Totusi, acestea nu se pot inca materializa, deoarece lucrarile aferente parcului industrial se vor incheia abia peste doua luni si jumatate.

Dupa ce, vineri, s-a semnat un contract cu Art Soft Cluj pentru 850 de metri patrati, investitia firmei ridicandu-se la 350.000 de euro si 25 de locuri de munca, Frosis si RCC Consulting sunt interesate de ceilalti 6.000 de metri patrati.

"Cele doua firme clujene sunt interesate sa investeasca 1,5 milioane, respectiv 500000 de euro si vor crea 70 de noi locuri de munca", a declarat Ruxandra Filip, din cadrul Tetarom. Pana acum, opt firme si-au adjudecat cate o parcela de teren in parcul industrial: Ruwel Romania, Energobit, PMA Invest, A&A Medical, Sistec, EGH Import Export, Via Terra Spedition si Artsoft Consult.

Ca urmare a contractelor incheiate, societatile au investit la Cluj peste 100 de milioane de euro si vor crea 1000 de noi locuri de munca. Din sumele investite in total, aproape 75 de milioane de euro vin din partea Ruwel, care va aduce 500 de posturi. "Suprafetele variaza intre 850 si 6* 117 metri patrati. Preturile pe care le practicam sunt in functie de valoarea investitiei.

Sub un milion de euro, metrul patrat pe an este jumatate de euro. Pentru investitiile de peste 5 milioane de euro, terenul se concesioneaza cu 0,12 euro", a mai precizat Ruxandra Filip.

Inca 84 de zile

Desi parcelele scoase la licitatie s-au ocupat, lucrarile aferente ridicarii parcului nu s-au finalizat. Ultimul termen de predare fixat firmei Alpine, executorului lucrarilor de la Tetarom, a fost 30 iunie. Viorel Gavrea, directorul Tetarom, spune ca la termen se adauga inca 84 de zile, perioada de remedieri. "Lucrarea este, inca, nefinisata.

Drumurile nu sunt amenajate, nu s-a asfaltat deocamdata nimic si lipsesc corpurile de iluminat. Cele doua luni si jumatate corespunzatoare perioadei de remedieri vor rezolva problemele existente", a declarat Gavrea. El spune ca s-a constituit o comisie de receptie, care se va intruni in perioada urmatoare si va face verificari tehnice in ceea ce priveste constructia ridicata de Alpine.

In 2004, firma Tetarom - al carei actionar majoritar, 76%, este Consiliul Judetean - a inregistrat pierderi de aproape trei miliarde de lei. Viorel Gavrea, directorul Tetarom, spune ca aceste pierderi s-au cumulat datorita strategiei proaste de gestionare a firmei practicate de Consiliul Judetean. "Pierderile provin din capitalul social, din aporturile acestuia.

O unitate de implementare a unui proiect Phare trebuia sa fie platita. Telefoanele, benzina, internetul, rechizitele de birou, primirea si apa pe care le-am dat-o investitorilor nu au fost decontate.

In contractul incheiat intre Consiliul Judetean si Ministerul Integrarii Europene, aceste cheltuieli sunt prevazute; totusi presedintele CJ a preferat aceasta formula, sa se intre pe pierderi, pentru ca noi sa ne simtim cu musca pe caciula si sa recuperam", a declarat Gavrea.

El precizeza ca, anul acesta, activitatea Tetarom se va incheia fara pierderi din cauza contractelor pe care firma a reusit sa le incheie cu investitorii din domeniul IT.

Aport de 12 ha in asteptare

In sedinta din aprilie a CJ, consilierii au aprobat reintregirea capitalului social al TETAROM SA prin aportul in natura al unei parti din terenul de 12 ha situat in zona depoului de tramvaie, in valoare de 5,7 miliarde de lei. De asemenea, s-a votat majorarea capitalului social al societatii cu 2,6 miliarde, prin aportul in natura al unei parti din respectiva parcela.

Gavrea afirma ca cererea pentru cele 12 hectare este formidabila. "Deocamdata, asteptam sa vedem ce rezolva "inaltii" de la Bucuresti cu cei de la Montupet. Daca nu, ii avem pe indieni, care au venit deja de trei ori la Cluj si vor 10-15 hectare. Oricum, pe lista de asteptare mai sunt firme importante. Totusi, Adunarea Generala a Actionarilor va hotari cine va veni.

Daca presedintele CJ imi spune sa dau terenul gratis sau cu un euro, eu ma conformez", conchide Gavrea.