In incercarea de a face curatenie in fosta ograda a lui Gheorghe Funar, actualii sefi din administratia locala incalca cu seninatate legea. Concursurile organizate de Primarie, zilele acestea, pentru ocuparea de functii publice sunt ilegale. Guvernul a sistat din 1 iulie orice angajari in administratia publica, din cauza deficitului bugetar.

Functionarii publici consuma circa 5 la suta din produsul intern brut al Romaniei. Desi eliminarea oamenilor fostului primar din posturile cheie dinadministratie este necesara, dat fiind ca acestia si-au dovedit, de ani buni, incompetenta, aceasta schimbare trebuie – totusi – sa imbrace forme legale.

Una din promisiunile electorale ale Aliantei din iunie anul trecut a fost reforma si eficientizarea administratiei locale. La un an distanta, viceprimarul liberal Adrian Popa preciza ca se impune trecerea pe tusa a circa 200 de functionari din Primarie, deoarece acestia ar fi incompetenti.

La fel, primarul Emil Boc a declarat ca Alianta a castigat alegerile, dar nu detine puterea, respectiv controlul institutiilor pe care le conduce. Problema o reprezinta functionarii fideli fostei puteri, considerati acum incompetenti. Cum pot fi acestia trasi pe linie moarta? Simplu.

Prin refacerea schemei de organizare si personal a Primariei si organizarea unor concursuri pentru ocuparea noilor functii. Totusi, nu este asa usor cum pare la prima vedere.

Cum se fenteaza legea

In interval de un an, liderii administratiei publice locale au reusit schimbari de suprafata in corpul functionarilor publici, in special la conducerea serviciilor, dar nu au putut sa schimbe „baza" institutiei. Pe holurile Primariei s-a dus un razboi de uzura, in urma caruia o parte din fidelii ex-primarului Gheorghe Funar au plecat.

Pe cand la Primaria Cluj se pregatea marea „deratizare" din iulie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care a blocat „schimbarile de trupe" din institutiile publice din toata tara. Schimbari atat de asteptate de clientii noii puteri.

Ordonanta, publicata in Monitorul Oficial din data de 1 iulie, este rezultatul introducerii cotei unice de impozitare de 16 la suta, fapt ce a alertat Fondul Monetar International.

Pe scurt, conform ordonantei, pentru a fi evitat deficitul bugetar, institutiile publice nu mai pot face angajari pana la sfarsitul anului, deoarece salariile functionarilor depasesc 5 la suta din produsul intern brut al tarii.

Numai ca, la Primaria Cluj, ordinul de sus era clar. Trebuie facute concursuri. Tot in data aparitiei ordonantei, pe 1 iulie, Primaria a publicat, in pripa, pe pagina de internet a institutiei, anuntul de scoatere la concurs a mai multor functii publice.

Iosif Madru, directorul de resurse umane din cadrul Primariei, a declarat ca a respectat ordonanta, deoarece o prevedere a acesteia spune ca se pot face concursuri daca au inceput formalitatile de angajare inainte de aparitia ei, invocand respectivul anunt de pe site-ul primariei.

Anuntul nu a fost publicat inaintea ordonantei si nici nu a aparut in presa locala, cum se intampla de obicei. Anuntul a fost publicat in graba in dupa masa zilei de 1 iulie, dupa ce functionarii au citit probabil, dimineata, Monitorul Oficial.

Pana la urma, e legal

Chiar si asa, concursul care se afla in derulare zilele acestea este ilegal. Functionarii mai invoca articolul 2 al ordonantei, cel privind derogarile. Numai ca derogarile sunt valabile pentru institutiile si autoritatile publice finantate integral din bugetul de stat, ceea ce nu e cazul primariei Cluj.

La o simpla lecturare a anuntului de concurs rezulta si motivul stringent pentru care acesta a fost facut.

Patru din posturi sunt scoase la concurs de serviciul juridic-contencios. Acest serviciu a fost unul din cele mai loiale fostului primar Gheorghe Funar, care, acum doi ani, avea pe rol nu mai putin de 400 de dosare pe rolul instantelor de judecata, ca primar sau persoana privata. Funar era aparat de juristii Primariei.

Conform directorului de resurse Iosif Madru, serviciul are nu mai putin de 16 juristi angajati, cam cat doua case de avocatura mari si, teoretic, s-ar putea descurca si fara alte persoane angajate. Este important, insa, pentru noua conducere din Primarie, ca serviciul juridic sa fie condus de un om loial. Orice act important trece pe la acest serviciu.

Din luna aprilie, noul sef al serviciului este Aurora Tarmure, care a fost „recomandata", conform surselor din interiorul serviciului, de consilierul local Alin Tise, finul primarului. Tise este la randul sau avocat si este unul dintre cei mai influenti consilieri ai Aliantei D.A.

Fostul sef al „juridicului", Catalina Morar, se afla in concediu de maternitate, iar postul sau va fi scos la concurs pentru o perioada determinata, pana cand acesteia ii va expira concediul. In aceeasi situatie se afla si Alexandrina Trif. Doi dintre apropiatii lui Funar au plecat in avocatura.

Este vorba de Teodor Sarb, avocatul personal al senatorului Funar, care a demisionat in primele zile ale lunii iunie, si de Stefania Trif, in prezent avocat colaborator. Contactata telefonic, Aurora Tarmure a refuzat sa faca vreo declaratie.

Singura institutie care se poate sesiza fata de aceasta manevra este Prefectura Cluj, condusa de Mihail Hardau. Subalternul politic al primarului Boc. ZIUA va urmari cu interes cine vor fi cei angajati la serviciul juridic-contencios pentru a afla si in folosul cui s-a incalcat legea.