Pe majoritatea nu-i cunoasteti si nu ati auzit niciodata de ei. Transilvania si Banatul au trimis in Parlament o multime de anonimi, adevarate "pusculite tacute" pentru fondurile forfetare.

La multe luni de la alegeri, majoritatea dintre acestia nu au reusit sa se remarce cu nimic in ceea ce priveste activitatea parlamentara, desi cu totii se lauda (si uneori si cred) ca "muncesc in folosul cetatenilor".

Numele unora dintre acesti parlamentari nu le este cunoscut nici macar cetatenilor din judetele din care provin. Altii au fost impusi de la Centru, dupa care au uitat complet de circumscriptiile lor.

In perioada care a trecut pana acum de la alegeri, cei mai multi dintre ei s-au multumit sa se bucure de traiul fara griji asigurat de indemnizatiile de senatori sau deputati, sa faca parte din diferite comisii, sa se plimbe prin strainatate si sa profite din plin de ceea ce credeau a fi patru ani de vacanta cu care au fost binecuvantati de alegatori.

Alegerile anticipate le tulbura linistea, le naruiesc visele si i-ar putea lasa pe drumuri, in conditiile in care, pe de o parte, oamenii nu mai au incredere in ei, si pe de alta, din cauza faptului ca in filiale a reinceput lupta pentru ciolan.

Senatorii discreti ai marilor indemnizatii

Senatorii transilvaneni si banateni alesi in aceasta legislatura nu se deosebesc prea mult de cei care au fost inaintea lor. Cu putine exceptii, ei sunt interesati in foarte mica masura de procesul legislativ, la fel ca si colegii lor, deputatii.

Aparitiile lor in viata publica sunt rare si cel mai adesea aduc in discutie subiecte neinteresante pentru presa, ceea ce-i face sa acuze "blocajul mediatic" la care ar fi supusi.

Senatorul de Arad, Aurel Ardelean (PRM) este un personaj discret. El nu si-a facut publice pe site-ul Camerei Deputatilor datele de contact sau activitatea pe care a desfasurat-o, tot ce pot afla alegatorii fiind apartenenta acestuia la Comisia pentru Invatamant, Stiinta si Tineret. Nici colegul sau de la PD, Petru Nicolae Iotcu, nu este mai cunoscut in afara judetului.

De asemenea, din prefect al judetului in mandatul trecut, Dan Ungureanu (PSD), a ajuns un senator sters, membru al Comisiei pentru Combaterea Abuzurilor. Un alt necunoscut este Gheorghe David, de la Timis (Alianta "D.A.").

Alegatorii de la Bihor l-au trimis in Parlament pe Radu Tarle (ADA), absolvent al Institutului Penticostal Bucuresti, dar inexistent din punct de vedere al activitatii politice. UDMR l-a propulsat pe Stefan Pete direct in Comisia pentru Agricultura. El nu si-a facut publice datele de contact, programul de audiente (daca are) si nici alte informatii care l-ar putea face mai cunoscut publicului.

Acelasi lucru este valabil si pentru Verginia Verdinas de la PRM. Ea nu are telefon, e-mail personal si nici cabinet parlamentar. Daca are totusi, atunci probabil ca le tine secrete, pentru ca pe site-ul Senatului nu se regasesc. La Timis, pentru al doilea mandat consecutiv a fost reales necunoscutul Gheorghe David, de la PRM.

La Hunedoara, alegatorii si-au irosit voturile pe Adrian Paunescu. Prestatia acestuia in folosul judetului a fost nula. Dupa ce a fost ales, interesul pentru hunedoreni i-a scazut brusc. Colegul sau de circumscriptie, senatorul Viorel Senior Duca, este un necunoscut pana si pentru administratorii site-ului Senatului. In afara de comisia din care face parte, acestia nu stiu nimic despre el.

Despre Petru Stan, senator PRM de Salaj, se poate spune un singur lucru: anonim. Apelativul i s-ar potrivi si colegului sau de la UDMR, Szabo Andras Levente Fekete. Uniunea are senator si la Satu Mare, pe Karoly-Ferencz Szabo. In afara colegilor sai de partid, si a unui numar de membri ai comunitatii maghiare, nu prea a auzit nimeni de el, ca de altfel nici de senatorul Sever Ster, de la PSD.

La fel sta situatia si la Sibiu. Senatorul conservator Ilie Stoica este celebru la el la Avrig, iar democratul Nicolae Neagu, posesor al unor brevete, este mai cunoscut printre ingineri si inventatori decat printre alegatori. Un alt senator "timid" este Viorel Arcas (PSD), despre care se stie ca este membru in Comisia de Buget, Finante si Banci a Senatului.

Deputati votati cu toptanul

Faptul ca alegatorii au fost nevoiti sa voteze liste si nu candidati, i-a adus in Camera Deputatilor pe majoritatea deputatilor de Timis. Social-democratii Petru Andea si Ovidiu Branzan nu sunt tocmai necunoscuti, dar nu au facut "nici o branza" in actualul mandat. Poate doar ceva bani in plus.

Nici liberalii Silviu Cristian Busoi si Viorel Oancea nu stralucesc prin initiativele pe le-au avut. Primul este membru al grupurilor de prietenie cu Estonia, Regatul Thailanda si Regatul Hasemit al Iordaniei. Oancea este si el prieten cu Marea Britanie, Brazilia si Pakistan. In cifre, sta ceva mai bine, adica a luat cuvantul de vreo 12 ori.

Radu Lambrino si Valeriu Tabara sunt si ei deputati de Timis. Despre primul se poate spune doar ca are 30 de ani, iar despre cel de-al doilea ca traieste din amintirile de pe vremea cand conducea PUNR.

Banatenii mai sunt reprezentati in fruntea tarii de Stefan Glavan (PC), Slavomir Gvozdenovici (de la Uniunea Sarbilor), Nicolae Mircovici (reprezentand minoritatea bulgara), Octavian Mircea Purceld (de la PRM) si Toro Tiberiu (UDMR).

Dintre acestia, foarte "prietenos" este Mircovici, care are timp sa faca parte din cinci grupuri de prietenie: cu Republica Portugheza, cu Republica Tunisiana, cu Guineea, cu SUA si fireste, cu Bulgaria.

La Arad, lista deputatilor necunoscuti ii cuprinde pe Cornelia Ardelean (PC), Mihaita Calimente si Constantin Igas (Alianta "D.A.") si Andrei Gheorghe Kiraly. Gheorghe Chiper, de la PSD, face si el act de prezenta la Camera. De doua ori se vor gandi liderii politici si atunci cand vor trebui sa reintocmeasca listele pentru Bihor.

Victor Boeriu (PNL), Ionela Bruchental-Pop (PD), Claudiu Pop (PSD), Petru Lakatos si Soki Bela (UDMR) si Adrian Miroslav Merka (Uniunea Slovacilor si Cehilor) nu s-au remarcat cu nimic.

La Caras-Severin, un comportament discret in raport cu interesele cetatenilor il au mai toti deputatii: Ionesie Ghiorghioni (PD), Marius Iriza (PRM), Viorel Racoceanu (PD), Mihai Radan (Uniunea Croatilor) si Ioan Tundrea (PC). Radan are o singura luare de cuvant in Parlament, probabil cea in care a depus juramantul.

Judetul este printre cele mai sarace din tara, singurul lucru care "merge" fiind afacerea cu lemn.

Anonimi la casieria Camerei

Probabil ca nu ati auzit nici despre cei mai multi dintre deputatii din Maramures. Cu toate acestea, ei exista.

Spre exemplu, Bonis Istvan (UDMR), Angela Buciu (PRM), Petru Godja si Dan Sorin Mihalache (PSD), Ioan Hoban (PNL) si Stefan Tcaciuc (reprezentantul ucrainienilor) incaseaza sumele forfetare de la casieria Camerei Deputatilor, cot la cot cu colegii lor de la Satu Mare: Istvan Erdely-Doloczi, Varga Attila (UDMR) si Mihaela Rusu (PSD).

La Hunedoara, foarte putini au auzit despre Monica Maria Iacob Ridzi (PD), despre Ionica Constanta Popescu (PC), sau despre activitatea din Parlament a lui Ioan Timis (PSD).

Interesele Sibiului ar fi trebuit sa fie sustinut si de anonimii Ruxandra Florin Jipa (PRM), Raluca Turca (PNL), Florin Nicolae Muntean (PD) si de Ovidiu Gant (Forumul Democrat al Germanilor). La Centru, acestia sunt considerati ca facand parte din linia a doua sau a treia de politicieni.

La Alba, relativ necunoscut, alegatorii si-au irosit voturile pe unii deputati care dupa alegeri au abandonat judetul. Este cazul lui Cristian Valeriu Buzea (PRM) care nu a organizat niciodata nici o conferinta de presa. Intr-o situatie similara se regaseste si Emilian Cutean, impus de la Centru cu suportul lui Ion Iliescu.

Este putin probabil ca in caz de alegeri anticipate, cei doi sa mai prinda un loc eligibil.

Ceva mai cunoscuti sunt deputatii de Mures, cei de Cluj si cei de Bistrita Nasaud, care au fost ceva mai activi, cel putin in viata publica. Cu toate acestea, si acolo se pune problema ca in perspectiva alegerilor anticipate, listele sa arate diferit de cele care au fost intocmite in urma cu un an.

Nici acestia nu au reusit insa, din cauza orgoliilor si a conflictelor de interese sa sustina in Parlament o strategie coerenta pentru Transilvania si Banat.