuntat nu o data in defavoarea proiectului).

Blamand datoria fata de Bechtel neachitata de PSD, Boc mai spune ca are incredere in maturitatea cetatenilor din Ardeal si Romania de a acorda Aliantei acel 50% plus 1 de care are nevoie.