Sosit la Constanta inca de vineri, 15 iulie a.c., presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a preferat sa se relaxeze cateva zile cu familia in vila „Panseluta” din Neptun inainte de a se intalni cu colegii de partid din Constanta.

Mai mult, acesta a subliniat faptul ca din cauza starii tensionate in care se afla Romania la ora actuala a fost nevoit sa renunte la vacanta de doua saptamani pe care o planificase in Croatia, dar este multumit totusi de performanta personala de a slabi cinci kilograme in trei luni.

Declarand inca de la inceputul conferintei de presa ca in ultima perioada a adoptat o atitudine mult mai calma vizavi de actiunile politice ale guvernarii, Adrian Nastase se pare ca si-a modificat si atitudinea fata de presa. Daca pana acum refuza sa dea prea multe informatii, de data aceasta, faptul ca se afla in opozitie l-a facut mai vorbaret si mai …abordabil.

Fapt remarcat si de colegii constanteni de partid, primarul Radu Mazare declarand ca „acum puteti avea o discutie mai relaxata cu domnul Nastase, fata de perioada cand era premier”.

In opinia lui Adrian Nastase, „jocul de-a anticipatele innebuneste intreaga tara cu mesaje politice, cand prioritatea 0 ar trebui sa fie ajutorarea sinistratilor”, si asta in contextul in care autoritatile locale nu sunt prea incantate de „politica 0 lei a Aliantei Ba da – Ba nu”, dupa cum a aratat primarul Radu Mazare.

Cat despre afirmatiile deputatului PNL, Puiu Hasotti, privind faptul ca PSD-ul nu va avea destul tupeu sa voteze un Guvern al Aliantei, fapt ce va reprezenta inca o piatra la temelia anticipatelor, Adrian Nastase a ripostat, spunand ca nu se stie inca daca membrii Aliantei „vor avea tupeul sa vina cu o formula de circ cand toata tara este afectata de inundatii.

Ramane de vazut cine va avea mai mult tupeu, noi vom fi responsabili, iar daca vor veni cu o astfel de formula, bineinteles ca nu o vom vota”, a declarat Adrian Nastase.

Adrian Nastase ar putea sa guverneze si cu Alianta

Cu toate acestea, fostul premier considera ca suprizele nu s-au incheiat inca, iar la intoarcerea de la Bruxelles, chiar premierul Calin Popescu Tariceanu poate rezerva una colegilor de la guvernare. „Premierul se afla acum sub influenta mai multor presiuni.

Iar sub presiunea opiniei publice, a celor de la Bruxelles si chiar a unor colegi din PNL, ar putea sa apara o surpriza legata de anuntul premierului Tariceanu de maine” (n.r. astazi, 19 iulie a.c.), a declarat Nastase, sustinand chiar ca, de vreme ce pretextul anticipatelor a disparut, demisia Guvernului ar parea ca o dezertare.

Dar chiar si daca ar fi anticipate, pesedistii isi au pozitia asigurata, considera Adrian Nastase, de vreme ce in ultimul sondaj de opinie realizat intrunesc 30% din alegerile electoratului, aproape de cat avea la inceputul actualei guvernari. Singura problema ar fi cu cine sa faca o coalitie in eventualitatea anticipatelor.

Nastase a declarat ca realizarea unui pol social democrat cu Forta Democrata din Romania, Partidul Socialist si Partidul Ecologist ar putea fi luata in calcul doar in eventualitatea anticipatelor, si chiar si asa nu ar fi bine primita de toti membrii PSD. O bucurie are insa.

Nu mai este partid de guvrenare, deci nu mai trebuie sa-si faca o campanie electorala aparand o guvernare, lucrul care in opinia lui Nastase este cel mai greu, ci poate sa o faca atacand modul cum a ales Alianta sa conduca.

„Dar nu vrem doar formula Gica contra, vom veni si cu idei foarte clare privind viitorul tarii”, a sustinut Adrian Nastase, desi posibilitatea de a prezenta un Guvern nu poate fi luata in calcul.

Pozitia sa ca presedinte al Camerei Deputatilor este destul de bine consolidata, dat fiind si faptul ca ocupa acest fotoliu de mai bine de 4 ani, si dupa cum a tinut sa sublinieze, „la ora actuala nu exista nici un fel de legi tinute in sertar”, iar obstacolele in trecerea legilor au venit tot din cadrul Guvernului, in nici un caz de la presedintele Camerei Deputatilor.

Ca solutie salvatoare, mai mult pentru pesedisti dupa cat se pare, Adrian Nastase a propus exemplul Bulgariei, unde cele doua partide aflate in opozitie au ales sa se impace si sa formeze Guvernul impreuna. Cu toate luptele interne si cu cele din planul politic, Adrian Nastase are totusi o bucurie.

A reusit sa slabeasca cinci kilograme in trei luni, iar reteta este una foarte simpla, dupa parerea sa. si anume fara bere seara, „desi nu sunt un bautor, am renuntat si la berea de seara”, pentru a manca doar salata de rosii si branza.

Poate de aceea fostul premier si-a demonstrat generozitatea in fata camerelor de filmat si a aparatelor de fotografiat printr-o donatie de 5 milioane de lei vechi, simbolica, am putea spune. si asta in contextul in care nu cu mult inainte se batea moneda pe „nu politizam suferinta oamenilor”.