Pe fondul unor probleme de contabilitate dar si in urma pierderii protectionismului manifestat de institutii sub guvernarea PSD, Sensiblu urmeaza sa fie vanduta.

Poate cel mai important motiv pentru care patronii incearca sa scape de societatea cu capital integral strain il reprezinta inasprirea controalelor la societatile apartinand unor cetateni arabi.

In spatele Sensiblu se afla mai multi cetateni cu origini arabe si care se pare ca au mai avut probleme cu autoritatile.

A&D Pharma, format din farmaciile Sensiblu si depozitele Mediplus, se vinde. O serie de companii europene cu renume si-au manifestat intentia de a achizitiona intreaga afacere.

Afacerea Sensiblu a prins cel mai bine in Romania, dintre toate tarile in care patronii au incercat sa aplice "reteta", motiv pentru care se pot lauda cu o cifra de afaceri de aproximativ 80 de milioane de euro pentru lantul farmaceutic si 200 milioane pentru reteaua cemntrelor logistice.

Mai mult, cu cele 3.000 de farmacii si 12 depozite de logistice in tara, A&D Pharma are o cota de piata de 20%.

In acest context, anuntul privind posibilitatea vanzarii afacerii pare cel putin de neinteles, in contextul in care, aplicand aceeasi reteta (adica inghitirea altor farmacii) afacerea mai are potential de dezvoltare.

Conform informatiilor noastre, motivul pentru care proprietarii in acte a afacerii, arabi de origine, incearca sa scape cat mai repede de afacere poate fi gasit in spatele unor "probleme de contabilitate" la Mediplus, dar este generat si de inasprirea controalelor la societatile patronate de cetateni arabi.

In acelasi context, potrivit informatiilor noastre, se pare ca cei doi cetateni de origine araba au avut, la un moment dat, interdictia de a intra in Romania, problema rezolvata, ulterior, cu bani foarte multi.

Totodata, sub guvernarea PSD, farmaciile Sensiblu au cunoscut un vizibil protectionism, cel putin daca avem in vedere faptul ca acestea erau cele care nu-si epuizau fondurile pentru medicamentele compensate.

Sesnsiblu este ceea ce se cheama o afacere de succes. In doar cativa ani, farmaciile cu cruce verde-albastra s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, ajungand sa formeze o retea care a impanzit toate marile orase ale tarii.

In prezent, dupa sapte ani de la aparitie, in toata tara, functioneaza nu mai putin de 112 farmacii.

Potrivit unui cotidian central, nemtii de la Phoenix si Celesio, dar si britanicii de la Alliance Unichem sunt printre cele mai mari firme si fonduri de investitii care vor sa cumpere lantul farmaceutic si logistic A&D Pharma.

„Poate in septembrie sa ne gandim sa incepem negocierile, insa acum sistemul farmaceutic se afla intr-o criza si nu am luat nici o decizie cu privire la o eventuala vanzare", a declarat pentru presa centrala Dragos Dinu, director executiv (CEO) al A&D Pharma.

Pana la vanzarea afacerii, conducerea si-a propus cresterea numarului de farmacii Sensiblu de la 112 la cel putin 180, cu o investitie de circa 5 milioane de euro, context in care pretul de vanzare ar putea creste simtitor.

Ar fi de precizat faptul ca, in urma cu aproximativ doi ani pretul de vanzare a lantului de farmacii impreuna cu centrele logistice era estimat la aproximativ 200 milioane de dolari, de atunci afacerea prosperand simtitor.

O reteta de succes: totul se poate cumpara

In majoritatea oraselor mari, cu precadere in zonele centrale, farmaciile Sensiblu te intampina la tot pasul.

Cunocatorii reglementarilor legale din domeniu se pot intreba, in mod firesc, cum se face ca, aceste farmacii reusesc sa fie pozitionate in centrul marilor orasele, la cativa metri de alte puncte farmaceutice, in conditiile in care, potrivit legilor in vigoare, o farmacie trebuie sa deserveasca 3000 de locuitori in zonele urbane, in timp ce, in mediul rural, functioneaza o farmacie si la 15.000 de locuitori.

Situatie care nu concorda cu reprezentativitatea farmaciilor Sensiblu.

Pentru ca nu puteau obtine licenta de functionare pentru o farmacie de exemplu in centrul Clujului, perimetru in care functioneaza deja o farmacie, au recurs la cumpararea unor farmacii din diverse cartiere sau de la periferia orasului cu licenta cu tot si au mutat ulterior sediul farmaciei.

Altfel spus, au cumparat "afacerea" cu licenta cu tot, reteta pe care o aplica si in prezent in vederea extinderii lantului. Spre exemplu, la Cluj, Sensiblu a cumparat de-a lungul anilor nu mai putin de cinci "afaceri cu medicamente".

Este vorba de farmaciile StimFarm, Farma Med Rotsim, dar si de alte doua cumparate anul trecut, mai exact Panax si Balsanum, achizitionate, conform informatiilor noastre, pe bani grei si asta pentru ca aveau nevoie de licenta dobandita de aceste farmacii.

Si asta pentru ca, daca o farmacie a dobandit licenta poate sa isi mute sediul, cu conditia ca numarul total al farmaciilor sa ramana constant, pornind de la premisa ca numarul locuitorilor intr-un perimetru nu s-a schimbat.

Reteta este aplicata in mai toate judetele, inclusiv judete din Ardeal, cum este cazul Bihorului, Maramuresului, Bistritei si judetului Satu-Mare. Nici Capitala nu a fost ferita de aceasta smecherie.

Asa se face ca, in anul 2001, dintre cele 30 de farmacii cate detinea atunci Sensiblu, doar 4 erau autorizate pe societatea respectiva, aspect semnalat si de parlamentari in comisiile de specialitate.

Pe de alta parte, pentru ca, asa cum am demonstrat pentru Sensiblu totul este se poate cumpara, o alta smecherie la care au recurs pentru a parea, la prima vedere, intr-o perfecta legalitate este "achizitionarea" a cate un farmacist primar.

Si asta pentru ca, potrivit normelor in vigoare, orice farmacie poate functiona doar daca are angajat cate un farmacist primar. In lipsa unei asemenea conditii, capii Sensiblu au recurs, in unele cazuri, la inregistrarea in acte a unui farmacist specialist, chiar daca acesta nu isi desfasura activitatea in unitatea respectiva.

Ar mai fi de precizat, totusi, faptul ca, se pare ca in ultima perioada au reusit sa se imbogaseasca sub aspectul resurselor umane.

Libanezi cu probleme?

Societatea SC Sensiblu SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului in 1997 la numarul J40/3006/1997, avand ca principal obiect de activitate comertul cu amanuntul al produselor farmaceutice.

Conform ultimelor date furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, asociati sunt doua peroane juridice, Mediplus Exim SA din Bucuresti si o societate inregistrata in Olanda - Sograno B.V.

Cu toate acestea, in momentul infiintarii societatii, in anul 1997, erau asociate patru persoane fizice si o persoana juridica (Mediplus Exim) si o filiala in Republica Moldova - la Chisinau (SC "A&D Holding Exim Bucuresti" SRL).

Conform informatiilor noastre, persoanele fizice asociate, care figurau ca actionari ai societatii si care se regasesc si in prezent in spatele acesteia sunt Michel Charles Eid - cetatean libanez, Robert Ludovic Charles Simon - declarat cu cetatenie franceza inregistrat cu un pasaport eliberat de Ambasada Frantei din Peru, Roger

Fawzi El Akoury - cetatean libanez si Walid Abboud, libanez de nastere, britanic de cetatenie cu domiciliul in Franta, pasaportul fiindu-i eliberat de Ambasada Angliei la Bucuresti. Cei patru asociati aveau initial parti egale, respectiv 24,502% in capitalul firmei.

In prezent situatia societatii este incerta, odata cu iesirea celor patru persoane fizice din "schema" si intrarea societatii Sograno, in spatele careia s-ar putea afla, de fapt, tot cei patru cetateni straini.

"Mediplus Exim" are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor farmaceutice, ceea ce inseamna ca sub aceiasi umbrela se adapostesc atat angrosistul cat si vanzatorul cu amanuntul.

Producatorul de medicamente nu trebuie sa detina nici o farmacie, iar distribuitorul sa nu detina lant de farmacii, asa cum au sugerat si specialistii, reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor si deputati din Comisia de Sanatate, in repetate randuri.

Insa, odata cu unele lacune legislative combinate cu niste minti puse pe specula, totul e posibil.

Acest mod de lucru este clasic pentru afacerea "tip suveica", a carui cheie de functionare o reprezinta folosirea unor societati-fantoma, in cascada, prin gestionarea carora se trec fictiv produsele.

Sensiblu acuzata de evaziune fiscala

Sensiblu nu a fost insa, in ciuda unui vizibil protectionism din partea institutiilor statului si a unor politicieni manifestat cu precadere sub guvernarea PSD, sa scape fara scandaluri mari, cel mai exemplificativ fiind in acest sens cel legat de evaziune fiscala, acuzatie lansata de comisarii Garzii Financiare, la finele anul 2002.

Scandalul a fost declansat de conducerea Garzii Financiare in anul 2000, cand conducerea institutiei a acuzat cunoscutul lant de farmacii de spalare de bani si evaziune fiscala.

Actionarii societatii au fost acuzati ca, in urma contractarii unui credit extern de 26 milioane de dolari prin intermediul a doua firme nou-infiintate, devenite intre timp "patronii" societatii, si-au scos din tara, pur si simplu, realizarile financiare ale companiei, si asta fara sa se plateasca absolut nici un fel de impozit.

Numai ca bomboana pe coliva a reprezentat-o declaratia facuta la cateva zile dupa aceea de Ioan Melinescu, presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSP), care, pur si simplu, a acuzat Garda ca a obstructionat bunul mers al anchetei doar de dragul aparitiilor in presa.

Acesta a fost ultimul caz prezentat de Garda Financiara intr-o conferinta de presa. Nici in prezent, lucrurile nu ar sta chiar pe roz. Si asta pentru ca, potrivit informatiilor noastre, Mediplus are probleme reale si destul de greu de rezolvat sub aspect contabil.

Totodata, odata cu declansarea scandalului legat de rapirea unor ziaristi romani, actiune orchestrata potrivit anchetatorilor de cetateni arabi stabiliti in Romania, ceea ce a determinat inasprirea contoalelor la societatile patronate de cetateni de aceeasi cetatenie sau dubla cetatenie, potrivit informatiilor noastre, nici capii A&D Plus (Sensiblu si Mediplus) nu par sa aiba noptile foarte linistite.

Aceasta ar fi, potrivit informatiilor noastre una dintre cauzele pentru care in prezent se cauta cumparator pentru intreaga afacere.