Desi ajutorarea sinistratilor ar fi trebuit sa-i apropie pe reprezentantii autoritatilor locale, indiferent de coloratura lor politica, se pare ca mai degraba a iscat noi motive de raca si de dispute, referitoare la felul in care reprezentantii fiecarui partid au ales sa ajute sinistratii din judetul Constanta.

Astfel, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc ieri, 19 iulie a.c., presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu si primarul Constantei, Radu Mazare l-au acuzat pe prefectul Danut Culetu ca si-a depasit, din nou, atributiile de reprezentant al Guvernului in teritoriu, prin decizia de a nu cere bani de la autoritatile centrale pentru reabilitarea caselor infrastructurii.

Surprins de decizia prefectului Danut Culetu, care, sustinut de membrii Aliantei D.A. anunta in cadrul unei conferinte de presa de saptamana trecuta ca nu va solicita bani de la Guvern pentru reabilitarea caselor daramate sau ce necesita reparatii, pentru a se baza doar pe solidaritatea oamenilor de bine din judet, presedintele Consiliului Judetean Constanta semnala la randul sau ca prin aceasta decizie prefectul si-a depasit inca o data atributiile.

„In primul rand legea nu le-a dat acest drept nici prefectului, nici deputatului PD. Prefectul confunda functia de reprezentant al Guvernului cu cea de reprezentant al autoritatii locale. Cum sa nu ceri bani pentru refacerea caselor distruse, pentru recoltele avariate sau infrastructura distrusa.

Eu am ramas perplex stiind ca am facut o nota de fundamentare, ce sta la baza unui proiect de hotarare de Guvern privind ajutarea judetului Constanta”, a declarat Nicusor Constantinescu. In acest sens, presedintele CJC a trimis chiar o adresa si ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga in care semnaleaza dezacordul cu declaratiile prefectului.

„Nu s-a mai intamplat asa ceva in judetul Constanta din ‘89 incoace. Prefectul si deputatul Stelian Dutu pun mai presus interesele anticipatelor decat nevoile oamenilor”. Pe de alta parte, Danut Culetu a ripostat, subliniind ca in declaratia sa a fost discutata doar problema caselor avariate, pentru refacerea infrastructurii urmand sa fie solicitat ajutorul Guvernului.

„Ca de obicei, Nicusor Constantinescu interperteaza in mod eronat faptele. In afara faptului de a cere bani, el ce a mai facut pentru oamenii astia? Ce a facut personal, Nicusor Constantinescu, in afara de a carai si a marai?”, a declarat indignat prefectul Danut Culetu.

Mai mult, acesta a subliniat ca presedintele CJC este un „personaj malefic cu care nu are rost sa intru in polemica, este mult sub demnitatea mea”.

Pe de alta parte, pentru a-si sublinia punctul de vedere, si anume dezacordul fata de atitudinea deputatului PD, Stelian Dutu, in timpul conferintei de presa, presedintele CJC a dat citire declaratiei deputatului de saptamana trecuta, mimand chiar si starea de spirit a deputatului, adica simuland lacrimile cand deputatul vorbea de durerea oamenilor.

In alta ordine de idei, primarul Constantei, Radu Mazare, prezent la conferinta a atras atentia asupra faptului ca in urma ultimelor rectificari bugetare, judetul Constanta a primit „0 lei, 0 bani, dar sa traiti bine”. „Pe undeva ma umfla rasul.

In timpul campaniei electorale se vehicula neoficial ca Traian Basescu este din Constanta si o sa ajute judetul pentru ca e de al nostru. Se vede ce mult ne ajuta. Din septembrie nu mai sunt bani”, a declarat Radu Mazare.

Mai exact, nu mai sunt bani pentru subventia la caldura, pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap si a asistentilor acestora, pentru refacerea drumurilor, etc. Mai mult, primarul a subliniat ca daca ministrul Finantelor Publice „isi ia un angajament public cum ca va asigura banii necesari judetului Constanta, iar eu sunt frana, eu sunt dispus sa plec”.

Sau, dupa cum a adaugat acesta, motivul real este faptul ca „au gestionat atat de prost, la ora actuala nu mai au nici un ban si de aceea vor anticipate?”. Mentionam ca astazi, 20 iulie a.c. in fata sediului CJC va fi amplasat un cort pentru strangerea de ajutoare pentru sinistrati.