„Veniti repede, ca-i acolo unul care nu vrea sa plateasca si face scandal”. Agitat, omul vorbea in fraze scurte, sustinandu-si spusele cu gesturi largi. „Nu stiu cine-i. O venit cu o Dacie alba, tata jerpelita. Da’ scrie pa ea Politia.

M-o suduit si m-o trimas sa-i aduc actele de proprietate. M-o bagat in aia a mamii mele si mi-o zas sa marg d-acolea”. Pentru paznicul lacurilor de agrement din pescaria Cefa a fost o duminica neagra.

Intamplarea pare desprinsa din filmele cu prosti. Lucrurile s-au petrecut simplu. Ajutorul sefului de post din Girisu de Cris, la volanul Daciei de serviciu purtand insemnele specifice „Politia” pe caroserie, a intrat in incinta complexului destinat pescuitului sportiv si de agrement. Adica pe o proprietate privata.

Sa friga ceva la gratar, zice el. De aici si pana la scandal, a fost un pas. Si cateva guri de palinca. Tanarul politist a demonstrat in cateva minute ca haina statului nu-l prinde si ca, sub acoperirea epoletilor, se ascund apucaturi de militian si de golan.

Sergiu Zubascu a oferit tuturor celor care erau pe balta in acea dimineata de 17 iulie 2005 un spectacol de injuraturi si obscenitati. Fara taxa.

Garcea de Giris

Duminica trecuta, agentul Sergiu Zubascu, ajutorul sefului de post din comuna Girisu de Cris, a facut-o de oaie. Cu pieptu-n fata, a facut tot posibilul sa-si impuna autoritatea in fata angajatilor de la Pescaria Cefa. Si, i-a iesit.

In jurul orei 10.00, o masina a Politiei, cu numarul de inmatriculare BH-02-MPV, a patruns in incinta complexului de agrement. Potrivit martorilor oculari, in autoturismul Politiei erau trei barbati, o femeie si doi copii.

La scurt timp dupa ce unul dintre barbati si-a intins unditele si a inceput sa pescuiasca pe canalul colector de langa lac, paznicul de serviciu a venit sa le ceara taxa. Atat i-a trebuit. Ioan Moga a avut parte de o amintire pe viata.

„Mi-a cerut actele de proprietate pe teren”, povesteste Moga. „O zas ca el nu plateste nimic, ca el nu pescuieste. O spus sa-l aduc pa sefu, ca rezolva el problema”.

Vazand ca nu poate birui cu Zubascu, paznicul si-a chemat superiorul, pe seful biroului Aprovizionare Desfacere si Transport — Gheorghe Pop.

Cand si acesta a incercat calm sa-i explice politistului recalcitrant ca nu are dreptul sa-i ceara coala de Carte Funciara si ca, oricum, prezenta sa in incinta unui complex de pescuit cu taxa nu are nici un fel de legatura cu cererea lui, Garcea de Giris a sarit ca ars.

Intre Pop si Zubascu a izbucnit o discutie tensionata, pigmentata din plin de trivialitatile agentului de politie. Lumea s-a strans ca si la circ. Martorii oculari priveau amuzati cum politistul, despre care doi dintre pescari sustin ca putea a palinca, injura de mama focului.

„M-a facut sugaci si de foarte multe ori a pronuntat cuvintele sa-i sug…” spune Pop. Politistul, care nu s-a sfiit sa-si ascunda numele, s-a potolit cu greu. Doar dupa ce a fost convins ca Pop si Moga au priceput semnificatia cuvantelor „sugaci” si „sugeti”.

„A, si apoi s-a urcat la volan!”

Dupa ce a incasat pleiada de injuraturi, Pop a incercat sa scape de scandalagiu apeland la politistii din Cefa. Care, insa, nu au fost de gasit. Dupa mai mult de o o ora si jumatate, masina Politiei a parasit incinta bazei de agrement.

„Au fript mititei si pulpe de pui la gratar si au pescuit in voie”, mai spune paznicul Moga. „Au si baut, ca am vazut eu flaconul de palinca. A baut si ala care zicea ca-l cheama Zubascu, doar am vazut eu cu ochii mei”, declara Moga.

Barbatul sustine ca, spirit darnic, politistul l-ar fi servit cu palinca si pe pescarul Ioan Nicolita, care era prin zona.

Declaratia lui Pop este, insa, relevanta pentru stabilirea identitatii soferului care a condus, la intoarcere, masina de serviciu a politiei.

„Dupa ce au terminat ce aveau de consumat, cei trei barbati, copiii si femeia au parasit helesteul de pescuit sportiv la bordul aceleiasi masini Dacii, la volan fiind barbatul care m-a injurat si bineinteles care a baut tuica” spune Gheorghe Pop.

Din colt, in colt

In momentul in care a fost abordat de reporterii GAZETEI, care l-au gasit in incinta postului comunal de Politie din Girisu de Cris, pe Sergiu Zubascu l-au cam luat frigurile. Zubascu nu mai stia exact ce sa spuna. Ba era in concediu, ba era in misiune de serviciu, ba se relaxa.

Declaratiile agentului Zubascu, interpelat de reporterii Gazetei, sunt contradictorii.

Initial, politistul a recunoscut ca a cam avut mancarimi la limba si a scapat „cateva injuraturi” in altercatia verbala cu Pop si Moga „Poate ca i-am spus si eu cateva, ca m-am cam enervat”, spunea Zubascu, frematand tigara intre degete.

Apoi a intors-o ca la Ploiesti sustinand, in final, ca nu a spus vorbe de ocara si nu a jignit pe nimeni. „De injurat, eu nu am injurat, asta e clar”. Nici vizavi de folosirea masinii de serviciu omul legii nu a dat o explicatie clara.

„Am luat-o ca aveam ceva treaba intr-un sat, de-asta, de-a Politiei”, spunea el, recunoscand, totusi, ca nu raportase sefului de post, asa cum cerea regulamentul. Deci, conform spuselor sale, era in misiune.

Numai ca, in acea pseudo-misiune, pe care, dupa afirmatiile ulterioare, am dedus ca ne-a varat-o pe gat drept argument gen praf in ochi, si-a luat si nevasta, si copiii, si prietenii. Probabil, sa vada si ei ce inseamna munca de teren a unui politist. Au avut ce vedea.

Trecand apoi de la misiune la distractie, politistul si-a scos gasca la iarba verde. „Sa frigem un mic, ca doar eram in zona”, recunoaste Zubascu.

Pe noi nu ne-a lamurit ce cauta de fapt cu masina Politiei la pescuit. Dar, avand in vedere ca va avea de dat de-acum destul cu subsemnatul pe la sefii de la judet, poate se va gasi pe-acolo vreunul care sa priceapa ce facea de fapt Zubascu, in acea duminica, la volanul Daciei Politiei in pescaria Cefa.

Poate ca asa va afla si GAZETA varianta oficiala a scandalului provocat de tinerelul militian care si-a scos familia si prietenii la picnic pe banii contribuabililor si benzina institutiei.

„Lichelele nu au ce cauta in Politie”

Seful Inspectoratului de Politie al judetului Bihor a fost foarte transant vizavi de cazul descoperit de GAZETA. Comisarul Liviu Popa este hotarat sa urmeze regulamentul de ordine interioara si sa-l aplice cum cere legea. Fara menajamente.

„Am fost informat in legatura cu plangerea depusa de Gheorghe Pop, angajatul firmei Pro Acva Salonta”, spune Popa. „Am dispus constituirea unei comisii de cerecetare prealabila. Se vor stabili imprejurarile in care s-a produs incidentul.

Am retinut faptul ca Zubascu ar fi mers la pescuit cu masina Politiei, ceea ce este foarte grav. Nu pot tolera asa ceva, mai ales in conditiile in care suntem in criza acuta de benzina. Lichelele nu au ce cauta in Politie. In cel mult 30 de zile vom da un verdict referitor la acest caz ” a mai declarat seful IJP Bihor.

La socoteala

Gheorghe Pop nu s-a lasat deloc intimidat nici de faptul ca are de-a face cu omul statului, nici ca acesta a amenintat ca-l va pune cu botul pe labe.

Asa ca, dupa ce a apelat la ajutorul GAZETEI sa stie si contribuabilul de rand ce oameni plateste din buzunarul propriu ca sa-l apere de infractori, omul a inaintat o plangere oficiala la Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor. Si nu se opreste aici. „Il voi da in judecata.

Am martori, inclusiv persoane straine de anturajul meu, dar care au fost de fata cand m-a insultat”, spune Pop.

Apucaturile lui Zubascu arata, inca o data, ca institutia Politiei mai are cateva hopuri de trecut pana sa scape de indivizi ale caror apucaturi au dat nastere pitorescului personaj Garcea.

Iar daca haina statului ii face pe multi sa se simta mici Dumnezei si sa calce in picioare exact acele valori pe care sunt platiti sa le apere, inseamna ca militienismele sunt transmisibile, ca un fel de gene stricate. Angajatii de la Cefa au avut parte de o duminica neagra. Pentru Zubascu seria zilelor negre de-abia incepe.

Statutul politistului

Potrivit legii nr. 360 din 6 iunie 2002 referitoare la statutul politistului, sectiunea a 2-a, art. 41, politistul este dator sa dovedeasca solicitudine si respect fata de orice persoana, sa fie disciplinat si sa dovedeasca probitate profesionala si morala in intreaga activitate; prin intregul sau comportament, sa se arate demn de consideratia si increderea impuse de profesia de politist.

Articolul 42 al aceleiasi legi, stabileste clar faptul ca politistul este obligat sa aiba o conduita corecta, sa nu abuzeze de calitatea oficiala, sa provoace unei persoane suferinte fizice ori psihice cu scopul de a obtine de la aceasta persoana sau de la o terta persoana informatii sau marturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o terta persoana l-a comis ori este banuita ca l-a comis, de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori asupra unei terte persoane.

Articolul 57 stipuleaza faptul ca sunt considerante abateri disciplinare comportarea necorespunzatoare, in serviciu, familie sau in societate, care aduce atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei precum si depasirea atributiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine in relatiile cu cetatenii.