El nu ar fi respectat planul autorizatiei de constructie pentru noul sediu de pe strada Grigore Alexandrescu. Tot Primaria a eliberat Universitatii Bogdan Voda autorizatie de constructie, in conditiile in care aceasta isi disputa terenul in instanta. Cu toate ca datoreaza statului zeci de miliarde de lei, Universitatea Bogdan-Voda a primit, recent, acreditarea institutionala.

De altfel, universitatea lui Jaradat se afla, in prezent, in procedura de executare silita din pricina datoriilor imense catre bugetul de stat.

Hadi Jaradat, Mohammed Jaradat, Abdel Mohammed sau Hadi Rahman Abdel Mohammed sunt una si aceeasi persoana: proprietarul Universitatii Bogdan Voda din Cluj.

Controversatul cetatean arab a reusit, de nenumarate ori, sa se descurce in relatia cu statul roman, si asta nu doar pentru ca si-a schimbat numele de cate ori a fost nevoie, ci mai ales pentru ca a stiut sa "convinga" cativa distinsi profesori universitari, precum si cativa politicieni de marca ai zilelor noastre, sa se alature proiectelor sale.

Nici fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, actual senator PRM, nu a facut rabat de la regula, contribuind, cu ce i-a stat in putere, la inchegarea afacerii cetateanului arab. Asa se face ca, in anul 2000, Mohammed Jaradat a obtinut fara nici o bataie de cap autorizatia de constructie pentru extinderea sediului Universitatii Bogdan Voda.

Pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, in care Mohammed Jaradat a sustinut ca terenul achizitionat nu se afla in litigiu, Directia de Urbanism din cadrul Primariei a emis autorizatia de constructie pentru noul sediu de pe strada Grigore Alexandrescu.

Anul trecut, insa, in luna iulie, Primaria l-a amendat pe proprietarul arab, doar pentru ca nu ar fi respectat proiectul initial de constructie.

Reprezentantii biroului de presa din cadrul Primariei nu au dorit sa ne puna la dispozitie procesul verbal al amenzii - si asta fara a invoca un motiv anume - comunicandu-ne ca Universitatea Bogdan Voda ar fi fost penalizata cu 20 de milioane de lei pentru nerespectarea unei proceduri tehnice.

In ce-l priveste pe cetateanul arab, acesta, de cand institutia pe care o conduce a fost pusa de catre Directia Generala a Finantelor Publice in executare silita, din pricina datoriilor de zeci de miliarde de lei pe care le-a acumulat catre stat, refuza sa comunice cu presa.

Jaradat, rasfatatul autoritatilor

Noul sediu al Universitatii Bogdan Voda de pe strada Grigore Alexandrescu din cartierul Manastur are o istorie deloc de neglijat. Presa centrala si cea locala au relatat in repetate randuri despre faptul ca banii pe care i-a investit patronul de la Bogdan Voda in noul sediu provin din surse dubioase.

Controversatul afacerist arab Fahti Taher ar fi fost cel care, cu ajutorul guvernantilor PSD, l-ar fi escrocat pe grecul Katounis. Pentru ca dorea sa cumpere o parte din flota comerciala a Romaniei, grecul Katounis a fost sfatuit de Nicolae Vacaroiu, prim-ministru pe atunci, sa deschida un cont la Banca Tiriac.

Din aceleasi surse aflam ca Taher, ca reprezentant al Guvernului PSD, avea drept de semnatura pentru acest cont. Din cele 25 de milioane de dolari, grecul Katounis nu a mai recuperat – se sustinea in presa - nimic si nici navele promise nu i-au parvenit. S-a presupus ca banii cetateanului grec au fost directionati spre afacerile catorva dintre liderii comunitatii arabe din Romania.

Sursele citate aratau ca, in perioada respectiva, Mohammed Jaradat ar fi incasat, asociat fiind cu omul de baza a lui Taher, peste 10.000 de dolari, bani pe care i-a investit in noul sediu construit pe strada Grigore Alexandrescu, din cartierul Manastur.

Efectul Hayssam

Autoritatile l-au arestat insa pe Omar Hayssam, cel care era, de fapt, pionul principal in afacerile romano-arabe, prin legaturile pe care le intretinea cu fostul partid de guvernamant. O data cu el, in colimatorul autoritatilor au intrat si celelalte capetenii ale comunitatii arabe din Romania. Moammed Jaradat, de pilda, este un alt exemplu in acest sens.

El a reusit sa dezvolte la Cluj un adevarat imperiu universitar, si asta fara a dispune de autorizatia institutionala, fara a-si achita obligatiile financiare catre stat si, poate si mai grav, incalcand dreptul de proprietate pe care il detine o familie pentru terenul pe care a fost extins sediul universitatii.

Ani la rand, Mohammed Jaradat a fost pasuit de catre inspectorii financiari, a fost rasfatat de catre politicieni si ajutat de catre liderii administratiei locale.

Cum a reusit Jaradat asemenea "performante"? Afacerea sa a reprezentat o sursa "incontestabila" de titulaturi academice, ori de specializari, pentru toti aceia care, concurati de imprejurari, se vad obligati sa intre in posesia unei diplome ori in posesia unui loc de munca bine platit.

Daca nu-i mai numim pe acei functionari ai institutiilor publice clujene care si-au obtinut o diploma de specializare prin intermediul acestei institutii, ne permitem sa-i amintim totusi pe acei profesori si politicieni care au fost angajati aici de catre Jaradat - fostul ministru secretar de stat Vasile Puscas, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, fostul senator Grigore Zanc, precum si fratele acestuia, prof. univ. Ioan Zanc, sotia fostului primar, Sabina Funar, si altii asemeni lor.

Jaradat foloseste, altcineva plateste

Cu toate ca inregistreaza datorii de miliarde de lei la Directia Finantelor Publice, fiind in procedura de executare silita, Universitatea Bogdan Voda, "pastorita" de Mohammed Jaradat, a obtinut in luna mai a acestui an acreditarea institutionala. Reprezentantul Directiei Generale a Finantelor Cluj, Gligor Gavris, a precizat ca Mohammed Jaradat continua sa-si neglijeze datoria catre stat.

In prezent, Universitatea Bogdan-Voda are datorii restante catre bugetul de stat de 15,206 miliarde de lei si datorii curente de 3,689 miliarde de lei (in moneda veche). Si la bugetul asigurarilor pentru somaj inregistreaza un total curent de 273,7 milioane de lei vechi.

Unul dintre sediile importante pe care le detinea Jaradat - cel de pe Calea Motilor - a fost scos la licitatie din pricina datoriilor. Nici terenul de pe strada Grigore Alexandrescu, pe care a fost ridicat noul sediu, nu "se simte mai bine". Universitatea a achizitionat terenul in 1999, de la societatea Transilvania Constructii, cu 567.063 de dolari.

Numai ca Transilvania Constructii a primit dreptul de proprietate din partea Consiliului Judetean pentru un teren care apartinea, conform datelor din cartea funciara, altor persoane.

In baza legii exproprierii, proprietarii au facut toate demersurile pentru a-si recupera terenul. Intr-o prima faza, instanta a dat castig de cauza societatii Transilvania Constructii, cu toate ca aceasta nu dispunea de actele care sa ateste modul in care s-a intabulat pe terenul respectiv.

Familia Moldovan este una dintre pagubite si se judeca de ani buni cu Transilvania Constructii si cu Universitatea Bogdan-Voda. Unul dintre actionarii firmei Transilvania Constructii, Mircea Timofte, a declarat ca societatea a vandut terenul Universitatii Bogdan Voda dupa ce instanta se pronuntase.

Altfel spus, reprezentantii acestei societati n-au mai asteptat recursul si s-au grabit sa scoata un profit bun de pe un teren care nu le apartinea in totalitate. Si pentru ca patronul Universitatii Bogdan-Voda putea fi si un cumparator bun, dar si un "luptator" in instantele clujene, a obtinut acest teren. Familia Moldovan nu a renuntat nici astazi sa-si recupereze proprietatea.

Numai ca cetateanul arab s-a extins bine cu constructia noului sediu, ceea ce inseamna ca familia Moldovan trebuie sa-si ia oricum adio de la teren. Ridicol este faptul ca familia Moldovan plateste in continuare impozit pentru acest teren. Cetateanul arab nu considera ca acest lucru ar avea vreo importanta.

Si de ce ar face-o, de vreme ce pentru el obligatiile financiare catre statul roman nu inseamna mai nimic?