Alianta "D.A." Cluj si-a stabilit deja tinta pentru alegerile anticipate. Deputatul liberal Horia Uioreanu a declarat ca PNL si PD doresc sa obtina jumatate dintre voturile alegatorilor. El a spus ca obiectivul Aliantei ar fi fost mai ambitios la Cluj daca aproximativ o cincime din populatia judetului nu ar fi fost de origine maghiara, care voteaza in mod traditional cu UDMR.

Uioreanu a adaugat ca listele de candidati nu vor suferi modificari majore fata de cele depuse in noiembrie 2004. De data aceasta, proportia candidatilor va fi de 1 la 1, adica unui candidat liberal ii va corespunde unul democrat, in conditiile in care in toamna anului trecut, proportia era de 1,3 la 1 in favoarea PNL.

Liberalii, insa, nu isi vor sacrifica nici un parlamentar, pentru ca Alianta a crescut in intentiile de vot ale alegatorilor. La Cluj, daca unul dintre partide va primi prima pozitie de pe lista pentru Senat, celalalt va primi prima pozitie de pe lista pentru Camera Deputatilor.

Obiectivul celor doua partide ar fi sa obtina doua mandate de senator si patru de deputat. In toamna anului trecut, prima pozitie de pe lista candidatilor Aliantei la Senat a fost ocupata de senatorul PNL Norica Nicolai, iar cea de-a doua de actualul prefect PD Mihail Hardau.

La Camera Deputatilor, primul pe lista a fost deputatul democrat Daniel Buda, urmat de deputatii liberali Horia Uioreanu si Mircea Pusca.

Al patrulea pe lista a fost consilierul judetean PD Mircea Morosan, care detine in prezent functia de presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Acesta mai avea nevoie de 1.200 de voturi pentru a fi ales deputat in noiembrie 2004. Ocupantul locului cinci era consilierul local democrat Alin Tise, finul primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc.

De data aceasta, insa, se pare ca PD va primi prima pozitie de pe lista candidatilor pent ru Senat, care va fi ocupata de ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. A doua pozitie, cea a PNL, ar urma sa ii revina Noricai Nicolai. Prefectul Mihail Hardau se pare ca nu va mai candida, pentru ca pe el il preocupa in acest moment cariera sa in administratia publica.

Potrivit unor zvonuri, prefectul se gandeste sa renunte pana si la functia de lider al organizatiei municipale a PD Cluj-Napoca pentru ca pe viitor, legea nu va mai permite reprezentantilor Guvernului in teritoriu sa detina functii politice importante.

Modificari si pe lista deputatilor

Primul loc de pe lista candidatilor Aliantei pentru Camera Deputatilor ar urma sa revina deputatului Horia Uioreanu, cea de-a doua deputatului Daniel Buda, marele favorit pentru sefia organizatiei judetene a PD. Pe pozitia a treia ar urma sa candideze deputatul liberal Mircea Pusca, iar pe pozitia a patra consilierul Alin Tise.

Acesta s-a facut remarcat prin succesul negocierilor pentru vanzarea spatiilor comerciale, care a adus neasteptat de multi bani in conturile municipalitatii. Se pare ca Mircea Morosan nu va mai candida pe o pozitie eligibila pentru Camera Deputatilor, pentru ca ar dori sa isi continue munca inceputa la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Deocamdata nu se stie cine va candida pe pozitia a cincea de pe lista PNL-PD, care ar putea fi rezervata pentru vreunul dintre liderii Partidului Conservator, in conditiile in care aceasta formatiune se va lasa absorbita de unul dintre partidele care compun Alianta "D.A.".

Oricum, in perioada urmatoare eforturile ADA se vor concentra in mare masura asupra cuceririi redutelor PSD din mediul rural. In judetul Cluj, la alegerile locale din luna iunie 2004, social-democratii au castigat cele mai multe primarii de comuna. La alegerile din noiembrie 2004, Alianta a pierdut la scor in fata PSD in toate comunele, cu exceptia Negrestiului.

In schimb, Alianta a compensat cu castigurile din orase, unde a dominat categoric infruntarea politica. In conditiile in care populatia urbana reprezinta 75 la suta din populatia judetului, voturile orasenilor au consfintit victoria Aliantei "D.A.".