Titiana Zlatior, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, ignora avertismentele si anchetele demarate de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) in legatura cu erorile comise de ea sau de alti angajati ai ISJ Cluj. Zlatior sustine ca nu se simte vinovata pentru nimic, ba mai mult sare la gatul unui alt inspector.

Zlatior sustine ca in timpul testelor nationale, al examenului de Bacalaureat si al repartizarii computerizate a elevilor de clasa a VIII-a, totul s-a desfasurat conform metodologiei in vigoare si ca a categorisit drept "simple speculatii" comunicatele oficiale care au aparut pe portalul MEC si care atrageau atentia asupra erorilor de la Cluj, precum si decizia ministrului educatiei Mircea Miclea de a o demite din post.

Dintre "scaparile" de la metodologia de organizare si desfasurare a testelor nationale si a examenului de Bacalaureat, Zlatior si-a recunoscut o singura vina: aceea de a pleca la Bucuresti cu masina personala, impreuna cu sotul ei, pentru a aduce la Cluj subiectele la testele nationale.

Faptul ca a ignorat metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat, prin faptul ca a plecat la Bucuresti fara ca reprezentantii MEC sa stie dupa subiecte suplimentare, nu i se pare lui Zlatior o eroare.

Ea chiar sustine, in pofida celor declarate de Paloma Petrescu, secretar de stat in MEC, ca se stia de plecarea ei la Bucuresti, avand in acest sens o delegatie semnata de Mircea Vlad, reprezentantul MEC in teritoriu.

Mai mult, pentru a-si motiva cat mai plauzibil plecarea, Zlatior a dat vina pe un alt inspector general din cadrul ISJ Cluj, Luminita Chicinas, care nu si-ar fi facut datoria de a prelua subiectele de religie. "Nu am incalcat nici o metodologie.

Daca am plecat la Bucuresti, am facut-o ca examenul de Bacalaureat sa se desfasoare cat mai bine, iar de vina a fost Luminita Chicinas, care nu si-a facut datoria", si-a motivat Zlatior plecarea la Bucuresti.

Inspectorul general a mai adus in apararea sa si cele doua rapoarte lasate de delegatii MEC la Cluj, Leon Narosi si Mircea Vlad, pe perioada desfasurarii examenelor, si in care nu este semnalata nici o neregula.

Ce spune ministerul

In pofida celor afirmate de Zlatior, cum ca totul s-a desfasurat conform planului si nu s-a inregistrat nici o eroare, la sediul MEC e fierbere mare in ceea ce o priveste. Surse din cadrul Ministerului ne-au anuntat in cursul zilei de ieri ca ministrul Mircea Miclea este extrem de hotarat sa o demita pe Titiana Zlatior din functia pe care o detine.

Motivul care sta la baza deciziei lui Miclea ar fi incompetenta de care a dat dovada Zlatior in organizarea si desfasurarea examenelor de sfarsit de an.

Inspectorul general nu va fi demis, insa, decat in momentul in care conducerea PD Cluj ii va retrage sprijinul politic. "Procesul de demitere a lui Zlatior este blocat de sprijinul politic care i se acorda. In caz contrar, ar fi imediat demisa din functia pe care o ocupa, pe motive de incompetenta.

Din pacate, nu se intelege ca politicul nu are nimic de a face cu procesul de invatamant, care este menit sa educe elevii, nu sa promoveze incompetenta", ne-au declarat sursele citate.