La inceputul acestei luni, in Gruia a explodat bomba: Dorinel Munteanu a semnat un contract de antrenor jucator, valabil pe doua sezoane. Internationalul in varsta de 37 de ani (pe care i-a implinit in 26 iunie), care a terminat de curand cursul de antrenori PRO, ii are la CFR Ecomax ca secunzi pe Gheorghe Mihali si Catalin Ciorman.

Valoarea constractului este de 150.000 de dolari pe sezon. Munteanu s-a lansat la Inter Sibiu, dupa care ajuns in Stefan cel Mare. Apoi, Dorinel a evoluat in Belgia, la Cercle Bruges si in Germania, la FC Koln si VfL Wolfsburg.

In pauza intercompetitionala din iarna anului 2003, Munti a revenit in tara, la Steaua, unde a castigat titlul la finele sezonului trecut. In ceea ce priveste Nationala, Dorinel are bifate 124 de selctii si 16 goluri.

Munteanu este al pe pozitia a doua in clasamentul celor mai selectionati jucatori la Nationala, dupa Hagi, care are 125 de selctii.

Reporter: Cand ai inceput sa joci fotbal?

Dorinel Munteanu: Joc fotbal de multi ani, practic, de cand ma stiu…. Debutul in mod organizat l-am avut in divizia C la Oravita, dupa o perioada in care am jucat la o echipa din satul meu natal.

Diciplina de fier

Rep.: Ce ai invatat din perioada petrecuta in Bundesliga? Dar din cea de la Steaua?

D.M.: Evident, am invatat doar lucruri bune din Bundesliga. Acolo mi-am dorit dintotdeauna sa joc. Inainte insa de a juca in campionatul german am evoluat timp de 2 ani in Belgia, la Cercle Bruges. In Belgia m-am pregatit atat profesional cat si sufleteste pentru Bundesliga.

Unul dintre lucrurile pe care le-am invatat, cat timp am evoluat in Germania, a fost sa adopt o disciplina de fier, desi eu ma consideram disciplinat. Succesul de care m-am bucurat si ma bucur in prezent, se datoreaza unei discipline riguroase, atat pe teren cat si in viata particulara. Disciplina este baza unei reusite in fotbal, si nu numai.

Becali si Zenga: doar de bine

Rep.: Care era atmosfera de la Steaua? Cu cine te intelegeai cel mai bine?

D.M.: Mi-am dorit sa evoluez din nou in campionatul romanesc. Dupa perioada petrecuta in Germania, prima oferta venita pentru a juca in tara a fost cea a lui Piturca, de la Steaua, oferta pe care de altfel am si acceptat-o.

Imi doream sa impartasesc ros albastrilor din experienta acumulata de mine in Bundesliga. Eu cred ca intr-o mare masura am reusit acest lucru si as fi foarte fericit sa reusesc acelasi lucru si la CFR Ecomax.

In ciuda faptului ca in afara stadionului, se vorbea mult despre eventualele neintelegeri care exista in echipa, noi am incercat intotdeauna si chiar am reusit, sa cream o liniste necesara performantei. Atmosfera in echipa era una foarte buna.

Eu m-am inteles bine cu toti jucatorii, dar o relatie mai speciala am avut-o cu Radoi, care de altfel a fost si colegul meu de camera.

Rep.: Cum a fost Gigi Becali ca patron? Dar Zenga ca antrenor?

D.M.: In presa s-a scris ca relatia mea cu Becali nu ar fi fost tocmai buna, dar trebuie sa contrazic aceasta speculatie. Nu am avut niciodata probleme cu Becali. Relatia noastra a fost strict profesionala, nu ne cunosteam dincolo de viata sportiva. Despre Walter Zenga pot sa spun ca a fost un antrenor foarte bun.

A schimbat multe la echipa si a adus un suflu nou. De asemenea a avut un rol important in titlul pe care Steaua la castigat sezonul trecut. Este adevarat ca Walter a avut si un lot valoros si experimentat la dispozitie. Si nu trebuie uitati nici antrenorii dinaintea lui, care i-au lasat o mostenire pretioasa, un lot omogen.

La Nationala lipseste disciplina

Rep.: Sa vorbim putin despre echipa Nationala. Ce crezi ca ar trebui sa faca Piturca sau jucatorii pentru ca Nationala sa se califice din nou la un turneu final?

D.M.: Pana nu se va crea o disciplina si o ordine in echipa, aceasta nu va avea succes. Eu cred ca avem jucatori valorosi, dar la capitolul disciplina si seriozitate lucrurile lasa de dorit. Un rol important in impunerea acestei discipline il joaca antrenorul, dar, bineinteles, si jucatorii au un cuvant mare de spus.

Rep.: Vei mai raspunde vreunei convocari la Nationala sau acest capitol s-a incheiat?

D.M.: Nu sunt jucatorul care se da usor batut sau care sa spuna ca nu mai poate. Daca selectionerul ma va contacta, voi da curs invitatiei de a juca din nou pentru nationala.

Rep: Care este secretul acestei longevitati in marea performanta?

D.M.: Disciplina in viata sportiva si extra sportiva cat si placerea de a juca fotbal, m-au tinut pana in prezent pe teren.

Rep.: De ce ai plecat de la Steaua?

D.M.: Nu este nici un secret. Ma aflam la finele contractului si nu mi s-a mai facut nici o propunere pentru a juca in continuare la Steaua. Cum nu vroiam sa stau departe de fotbal, am luat in calcul oferta celor de la Cluj. Dupa o perioada lunga de discutii si negocieri am aceeptat oferta venita de la CFR Ecomax.

"Vreau sa le fie frica de noi"

Rep.: Ce iti propui sa faci la echipa feroviara?

D.M.: Obiectivul principal este ca CFR Ecomax sa fie o echipa constanta si competitiva in divizia A. Aveam conditii excelente sa realizam acest lucru, feroviarii fiind una dintre echipele cele mai stabile din punct de vedere financiar.

Eu cred ca prin venirea mea si aducerea unor jucatori putem construi o echipa competitiva si puternica. Nu vreau ca adversarii nostrii sa vina la Cluj cu gandul ca vor castiga sigur. Vreau sa le fie teama de noi.

Rep.: Ti-ai facut o impresie despre echipa clujeana? Care ar fi atuurile si care sunt punctele slabe ale feroviarilor? Pe cand un nou titlu?

D.M.: Sunt numai de o saptamana la Cluj si inca nu am reusit sa cunosc echipa foarte bine. De asemenea, nu imi sunt inca clare punctele forte si cele slabe ale echipei.

Oricum, inca nu ma gandesc la titlu sau la Cupa UEFA, pentru ca sunt alte echipe cu bugete mult mai mari, cum ar fi Poli, care cumpara jucatori pe bani grei. Am ambitia ca sezonul care va debuta in curand sa il terminam pe un loc mai bun decat cel obtinut la finele anului competitional 2004/2005.

Asta in ciuda faptului ca se spune ca al doilea an in Divizia A este mereu mai greu decat primul.

Corida din Gruia

Rep.: Victoria impotriva spaniolilor de la Athletic Bilbao a fost una de rasunet. Care a fost secretul acestui succes?

D.M.: Jocul cu cei de la Bilbao a fost extraordinar. Jucatorii mi-au urmat indicatiile, au pus in practica discutiile avute cu ei inaintea meciului, fapt ce m-a bucurat foarte tare. In patru zile nu puteam sa schimb mare lucru, dar am modificat sistemul de joc, adica am trecut de la un 3-5-2 la un 4-4-2, iar echipa a stat foarte bine in teren.

Avand in fata un adversar cu o posesie prelungita, am reusit sa avem un joc de pase bun, mai ales in prima repriza, iar pe faza de atac am iesit in bloc si ne-am creat ocazii de a marca. De asemenea daruirea si mobilizarea jucatorilor a fost o surpriza placuta pentru mine.

Rep.: Acum, cu trei zile inaintea disputei cu Athletic Bilbao, care crezi ca sunt sansele de calificare ale echipei?

D.M.: Da, bineinteles ca exista sanse de calificare. Vom incerca sa marcam un gol cat mai repede, dar ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este atmosfera de pe stadion. Eu am mai jucat acolo (decembrie 2004, in grupele cupei UEFA, n.n.) si daca stadionul va fi plin mi-e frica putin de reactia jucatorilor mei.

Vom avea si noi sustinatori, spre Spania plecand 15 suporteri clujeni si contam si pe sprijinul comunitatii locale de romani. Eu cred ca daca elevii mei vor juca cum au facut-o la Cluj, nu vom avea probleme.

Dorinel, familistul

Rep.: Care este programul antrenorului jucator al CFR Ecomax?

D.M.: Aceste ultime zile au fost foarte grele pentru mine. Nu am mai fost atat de obosit si epuizat de mult timp. Sunt multe lucruri care trebuie sa treaca pe la mine si trebuie sa fiu atent la ele.

Rep.: Mai are Dorinel Munteanu timp pentru familie?

D.M.: Intotdeauna am timp pentru familie. Momentan sotia si fetita nu sunt in tara, dar sper ca la finele acestei luni sa vina si ele in Romania.