Johannis, acuzat de fals si uz de fals

Dupa o serie intreaga de procese intinse pe parcursul a catorva ani, sotia si soacra primarului Klaus Johannis au pierdut un proces, in urma caruia reiese faptul ca familia primarului Sibiului s-a folosit de documente false, pentru a intra in posesia a doua imobile din centrul orasului.

Primarul Johannis se fereste sa mai raspunda la intrebari, desi si-a pus semnatura pe mai multe documente ce se bazeaza pe hartii pe care Curtea de Apel Brasov a stabilit ca sunt falsuri.

Istoria imobilelor de pe Nicolae Balcescu 29 si Gen. Magheru 35 a fost relatata de mai multe ori in paginile ZIARULUI de Sibiu. Ambele au ajuns in posesia familiei primarului Johannis, pe baza revendicarilor pornite de Carmen Johannis si Georgeta Lazurea, sotia, respectiv, soacra primarului Sibiului.

Revendicarea a fost facuta pe baza unor documente contestate de locatarii cladirilor amintite, documente care, saptamana trecuta, au fost declarate nule de judecatorii Curtii de Apel Brasov. Decizia judecatorilor din Brasov vine dupa ce, la Sibiu si la Alba, familia primarului a primit castig de cauza.

Poveste pe scurt

Pentru reimprospatarea memoriei,pe scurt, firul proceselor in care este implicata familia primarului Johannis porneste de la adeverinta cu numarul 168/12.03.1998, intocmita de Liviu Munteanu, secretarul primariei comunei Porumbacu de Jos.

Prin aceasta adeverinta, secretarul Munteanu atesta ca defunctul Nicolae Bastea ar fi fost unicul mostenitor al defunctului Eliseu Ghenea. Adeverinta declarata falsa de Curtea de Apel Brasov a avut ca scop legitimizarea ca mostenitor a lui Ioan Bastea, ca pretins succesor al lui Nicolae Bastea, decedat in 1993.

Miza mostenirii pentru care a fost legitimizat Ioan Bastea o reprezinta cele doua imobile din centrul Sibiului, amintite mai sus si evaluate la aproximativ un milion de euro.

In fine, pe baza adeverintei 168, Ioan Bastea a pornit actiunea de revendicare a celor doua imobile amintite. Demersului lui i s-au alaturat Carmen Johannis si Georgeta Lazurea, sotia si soacra primarului Johannis, care au pretins, de asemenea, ca li se cuvin jumatate din cladirile cerute de Ioan Bastea.

Pentru sustinerea adeverintei emise, secretarul Liviu Munteanu nu a adus nici un document din arhivele Primariei Porumbacu de Jos.

Incep procesele

Pe baza adeverintei emise de secretarul din Porumbacu de Jos, Ioan Bsatea, Carmen Johannis si Georgeta Lazurca au obtinut o sentinta civila prin care cele doua imobile au fost scoase de sub proprietatea statului roman. Cei trei au pornit, apoi, demersurile de intabulare a cladirilor pe numele lor.

O data incheiata si aceasta etapa, Ioan Bastea a vandut partea sa – o jumatate – din cladirea de pe Nicolae Balcescu 29, contra sumei de 50 de milioane de lei, adica, aproximativ 3.222 de dolari, conform paritatii monetare din acea vreme.

Cu intreaga cladirea in proprietate, familia Johannis a pornit demersurile pentru a „scapa" de chiriasii sau de cetatenii care si-au cumparat apartamente in respetivul imobil, in baza Legii 112 din 1995.

Locatarii imobilului de pe Nicolae Balceascu a pornit o serie de procese, dintre care unele au fost mutate la Brasov. Acolo, spre diferenta de Sibiu, Tribunalul Bralov nu a dat castig de cauza familiei Johannis, considerand false documentele prezentate de acestia.

Carmen Johannis si Georgeta Lazurea au atacat decizia Tribunalului, dar si Curtea de Apel Brasov a dat acelasi verdict.

Decizia de la Brasov

Prin decizia civila numarul 310 din 30 iunie 2005, data in dosarul 520/R/2005, Curtea de Apel Brasov a respins recursul membrilor familie primarului Johannis si a stabilit ca irevocabila decizia Tribunalului Brasov, pronuntata in 1 februarie 2005.

Aceasta este decizia care daduse castig de cauza locatarilor de pe Nicolae Balcescu 29, pe care reprezentantii familiei Johannis a incercat sa ii evacueze.

Judecatorii brasoveni au declarat nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor prezentat de familia Johannis, au dispus rectificarea cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate a lui Ioan Bastea, Georgeta Lazurca si Carmen Johannis si a obligat statul roman, prin Ministerul Finantelor, la intocmirea

formalitatilor de preluare a succesiunii vacante. Prin urmare, familiei Johannis nu i s-a mai recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilui de pe Nicolae Balcescu 29.

„Pe exact aceleasi documente, in cazuri absolut identice, noua nu ni s-a dat caltig de cauza, nici la Sibiu, nici la Alba Iulia. La Brasov, documentele prezentate de familia Johannis au fost declarate false atat de Tribunal, cat si de Curtea de Apel.

Numai la noi nici un judecator nu constata nulitatea documentelor partii adverse", spune Liliana Soima. Aceasta locuieste in celalalt imobil vanat de familia Johannis in centrul Sibiului, cel de pe Gen. Magheru 35.

In proces, alaturi de Liliana Soima sunt si Nicolae Branzan, Ilie Cretu si Wagner Rudolf, toti imputerniciti de Gheorghe Prundurel.

Johannis - nu si nu

Primarul Klaus Johannis nu vrea sa comenteze decizia judecatorilor de la Brasov. Johannis s-a aratat deranjat de faptul ca a fost intrebat de viata sa privata, in spatiul Primariei Sibiu si s-a eschivat de la orice raspuns concret la intrebarea daca familia sa va continua cu recurs la instantele superioare.

„Eu nu sunt in nici un proces. Familia mea nu face declaratii in aceasta chestiune prin mine. Va rog sa nu faceti confuzie intre primarul Johannis, persoana Klaus Johannis si membrii familiei in care traiesc eu.

Si, v-am spus de atatea ori nu puneti intrebari legate de viata mea privata si familie fiindca ca nu doresc sa va raspund", declara Johannis.

Cu toate acestea, cu o luna in urma, inaintea deciziei Curtii de Apel Brasov, Johannis nu se arata deranjat sa declare ca este increzator in Justitie. „ Totul este OK. Nu am nimic de declarat in plus. Procesele sunt in curs de solutionare si totul este cum nu se poate mai normal", declara, atunci, Klaus Johannis.

Semnaturile primarului

Incercarile lui Klaus Johannis de a se delimita de aceasta proveste sunt relativ greu de dus la bun sfarsit. Cel putin, nu atata timp cat pe procesul de predare – primire emis de SC Urbana SA, pentru imobilul de pe Nicolae Balcescu 29, apare si numele lui Klaus Werner Johannis, in calitate de „primitor".

Mai mult, contractul de vanzare-cumparare prin care Ioan Bastea isi vinde drepturile de proprietate asupra jumatatii din imobilul de pe Balcescu, este incheiat intre acesta in calitate de vanzator si Klaus Werner Johannis si sotia acestuia, Carmen Johannis, in calitate de cumparatori. Data – 1 iunie 1999.

Prin procura generala de administrare inregistrata la Judecatoria Sibiu sub numarul 1644 din 15 februarie 2001, tot numele lui Klaus Johannis apare, ca imputernicit cu puteri depline a lui Ioan Bastea, in vederea negocierilor si incheierii contractelor de inchiriere pentru cele doua imobile din centrul Sibiului.

In fine, tot Klaus Johannis este cel care isi pune semnatura pe contractul de inchiriere pentru parterul cladirii de pe Balcescu 29, parter inchiriat unei institutii bancare, pentru care deja primarul Sibiului a primit 20.000 de dolari americani pe an.

Contractul prevede faptul ca spatiul va fi inchiriat incepand cu 1 februarie 2002 si pana la 1 februarie 2007, cu posibilitate de prelungire.

In declaratia de avere data de primar in 6 mai 2005, Klaus Johannis sustine ca, in urma inchirierii imobilului de pe strada Nicolae Balcescu numarul 29, sotia sa a obtinut venituri in valoare de 81,3 milioane de lei. La fel, Klaus Johannis ar fi primit de pe urma inchirierii respectivului imobil tot suma de 81,3 milioane de lei.

Memoriu la Parchet

Sibienii de pe Nicolae Balcescu 29 aflati in proces cu familia Johannis si care au reusit sa stramute procesul la Brasov au primit deja doua decizii favorabile, din partea judecatorilor.

Locatarii de pe Gen. Magheru 35, aflati in proces cu aceeasi familie Johannis, dar care nu au reusit sa stramute judecarea procesului de la Sibiu, raman, in continuare, nemultumiti.

Prin urmare, acestia din urma au redactat un memoriu catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie. „La Sibiu, judecatorul Dinescu face referire in motivare numai la testamentul a carui autenticitate a fost demontata de expertii grafologi.

Nu se poate ca intr-o parte judecatorii sa recunoasca falsul, iar in alta acesta sa treaca neobservat", spune Liliana Soima, locatara in casa de pe Gen. Magheru 35.

In memoriul catre Parchetul General, familiile care locuiesc pe strada General Magheru nr 35 acuza organele statului de faptul ca nu cerceteaza cu obiectivitate realitatea.

„De ce, daca s-a anulat in mod nelegal titlul de proprietate al statului roman, incadrarea juridica a faptelor savarsite nu a fost aceea de abuz in serviciu contra intereselor publice? De ce reprezentantii statului nu au avut o atitudine activa si profesionala in protejarea drepturilor statului, straduindu-se sa depuna macar in termen motive de recurs si sa faca apararile necesare?

Daca s-a costatat caracterul nereal al celor atestate prin inscrisurile emise de catre Muntean Liviu, de ce nu s-a putut obtine anularea acestor inscrisuri, ce continua sa produca efecte juridice?", se arata in memoriul amintit.

Prefectura asteapta o decizie

In cazul in care decizia Curtii de Apel Brasov nu va fi atacata la forurile superioare, este de asteptat ca Parchetul sa se autosesizeze in legatura cu acuzatiile de fals in acte.

In atare situatii, nici reprezentantii Prefecturii Sibiu nu vor sta deoparte, dar numai dupa ce va fi data o hotarare definitiva si irevocabila.

„Sigur, institutia prefectului verifica si o astfel de situatie. Eu nu am date si nu cunosc amanunte in acest proces al familiei Johannis, ca sa ma pot exprima.

La modul general vorbind, in conditiile in care ar exista o condamnare definitiva, o hotarare judecatoreasca irevocabila cu privare de libertate asupra unei persoane care detine o functie publica si nu ma refer la primarul Johannis aici, abia atunci intervine institutia prefectului care sa ia masuri impotriva demnitarului condamnat", declara subprefectul Marin Craciun.

„Eu nu sunt in nici un proces. Familia mea nu face declaratii in aceasta chestiune prin mine. Va rog sa nu faceti confuzie intre primarul Johannis, persoana Klaus Johannis si membrii familiei in care traiesc eu.

Si, v-am spus de atatea ori, nu puneti intrebari legate de viata mea privata si familie fiindca ca nu doresc sa va raspund", Klaus Johannis.

Lant in jurul primarului

Impotriva sau in legatura cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, ZIARUL de Sibiu a semnalat o serie de nereguli, deocamdata neverificate oficial de nici o institutie a statului abilitata in acest sens. Printre acestea, sunt demne de amintit:

- in urma contractelor de reabilitare-constructie castigate de diferite firme private din Sibiu, preturile de licitatie au fost crescute, astfel incat preturile finale de executare ale lucrarilor municipalitatii au crescut cu sume de ordinul sutelor de miliarde.

Spre exemplu, viitorul sediu al Primariei care a urcat de la 36 de miliarde de lei, la aproximativ 150 de miliarde de lei;

- pentru deplasarea primarului, din banii bugetului local sunt cheltuiti, anual, 25.000 de euro, chria platita pentru limuzina de serviciu al lui Klaus Johannis;

- presati de timpul scurt, constructorii de pe cateva santiere din centrul istoric al Sibiului au efectuat lucrari de reabilitare, fara o descarcare de sarcina arheologica prealabila;

- sub nasul primarului Klaus Johannis, vicepresedintele FC Sibiu si omul de afaceri Werner Keul negociaza lucrari in interesul comunitatii cu diferiti potentiali clienti ai municipalitatii.

Pentru a-si proteja afacerile private, acelasi Werner Keul a mutat granitele administrative ale Sibiului, fara ca administratia centrala sa fi luat vreo hotarare in acest sens;

- terenurile din Zona Industriala Vest au fost vandute, iar investitorii au construit pe aceste terenuri, fara ca municipalitatea sa fii efectuat scoaterea din circuitul agricol. Acest proces se va apropia de finalizare, probabil, abia in lunile care vor urma;

- de cativa ani, cateva sute de sibieni asteapta sa isi primeasca titlurile de proprietate asupra terenurilor lor. Procesele in care este implicata Primaria treneaza, inca, aceste improprietariri;

- sub nasul primarului Johannis, la DPC au fost incheiate, in trecut, contracte de subantrepriza de zeci de mii de euro, fara nici o justificare si catre apropiatii sau clientela fostei conduceri. Nici la alte societati din subordinea Consiliului Local Sibiu lucrurile nu au respectat intotdeauna legea.