UPC Broadband asteapta pana in toamna girul Consiliului Concurentei pentru a putea prelua efectiv actiunile detinute la Astral. Cele 404,5 de milioane de dolari, plus cele 12 milioane de dolari datorii preluate de UPC fac din Astral cea mai scumpa companie ardeleana. Notificarea nu a fost facuta pana ieri.

Astral Telecom a fost obiectul a nu mai putin de cinci investigatii derulate de Consiliul Concurentei, plus o a sasea, declansata in urma plangerii M.Bit Iasi. Dintre cele sase investigatii, cinci au fost derulate anul trecut si au avut ca obiect maniera agresiva de consolidare a pozitiei pe piata a Astral.

O alta investigatie, demarata in mai anul trecut (109/10.05.04) de catre Consiliul Concurentei pe piata serviciilor de televiziune prin cablu, a ramas pana la aceasta data fara finalitate.

Toate cele sase investigatii au fost finalizate cu decizii favorabile Astral (Decizia 60/12.02.04 – neinterventie privind concentrarea economica, dupa ce Astral a achizitionat parti din FX Communications SRL si indirect la Fx Internet SRLs decizia 96/22.03.04 – neinterventie, privind concentrarea economica prin dobandirea controlului asupra SC Euronet Group SRL Bacaus Decizia 125/14.04.04 – neinterventie, dupa ce Astral a preluat controlul asupra SC Assist Internet SRL Suceava decizia 172 / 02.06.04 – neinterventie, dupa ce Astral a preluat Communications Services SRL si decizia 48/21.03.05 privind autorizarea concentrarii economice realizate de Astral Telecom SA prin preluarea controlului la Cable Vision of Romania, 86,2 la suta din capitalul social).

Suma cu care conducerea UPC Broadband a declarat ca va achizitiona Astral se ridica la 404,5 milioane de dolari, plus datoriile de 12 milioane de dolari. Suma este de aproape opt ori mai mare decat cifra de afaceri a grupului Astral Telecom pe anul trecut si este cea mai mare suma cu care a fost vanduta pana la aceasta data o companie ardeleana.

Tranzactia nu a fost inca efectuata iar oficialii Liberty Global, actionarul majoritar al subsidiarei UPC Broadband, se asteapta ca vanzarea sa fie parafata in toamna, dupa ce Consiliul Concurentei isi va fi dat acceptul.

Trebuie precizat ca Liberty Global intentioneaza sa cumpere, cu aceasta suma, nu doar pachetul majoritar de actiuni, detinut de fondul de investitii AIG New Europe, ci si cele mai putin de zece procente dintre actiuni detinute de persoane fizice. Fondatorul Astral, Horia Ciorcila, detine peste patru procente din actiuni.

Prin achizitionarea Astral, UPC va detine o cota de piata de peste 50 la suta, cu un numar de peste 1,2 milioane de abonati, si va imparti piata cu Romania Cable Systems, principalul concurent, cu aproximativ 900.000 de abonati.

Purtatorul de cuvant al Consiliului Concurentei, Simona Barbu, a recunoscut ca institutia pe care o reprezinta nu fusese ieri notificata asupra intentiei UPC Broadband de a achizitiona Astral Telecom. „Vom face o notificare in zilele urmatoare", a precizat purtatorul de cuvant al UPC Romania, Adriana Nastase.

Relevanta pentru modalitatea de abordare a pietei de catre Astral este situatia de pe piata de televiziune prin cablu din Tulcea. Dupa ce a intrat pe piata Astral a practicat preturi „de ruinare", dupa cum sunt nominalizate in legislatia de specialitate, in scopul scoaterii de pe piata a celor doua firme concurente.

Unul dintre concurenti, Burtila & Co. Electron M.Bit SRL Iasi, a remis in ianuarie o adresa catre Consiliul Concurentei in care denunta practicile abuzive ale firmei clujene pe piata din Tulcea.

„Astral practica preturi de ruinare pentru serviciile de televiziune prin cablu furnizate in localitatea Tulcea, urmarind scoaterea de pe piata a celor doua societati concurente care mai actioneaza in Tulcea", a aratat directorul Electron M.Bit SRL Iasi in scrisoarea inregistrata cu numarul 1/05.01.2005.

Conducerea firmei iesene arata ca in Tulcea, serviciile de baza ale Astral, de 40 de canale TV, sunt oferite in mod gratuit in primele doua luni, in urmatoarele patru luni beneficiarul primeste o reducere de 40 de procente, iar in urmatoarele sase luni costurile abonamentului sunt de 125.000 de lei, sub costurile de realizare a acestui serviciu.

Trebuie precizat ca in localitatile unde Astral are peste zece mii de abonati, si deci costuri fixe mai mici, pretul abonamentului este de peste 200.000 de lei pe luna.

Mai trebuie precizat, de asemenea, ca modalitatea de intrare pe piata sesizata de M.Bit Iasi a fost urmata si in alte judete si s-a soldat cu falimentarea concurentilor sau cu cumpararea acestora pe preturi simbolice. Este cazul, spre exemplu, al firmei D56 Ca-TV Zalau, achizitionata de Astral dupa ce a intrat pe piata in maniera semnalata in Tulcea.