Atentie, sa bata tobele! Doamnelor si domnilor, avem placerea de a va prezenta in exclusivitate averile celor mai importanti comisari din Inspectoratul Judetean de Politie Maramures… Pentru ca s-a lasat tacere, sa descoperim cine mai chicoteste "in randul din spate". Si sa mai descoperim ce case se ascund in declaratiile de avere ale cu onor purtatorilor de caschete.

Dupa aceasta trecere in revista, veti observa cat de mandri putem fi: avem politisti descurcareti! Uraaa!

Navingand printre declaratiile de avere ale politistilor, am observat ca o parte dintre acestia si-au dezvoltat abilitati demne de cei mai de succes agenti imobiliari. Haideti sa-ncercam sa raspundem dilemei: cine sunt cei mai descurcareti sefi ai serviciilor de politie din Maramures? Si de ce (adica, "pe ce baza")?

Sefu’

Conform declaratiei de avere, comisarul sef Ioan Isac, seful Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (IJP), si-a inceput achizitiile in 1992, cand a cumparat un apartament. Patru ani mai tarziu achizitioneaza un teren agricol de 1,16 hectare in Somcuta Mare, iar in 1997 a inceput constructia unei vile pe trei nivele, din care a reusit sa realizeze aproximativ 90%.

In anul 2000, averea familiei Isac se mareste cu o noua achizitie: un Ford Mondeo (ceea ce ne-a declansat un sincer "oauuu!" si aprecierea pentru gusturile si flerul comisarului sef, avand in vedere ca Fordul Mondeo a fost declarat, un an mai tarziu, masina anului).

Aceeasi declaratie de avere arata ca in anii 2002 si 2005, Isac a contractat credite de la diferite institutii bancare in valoare de aproape 60.000 de euro. Socotind venitul lunar al familiei, care conform celor declarate de comisarul sef, se ridica la 30 de milioane de lei lunar, deducem ca aproape toate veniturile lunare ale familiei se duc pe rate.

Un adevarat model de vointa, seful Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. Adica, daca vrei o casa adevarata, strangi bine cureaua si ti-o construiesti.

„Stiu ca ati fost sa fotografiati casa, e dreptul dumneavoastra. Sper ca nu a fost agresiv baiatul, era cam surprins, dar e bine crescut. Casa am inceput-o in 1995 si acum e tot in constructie. Anul acesta nu cred ca o voi termina, nu am cum. Ati vazut acolo ca am luat credite pe o perioada de 10 ani, tocmai pentru a finaliza casa. Am si terenul de acolo, ati vazut, cred. Nu am nimic de ascuns si sunt transparent", a declarat Isac.

Adjuncta

Comisarul sef Viorica Marincas, prim adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, a fost mai zgarcita in declaratii. A consemnat ca detine una bucata de 0,8 hectare teren intravilan si un teren agricol de 8 hectare (pentru care plateste impozit in valoare de 2,2 milioane de lei vechi).

Mai declara ca in 2003, a obtinut un teren forestier de 5 hectare, fara a mentiona modul in care a dobandit terenul sau valoarea lui.

Marincas a mostenit in 1996 un apartament, iar in 1997 a dobandit o casa (presupunem ca a achizitionat-o, deoarece nu a specificat) in valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, cu o anexa care valoreaza 400 de milioane. Ceea ce inseamna ca valoarea casei comisarului sef Viorica Marincas se ridica la aproape 2 miliarde de lei vechi.

Daca mai punem la socoteala un tractor, o remorca si o Dacia 1310 deducem ca Marincas este un bun gospodar. Nu va putem spune daca si-a administrat bine veniturile, deoarece nu si le-a declarat, dar si-a trecut, in schimb, un credit ipotecar in valoare de 16.000 de euro.

Judiciaristu’

Si comisarul sef Ioan Tohatan, seful biroului Judiciar, si-a dovedit abilitati manageriale deosebite in domeniul achizitiilor imobiliare. In anul 1998 a reusit sa achizitioneze un teren de 384 metri patrati pe strada Horea (valoare de impozitare: 250 milioane de lei vechi).

Probabil indrageste zona, deoarece in acelasi an a achizitionat si o casa pe aceeasi strada in valoare de aproape 2 miliarde de lei. Asa cum recunosate chiar si comisarul-sef, parcul auto al familiei Tohatan s-a imbogatit pornind de la niste manevre. Banuim ca manevre legale!?

„Va spun cum a fost cu banii. Am luat 3.000 din banca si am completat la cei 11.000 pe care i-am avut din vanzarea masinii. Asa am ajuns la 14.000 pe care i-am dat pentru leasingul la o masina Skoda (care nu apare in declaratie, n.red.). De aceea apare ca am dat imprumut, pentru ca nu e masina mea. Mai am o masina, Audi A4. Pe care am vandut-o (surpinzator!, apare in declaratie, n.red.).

Sigur, cu 11.000 de euro. Nu e nici o neintelegere. Masina o am pana la scadenta. Dar am vandut-o", ne-a explicat Tohatan. Sincer, cu toata stradania, nu am inteles nimic. A vandut Audi A4, dar il mai are, si a luat o masina in leasing, dar nu e a lui. Mai mult, a schimbat Audi A4 cu Skoda, dar le are pe amandoua. Chiar ca e ciudat, dar ne abtinem de la comentarii.

Cat despre casa... „Am luat casa mai demult, prin 1998. Valoarea de aproape 2 miliarde e de acum, nu de atunci. Am luat-o cu 250 milioane. Era o casa normala. Dar am facut eu niste manevre pe acolo... Si am modificat-o", a completat Tohatan, facandu-ne sa intelegem ca a cumparat o casa normala, care, in urma unor „manevre" a ajuns... anormala. Tare judiciaristu’, nu?

Logistica si Comunicatii

Comisarul sef Gheorghe Dirle, seful Serviciului Logistica, a reusit sa-si completeze cu succes averea. Conform declaratiei de avere, pe langa mostenirea sotiei (un teren si o casa de locuit in Valea Vinului) a reusit sa-si achizitioneze un apartamant pe strada Transilvaniei in 1990. Pe modelul prezentat mai sus, un comisar care se respecta are o casa pe masura.

In 2001 comisarul sef Dirle si-a achizitionat o casa de locuit in valoare de aproape 2 miliarde de lei pe Valea Rosie. A contractat si doua credite (trei si, respectiv, patru ani mai tarziu) in valoare totala de 15.000 de euro. Probabil, casa avea nevoie de unele retusuri.

Un alt gospodar desavarsit din IJP este subcomisarul Carol Becsi, seful Serviciului Comunicatii si Informatica, care in anul 2002 a reusit sa-si achizitioneze un teren de 910 metri patrati si o casa de 107 metri patrati pe strada Raului in Baia Mare. O proprietate veritabila, intr-o zona bine cotata. Doar casa a costat peste 218 milioane de lei.

Daca avem in vedere ca, in total, familia Becsi castiga in jur de 300 de milioane anual, deducem ca anul 2002 a fost un an de sacrificiu pentru familia subcomisarului. Suntem curiosi cat a costat terenul, mai ales ca nu au avut nevoie de nici un credit pentru aceste achizitii. Cel putin asa apare in declaratia de avere. Banuim ca a fost un chilipir de cateva milioane. Si noi stim sa recunoastem afacerile bune, chiar daca nu prea ne reusesc!

Adjunctu’ si Contabilu’

Un alt comisar descurcaret din IJP este comisarul sef Florian Maxim, adjunctul sefului Politiei Municipiului Baia Mare. A mostenit in Ulmeni terenuri si o casa de locuit. In 1984 si-a cumparat un apartament pe Aleea Dobrogei, pe care l-a evaluat la peste 600 de milioane de lei. In 1998 si-a cumparat o casa de locuit tot in Baia Mare, pe care a evaluat-o la peste 3 miliarde.

Desi ai fi zis ca un asemenea efort finaciar l-a "vindecat" de achizitii, doar un an mai tarziu (in 1999) a achizitionat un teren intravilan de 800 de metri patrati in Baia Mare. Si achizitiile s-au oprit aici. A continuat tranzactiile cu vanzarea unui Opel Vectra. Noi ne oprim din enumerare.

Comisaru’, ca si comisaru’, dar nici contabilii nu se lasa mai prejos. Subcomisarul Vasile Mare, contabil sef al IJP, se pricepe la achizitii. In 1996 a achizitionat, impreuna cu sotia, un apartament cu garaj si un teren intravilan pe strada Vlad Tepes.

Potrivit declaratiei de avere, achizitia a fost posibila printr-un credit de la Bancorex (uite ca am intalnit si un roman fericit pentru care Bancorex-ul a fost o afacere buna, n.red.). In 1997 a achizitionat, tot prin credit, un autoturism Dacia, iar in 2000 a cumparat un teren de 1.000 de metri patrati situat pe strada Grigore Ureche.

Trei ani mai tarziu, pe terenul cumparat incepe constructia unei case cu o suprafata de 150 de metri patrati. Iar in 2004 si 2005 contracteaza doua credite care, in total, ajung la 45.000 de euro. La atatea achizitii, credite si ipoteci, chiar trebuie sa fi un contabil adevarat ca sa faci fata si sa nu gresesti balanta.

Iar la cat sunt de strangatori sefii serviciilor din politia maramureseana, ne asteptam la modificari considerabile intr-un viitor apropiat.

Vila (cu) muscata…

Florian Maxim este comisar sef, loctiitor al sefului Politiei Municipiului Maramures. A venit in Baia Mare la mijlocul anilor ’80, de la Brasov. A cochetat o buna bucata de timp cu functia de prim loctiitor al sefului Inspectoratului Judetean de Politie, desi activitatea sa a fost una fara relizari deosebite. Ba, chiar din contra.

Intre functiile anterioare avute a fost si aceea de loctiitor al sefului IJP, pana la inceputul anilor 2000, cand a fost mutat la Politia Municipiului. Nu este strain de fotbalul maramuresean, fiind implicat in conducerea echipei FC Baia Mare. Vila are muscate...

Conacul orange

Romeo Danciu, zis Tiparu’, este comisar in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. La origine padurar, se spune ca Danciu a urcat sistematic pe scara valorica a politiei, cu ajutorul nevestei sale, originare din Chechis, care l-a sprijinit financiar. A inceput de jos, adica de la gradul de subofiter.

Pana la inceputul anilor 2000, a fost seful Biroului Economic al Politiei Municipiului Baia Mare. Despre vila din fotografia alaturata se spune ca a obtinut-o de la un personaj al lumii interlope, al carui dosar l-a solutionat.

Vila-n panta

Ioan Tohatan este comisar sef, seful Biroului Judiciar Baia Mare. Dintre functiile anterioare le amintim pe cele de sef al Serviciului Cercetari Penale al Inspectoratului Judetean de Politie, loctiitor al sefului Politiei Municipiului Baia Mare si sef al Biroului Juridic al aceleiasi institutii. In timpul "liber", este lector al Universitatea de Nord Baia Mare.

Declara ca are o vila in valoare de 2 miliarde de lei (ingenios construita, ascunsa de ochi indiscreti), in conditiile in care veniturile sale si ale sotiei sunt de 400 milioane lei pe an. Nu ne indoim ca stie sa chiverniseasca si ultimul banut.

Vila-bloc

Darle Gheorghe este comisar sef si ocupa functia de sef al Serviciului de Logistica in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. Anterior a fost lucrator in cadrul Biroului Economic al IJP Maramures, unde a avut o activitate deloc stralucita. Prin mana sa au trecut multe dosare, in care predomina escrocheriile cu file CEC, dar ne punem intrebarea cate dintre ele s-au finalizat.

Castiga in jur de 300 milioane lei pe an, dar casa de locuit din imaginea alaturata face aproape 2 miliarde lei.

Saru’mana pentru casa, c-a fost buna si gustoasa!

Ioan Isac este originar din Somcuta Mare, la fel ca si sotia sa. In locul de bastina, comandantul IJP Maramures detine o casa de locuit si un teren. Casa tip vila se afla pe un deal, pe drumul spre Ciolt, in apropierea Fermei Pomicole Somcuta Mare. In zona, toata lumea stie unde este casa lui dom’ Isac.

"Faceti poze la casa, ca-i tare faina", ne-a indemnat o localnica, aflata la stransul fanului, pe un teren alaturat. Ne-am luat cu vorba si nu v-am spus ca Isac este seful celor mai descurcareti politisti din Maramures. Mai exact, de sefi de politisti.

Vila cu filigorie

Ioan Isac este comisar sef si ocupa functia de sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. Anterior, a fost ofiter in cadrul Serviciului Judiciar al IJP, iar apoi seful Politiei Municipiului Baia Mare, timp de trei ani, in perioada anilor ’90. Apoi, a fost jurist in cadrul IJP, iar in ultima perioada a condus Serviciul de Combatere a Crimei Organizate, unde a fost sef de serviciu.

Nu s-a remarcat printr-o activitate stralucita, desi este pasionat de meserie, asa cum ne spun chiar colegii sai