Tambalau mare in ultima sedinta a consiliului local din comuna Alexandru Ioan Cuza. Primarul conservator Vasile Baciu s-a plins consilierilor ca vicele liberal Constantin Rusu ii face zile fripte. Ca urmare, el a cerut schimbarea viceprimarului din functie, pe motiv ca s-a lasat pe tinjeala si ca nu-i indeplineste dispozitiile. „Se tine de politica si nu vrea sa faca treaba.

Am facut un raport de activitate si am cerut schimbarea sa, pentru ca nu pot colabora cu el, nu ne intelegem", isi explica gestul primarul Baciu.

Surprize, surprize

Desi se astepta la orice din partea primarului, cererea l-a luat prin surprindere pe vicele Rusu. Nici dupa numararea voturilor acesta nu si-a dat seama ce se intimpla. „Nu am inteles de ce au vrut sa ma schimbe. Niste aiureli" – e tot ce a putut sa spuna viceprimarul liberal al comunei AI. I. Cuza. Surprinsi au fost si cei cinci consilieri PSD, care au preferat sa se abtina de la vot.

„In plus, noi nu dorim schimbarea", ne-a declarat Ianus Vasile, liderul consilierilor PSD din comuna. Surpriza cea mare a fost rezervata insa tot primarului Baciu, care, desi are majoritate in consiliu, s-a vazut nevoit sa accepte infringerea. Cu sprijinul involuntar al social-democratilor, liberalul Constantin Rusu si-a pastrat postul numarul doi din administratia comunei.

Conspiratia fiilor satului

Suparat foc pe votul consilierilor locali, Vasile Baciu si-a dat demisia din functia de primar. El banuieste ca o buna parte dintre consilieri, in principal cei din opozitie, au urmarit tocmai acest lucru: inlaturarea lui din fruntea comunei. „Nu prea le place de mine, pentru ca sint venetic, iar ei, fii ai satului.

Sint si invidiosi pentru ca, de cind am ajuns primar, lucrurile au inceput sa se miste", considera Vasile Baciu. Insa „fiii satului" din tabara PSD spun ca nu stiu la ce se refera primarul conservator. „Sint acuzatii generale. Sa dea nume!", se apara ei prin vocea lui Vasile Ianus. Nevoind sa le dea satisfactie si trecindu-i supararea, primarul din Al I. Cuza nu a mai demisionat. „Am considerat ca este mai bine sa revin asupra deciziei", explica el.

Interventii senatoriale si „urecheli" prefecturale

Intreaga afacere s-a lasat cu „urecheli". Aflind de ce este in stare colegul sau de partid, senatorul Radu Terinte, sef peste conservatorii ieseni, si-a pus miinile-n cap. Temindu-se de reclama negativa, el nu a vrut insa sa dezvaluie prea multe presei. „Este o problema interna de partid", a fost singura declaratie facuta, pe acesta tema, de catre senatorul conservator.

In acelasi timp, Terinte nu a lasat lucrurile la mina celor doi. El a intervenit pe linga prefectul Radu Prisacaru, vice al PNL Iasi, sugerindu-i sa-i cheme la ordine pe „razvratiti". Si Terinte, si Prisacaru stiau foarte bine ca cei doi nu s-au prea inteles inca de la alegerile din vara trecuta.

Desi ar fi trebuit sa se considere parteneri politici (PNL si PC formeaza impreuna coalitia de guvernare), Baciu si Rusu sint la cutite mai ceva decit cu adversarii de la PSD. Ei si-au facut unul altuia plingere la politie, acuzindu-se ca patroneaza afaceri necurate.

„Le-am spus ca nu am nevoie de scandal si ca vreau sa faca treaba acolo", a precizat prefectul in legatura cu discutia avuta cu cei doi. Prisacaru l-a avertizat pe vicele liberal ca, daca mai aude de scandaluri, ii retrage sprijinul politic. Cit despre plingerile la politie, prefectul spune ca „Justitia merge inainte, iar cine a incalcat legea va plati.

Oricum, o sa facem si noi un control la primaria din Al I. Cuza, pentru a vedea cum stau lucrurile".

Prieteni de nevoie

Spasiti, cei doi au promis solemn in fata prefectului ca se vor avea ca fratii de acum inainte. Insa nimeni nu crede ca linistea va dura mai mult de toamna acestui an. „S-a ajuns la pace. Atit timp cit se respecta legea, va fi liniste", este de parere vicele Rusu. La rindul sau, primarul conservator spune ca ii mai da o sansa subalternului sau. Insa isi ia masuri de precautie.

„Vom colabora doar prin dispozitii scrise. Ii spun clar: «Domnule vice, fa lucrul asta sau fa lucrul celalalt, dupa care sa-mi dai nota explicativa»", subliniaza, apasat, primarul din Al. I. Cuza. Dincolo de toate acestea, consilierii locali se arata sceptici in ceea ce priveste stingerea conflictului dintre cei doi. „Nu cred ca se vor intelege.

Sint caractere total diferite si au mereu opinii contradictorii", concluzioneaza consilierul PSD Vasile Ianus.