Autoritatea Nationala de Reglementare a Comunicatiilor a initiat un program ce dorea sa scoata din izolare comunitatile din mediul rural. Desi Maramuresul nu duce lipsa de catune rupte de civilizatie, doar 18 localitati din judet au sanse sa fie prinse in acest program. Celelalte vor rata, din cauza ca unii primari au uitat (!) sa depuna solicitari ori angajamente, in timp util.

Anul trecut, Autoritatea Nationala de Reglementare a Comunicatiilor (ANRC) a demarat un program de instalare a unor telecentre in mediul rural, care au rolul de a-i conecta cu lumea pe cei care traiesc in comunitati izolate.

In 2004 au fost instalate 5 telecentre, iar in acest an, ANRC isi propune sa instaleze peste 100 de noi telecentre. In acest sens, a fost intocmita o lista de peste 1.200 de sate pe care Autoritatea le considera eligibile pentru acest proiect.

Insa din cauza resurselor financiare limitate si avand in vedere numarul mare de localitati eligibile identificate, instalarea telecentrelor se va face cu prioritate in localitatile in care autoritatile locale doresc sa contribuie la dezvoltarea proiectelor prin gestionarea telecentrului.

Concret, rolul primariilor ar fi de a pune la dispozitie un spatiu de aproximativ 10 mp si de a asigura paza si intretinerea echipamentelor.

Desi aportul e insignifiant, unii dintre alesii locali din judet par a fi speriati de eventuale angajamente, desi telecentrele ar rezolva si mult disputata problema a izolarii unor zone, dar ar si stimula aparitia unor solutii de a vinde si promova diverse produse autentice.

"N-avem posibilitati"

Data limita pana la care primariile puteau depune un angajament prin care se obliga sa contribuie la infiintarea unor astfel de telecentre a trecut cam de multisor, insa primarii nu s-au inghesuit sa asigure accesul concetatenilor la mijloace de comunicare.

Raluca Negoita, sef serviciu Media&Website din cadrul ANRC, a declarat ca in Maramures au fost identificate 18 localitati eligibile pentru implementarea serviciului universal: „printre criteriile pe baza carora au fost selectionate aceste localitati a fost un numar de peste 400 de locuitori, asta din ratiuni economice.

Pentru ca altfel s-ar putea sa nu fie nimeni interesat sa investeasca in zona respectiva, ma refer la operatorii de telefonie, si al doilea criteriu a fost gradul de telefonizare. S-au primit si angajamente din partea primariilor din Maramures, insa nu putem sa va spunem de la ce localitati, pentru a nu influenta licitatia care este preconizata ca va incepe in luna august."

Desi nu s-au inghesuit sa depuna angajamente, cei mai multi dintre primarii din judet ar fi incantati sa aiba in comuna un astfel de telecentru, insa numai daca acestea se pot realiza fara nici o contributie proprie. Nicolae Pop (primarul din Grosii Tiblesului) a declarat: "nu stiu ce sa va spun, ca la noi sunt telefoane, sunt faxuri, internet… Nu cred ca s-ar justifica.

E vorba si de spatiu? Nici vorba, n-avem posibilitati! In aceste conditii, nu vrem. Daca vrea cineva sa trimita fax vine la scoala, la Primarie…"

Exista insa si exceptii. Ioan Buzdugan (primarul din Remetea Chioarului) a marturisit ca s-a oferit sa puna la dispozite spatiul: "cheltuielile cu personalul nu sunt o problema. In Posta este centrala digitala, dar nu prea e bransata lumea la retea si indeplineste si conditia in privinta numarului de locuitori.

Dansii ne-au ales, am si semnat deja angajamentul." In schimb, altii ar fi de acord sa-si asume toate aceste angajamente, numai ca au "uitat" ca orice proiect are un termen limita.

Ovidiu Roman (primarul din Vima Mica) a recunoscut ca nu a semnat nici un angajament: "ar fi super, ar fi bine, cum sa nu? Cu spatiu nu-i problema, dar nu mai tin minte cand ne-o trimis, demult o fost sau acuma recent? Nu-mi aduc aminte de termenul asta de semnare al angajamentelor. Dar cu cine? Nu-mi mai spuneti o data sa ma pot informa? ANRC, bun.

Si pe internet se poate, nu? Locuitorii sunt putini, suprafata mare, sate imprastiate. Pe sate sunt si sub 400 de locuitori, dar majoritatea localitatilor s-ar incadra. Ma interesez acuma, sa vad. In Baia Mare au undeva sediu?"

Pana una alta, dupa modelul sefilor de la judet, unele dintre administratiile publice locale au pierdut din nou startul pentru un proiect ce ar putea aduce beneficii majore comunitatilor izolate. Asa ca integrarea in UE, oricand o fi, i-ar putea prinde pe taranii maramureseni tot rupti de lume si nevoiti sa parcurga multi kilometri pentru a da un telefon sau pentru a trimite un fax.

"N-avem de unde!"

"Am primit, cred, si faxul de informare. Am fi interesati si de un astfel de proiect, dar n-avem cum plati specialisti. N-am trimis angajament. Oricum, nu avem de unde da aport propriu. Sa ajunga banii pentru proiectele astea, ca avem destule, si vrem sa extindem si reteaua de alimentare cu apa, si asta tot din buget propriu... Avem aici si telefoane, faxuri, calculatoare…" - Sabin Rat, primar in Coas

Etapele instalarii telecentrelor

1) Asigurarea suportului administratiilor locale - ANRC desfasoara o campanie de informare a autoritatilor locale din comunele pe raza carora se afla localitatile eligibile pentru implementarea serviciului universal, evaluand in acelasi timp disponibilitatea acestora de a se implica in gestionarea telecentrelor.

2) Selectarea localitatilor - in functie de angajamentele asumate de autoritatile locale, localitatile vor primi un punctaj, pe baza caruia ANRC va stabili ordinea implementarii proiectelor.

3) Licitatia publica deschisa - pentru care se va alege una dintre urmatoarele optiuni: se vor organiza mai multe runde de licitatii individuale, pentru un numar redus de localitati; se va organiza o singura runda de licitatii individuale pentru un numar cuprins intre 100 si 200 de localitati; se va organiza o singura runda de licitatii mixte pentru mai multe grupe de 20-50 de localitati, situate in aceeasi zona geografica.

4) Desemnarea furnizorilor de serviciu universal si semnarea contractelor tripartite.

5) Instalarea telecentrelor - care vor functiona pe o perioada de cel putin 3 ani -, dupa care Primaria poate continua administrarea telecentrului.