Strabatand soseaua ingusta ce asigura legatura rutiera intre comuna Corbu si satul Vadu, inca inainte ca locuintele acestei micute si izolate asezari de pe malul marii sa se desluseasca la orizont, se poate remarca cu usurinta un colos de beton ce face nota discordanta cu salbaticia peisajului din zona.

Este cladirea fostei Intreprinderi de Metale Rare de la Vadu, un obiectiv care in perioada regimului comunist avea un statut special de maxima securitate, aflat sub patronajul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Socialiste Romania.

Ajungand langa cladire se poate observa ca masiva hala construita din beton armat si avand un aspect ce aduce mai mult a buncar militar decat a obiectiv industrial, induce privitorului o senzatie lugubra de edificiu parasit.

Cu toate ca nimic nu tradeaza existenta unei farame de activitati in hala, aceasta adaposteste totusi 40 de angajati si utilaje de prelucrare a calcarului, ce apartin firmei PROSIDEX SRL Constanta. Aceasta firma il are drept asociat majoritar pe stefan Craciunescu (65% din actiuni) din Constanta, care este proprietarul fostei I.M.R.

Vadu, alaturi de Cristian Narcis Stere (35% din actiuni), domiciliat in aceeasi localitate. Patronul PROSIDEX-ului, infiintata la sfarsitul anului 1999, este cunoscut ca fost ofiter superior de Securitate, fiind originar din municipiul Alexandria.

Acest personaj este si coproprietarul cu un procent de 30% din actiuni al unei firme cu nume asemanator, denumita PROSIDEX ROM SRL Constanta, constituita in septembrie 1998, alaturi de Justin Tambozi (30% din actiuni; domiciliat tot in Constanta), de acelasi Cristian Narcis Stere (30% din actiuni) si de Carmen Iuhas (10% din actiuni; domiciliata in Bucuresti).

Firma de „bucatarie” a lui Craciunescu a intrat in posesia unei uzine strategice

Pana aici totul pare a fi in regula, numai ca la o privire mai atenta se pot observa o serie de coincidente mai mult sau mai putin intamplatoare, ce ridica uriase semne de intrebare asupra modului in care fostul ofiter de Securitate a intrat in posesia unei obiectiv considerat candva de importanta strategica nationala, precum si asupra activitatii actuale a grupului de firme PROSIDEX.

Prima si poate cea mai putin dubioasa dintre ele se refera la faptul ca atat sediile celor doua firme din domeniul prelucrarii si comertului cu minereuri, cat si domiciliul lui Craciunescu figureaza in documentele oficiale ale Registrului Comertului la aceeasi adresa, respectiv str. Primaverii nr.6, bl. ST6, parter.

Altfel spus, doua firme din categoria celor mijlocii - daca ar fi sa ne luam dupa ultimul bilant depus pentru anul 2002 - isi duc „traiul” intr-un apartament, alaturi de unul dintre patronii lor.

Mai departe, seria coincidentelor dubioase continua cu faptul ca un fost ofiter superior de Securitate convertit in prosper om de afaceri reuseste in ultima parte a Guvernarii CDR-iste sa-si adjudece fosta I.M.R. Vadu, in conditiile in care acest obiectiv se aflase inainte de 1989 sub tutela ministerului sub umbrela caruia isi desfasurase activitatea profesionala si stefan Craciunescu.

In acest context, existenta unor legaturi personale intre Craciunescu si conducerea Regiei Autonome pentru Metale Rare (infiintata prin H.G. nr.1289/8.12.1990), careia i-a apartinut obiectivul de la Vadu inainte de privatizarea acestuia si intrarea lui in patrimoniul PROSIDEX, nu poate fi exclusa. De asemenea, trebuie precizat faptul ca I.M.R.

a reprezentat o investitie de multe milioane de dolari, realizata in vederea extragerii titanului si zirconiului din nisipul existent in Grindul Chituc, situat in vecinatatea satului Vadu. Pentru extragerea acestor minerale rare utilizate apoi la confectionarea tecilor in care se introduce combustibilul radioactiv necesar functionarii centralelor nuclearo-electrice I.M.R.

a fost dotata cu utilaje foarte scumpe aduse din strainatate, printre care si o draga canadiana care a fost demult dezafectata prin schimbarea obiectului de activitate al uzinei din Vadu.

Aceasta uzina utilizeaza astazi o parte din sofisticatele si costisitoarele instalatii cumparate pe bani grei de regimul comunist, insa doar pentru o banala prelucrare a calcarului care este apoi livrat Combinatului Siderurgic SIDEX Galati.

De altfel, in privinta utilitatii acestui obiectiv pentru comunitatea din Vadu, Constantin Mirescu, primarul comunei Corbu ne-a declarat ca in afara de faptul ca fabrica lui Craciunescu „da o paine” la 40 de locuitori ai satului, ar fi fost mult mai importanta realizarea in acea zona a unui obiectiv turistic care sa fructifice imensul potential de atractivitate existent in acel areal.