Iesenii care vor sa-si cumpere produse in rate se pot trezi peste noapte cu sume foarte mari de rambursat. Modalitatea de cumparare prin cardul de credit EuroLine este plina de capcane.

Pe de o parte, firma creditoare EuroLine Retail Service si magazinele partenere nu se pot pune de acord asupra dobinzilor si comisioanelor, iar, pe de alta parte, cumparatorul este nevoit sa plateasca un comision de 32% pentru retragerile de numerar, valoare ce o depaseste cu mult pe cea practicata de banci.

ERS este o societate comerciala de creditare ce functioneaza in afara legilor Bancii Nationale a Romaniei. Asadar, orice persoana care face cumparaturi in acest sistem trebuie sa fie foarte atenta la clauzele contractului. Numai in Iasi sint 12.000 de persoane care au un astfel de card de credit, valabil in 54 de magazine.

Unul dintre cele mai importante sistemele de finantare tripartita de pe piata incepe sa dea din oala afara. Este vorba despre cel in care este implicata societatea de creditare EuroLine Retail Service (ERS), o societate de creditare non-bancara si care a scos pe piata primul card de credit non-bancar, cardul EuroLine.

Multi ieseni, printre cei care au un astfel de card de credit, ni s-au plins la redactie ca au fost penalizati cu 300.000 de lei chiar dupa ce, atentie!, au facut plata anticipat. Alti reclamanti sustin ca au primit acelasi tratament si au reclamat ca nu au primit acasa extrasele de cont si nu au stiut exact cit aveau de platit.

300.000 de lei vechi pare o penalizare imensa, in conditiile in care rata lunara este de doar citeva mii de lei, chiar uneori nu depaseste 500.000 de lei vechi.

Credit nerecomandat de bancheri

Nu numai persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma unui astfel de sistem de creditare li se pare ceva putred in intreg sistemul, ci si angajatilor avizati din institutii bancare. Directorul Bancpost, sucursala Iasi, ne-a spus ca, in ceea ce priveste colaborarea cu cei de la ERS, exista anumite nemultumiri pe care le-a semnalat la centrala bancii.

„Contractul cu ERS atenteaza la imaginea bancii noastre. Chiar am facut o sesizare la centrala bancii, insa, pina acum, nu am primit nici un raspuns", ne-a declarat Constantin Filip, directorul Bancpost Iasi. „Nu va recomandam sa luati un astfel de card. Mai bine luati un credit de la noi sau de la o alta banca", ne-a spus Daniela Teodoriu, purtatorul de cuvint al Bancpost.

Dupa toate cele care ne-au fost semnalate, am incercat, in mod firesc, sa aflam ce este atit de atractiv la acest card de credit, mai ales ca aproape 12.000 de ieseni se dau in vint dupa el.

Care sint comisioanele si dobinda practicate?

Cum pentru romanul de rind dobinda este punctul de referinta atunci cind isi alege un credit, am incercat sa aflam care sint dobinzile si comisioanele practicate de cei de la ERS, pentru bunurile cumparate in rate, caci pentru cele platite integral sau pentru retrageri de numerar dobinda/comisionul este de, atentie!, 32% – cea mai mare din Romania.

Nu mare ne-a fost mirarea cind am aflat ca fiecare parte implicata in aceasta relatie tripartita, si anume ERS-ul, magazinul de la care poti cumpara cu acest card si, nu in ultimul rind, cumparatorul au „viziuni" diferite despre acest aspect. Vi le vom prezenta pe fiecare in parte asa cum le-am aflat si noi.

Dobinda generala de 21%, plus un comision de aproape 2%

Cum era si firesc, daca vrei sa afli ceva, mergi direct la sursa. Astfel, am intrat in legatura cu reprezentantii ERS. Si iata ce am aflat: „In general, dobinda, la plata in rate, este de 21% cu majoritatea comerciantilor parteneri, la care se adauga costul de finantare, in functie de fiecare partener, pina la doua procente", ne-a spus Stefania Cristescu, marketing coordinator la ERS.

Comisionul de pina la 2% se regaseste in pretul din magazin sau se adauga la acesta? „Atit dobinda pe care o practicam, cit si comisionul de regasesc in pretul de la magazin", ne-a spus Roxana Nechifor, reprezentanta ERS.

In magazine, alte calcule

Potrivit datelor transmise de EuroLine Retail Service, acestia au incheiate contracte de colaborare, numai in Iasi, cu 54 de parteneri. Practic, mergi la unul dintre aceste magazine si poti cumpara cu plata in rate, prin sistemul de credit de card EuroLine orice produs, bineinteles, in functie si de veniturile fiecaruia.

Si pentru ca la noi in oras magazinele cu vinzari mari sint Altex si Media Galaxy, i-am intrebat pe reprezentantii acestora care este dobinda pentru sistemul de creditare prin cardul de credit EuroLine. „Dobinda pentru un bun achizitionat in magazin este de 18%, iar dobinda anuala efectiva (DAE) este de 24,16%.

Totodata, pentru retrageri de numerar – este de 32%", ne-a spus Radu Aprodu, de la Media Galaxy Iasi. Si de la Altex Megastore Iasi am primit acelasi raspuns de la consilierii de vinzari.

Un comision mai mare, vazut din Bucuresti

Si, tocmai cind credeam ca lucrurile nu se pot incurca si mai mult, mare ne-a fost mirarea cind Mihaela Topirceanu, reprezentant Relatii cu clientii de la Altex Bucuresti, ne-a comunicat urmatoarele: „In cazul creditului prin EuroLine, rata anuala a dobinzii este de 18%, cu un comision de 8,5% inclus in DAE. Dobinda anuala efectiva calculata pentru un credit pe 60 de luni este de 24,16%.

Taxa de emitere a cardului este de 150.000 de lei si va fi inclusa in primele rate. In momentul emiterii cardului, banca va va fixa si un anumit plafon de creditare. In limita acelui plafon de creditare, puteti fie sa achizitionati produse ulterior, fie sa extrageti numerar.

In cazul extragerii de numerar, dobinda este de 32%." Am solictat sa ne explice ce este cu acel comision de 8,5% si iata care a fost raspunsul primit: „Comisionul de 8,5% este comisionul practicat de ERS." Asadar, incepe sa se faca putina lumina in ceea ce priveste dobinda si comisioanele practicate pentru bunurile cumparate in rate.

Cum se face ca ERS-ul vorbeste despre un comision de pina la doua procente in functie de fiecare magazin, iar cei de la Atex – despre un 8,5% al celor de la ERS. Mai mult, acest comision nu apare afisat nicaieri. Cel putin asa spun oamenii. In plus, ERS nu este o banca, asa cum ne-a spus reprezentantul Altex, ci doar o societate de creditare.

Dobinda pe care o platesc clientii, potrivit lor, 32%

Sotul Alinei B. este doar unul dintre iesenii care au un card de credit EuroLine. „Inca de la inceputul anului, cind am achizitionat un bun de folosinta indelungata prin cardul de credit EuroLine, am avut numai probleme. De sase luni nu am primit decit de trei ori extrasul de cont, desi trebuie sa il primim in fiecare luna, mai ales ca platim 10.000 de lei lunar pentru acesta.

Am fost penalizati cu cite 300.000 de lei de trei ori pina acum, chiar daca am facut plata la timp sau chiar anticipat. Mereu ni se cere sa trimitem prin fax chitanta - dovada a platii ratei. Nu mi se pare normal acest lucru. Alti bani, alta distractie, tot pe banii nostri. Noi mai avem alte credite si carduri la alte banci, dar niciodata nu ni s-a intimplat asa ceva", ne-a spus Alina B.

„Mai mult, daca stiam ca acest card de credit nu este al celor de la Bancpost, nici nu apelam la el", a adaugat aceasta. „Mi se pare exagerata dobinda practicata.

Pe unul dintre extrasele de cont care ne-au parvenit scrie ca rata dobinzii la cumparare este de 32% – foarte mult! Eu ce pot sa cred de aici? Ca pentru ce am cumparat platesc aceasta dobinda, chiar daca, la magazin, dobinda afisata este cu totul alta?", a declarat Alina B.

Dupa ceea ce ne-a semnalat Alina B., dar si alte persoane, am rugat una dintre femeile nemultumite sa sune de la telefonul redactiei la ERS pentru a solicita lamuriri despre aceste penalizari, aceasta deoarece acestia dau informatii doar la titularii de carduri. Femeia a stat de vorba cu Cristina Preda, una dintre operatoarele lor.

Iata care a fost raspunsul pe care l-a primit: „Nu va recomandam sa faceti plata ratei anticipat, deoarece, daca ramine un cit de mic rest de plata neachitat, care nu se plateste in intervalul de plata stabilit de catre noi este considerat neplata si sinteti penalizat cu 300.000 de lei.

Daca, totusi, ati facut plata si ati primit penalizare, proprietarul acelui card EuroLine poate face o cerere de anulare a penalizarii. Pur si simplu scrie pe o foaie: subsemnatul, cu numarul de card, cer sa nu platesc penalizari pentru luna deoarece nu am stiut care este rata, intrucit nu am primit acasa extrasul de cont."

Cozi ca inainte de ‘89

Daca ati avut drum pe la Bancpost, ati vazut, probabil, cozile infernale in gangul care duce din strada Anastasie Panu catre sediul central al Bancpost si trece pe linga sediul central al Bancii Transilvania. Oameni obositi, nemultumiti isi depling alegerea de creditare facuta.

Directorul Bancpost ne-a spus ca s-a deschis acel spatiu deoarece numarul iesenilor care au cumparat in rate prin EuroLine este de ordinul miilor, fapt care afecta activitatea de zi cu zi a bancii. „La Iasi sint extrem de multi care fac cumparaturi cu un astfel de card. Este vorba despre 12.000 de oameni.

Am fost nevoiti sa mutam acest serviciu intr-un alt spatiu, care este, de altfel, tot al bancii, dar unde sa se faca numai operatiuni EuroLine. Mai ales ca sint patru scadente la luna, nu putem face fata cu doar cele doua POS-uri puse la dispozitie de cei de la EuroLine. Ne-ar trebui macar patru-cinci ghisee.

Am vorbit zilele astea cu cei de la Media Galaxy Iasi si mi-au spus ca, in perioada vacantelor, continua sa le vinda, prin acest sistem de creditare, la aproape 50 de persoane zilnic, iar, intr-o zi buna, pina la 150 de solicitanti. Sint extrem de multi si sa nu uitam ca ne ocupam de aceste operatiuni cu personalul propriu", ne-a declarat Constantin Filip, directorul Bancpost, sucursala Iasi.

Concluzionind, fiecare persoana care apeleaza la acest sistem de creditare semneaza un contract. Daca nu este foarte atenta la clauze, poate sa scoata din buzunar mai multi bani decit si-a programat. Singura institutie care poate face ceva in urma sesizarilor primite este Oficiul de Protectie a Consumatorilor.

Ce este si cum functioneaza EuroLine Retail Service?

ERS este o companie financiara non-bancara infiintata in 2003 prin participarea la capitalul social a doua banci: Eurobank, din Grecia, in proportie de 80%, si Bancpost Romania, cu o pondere de 19,6%. Activitatea ERS nu intra sub incidenta Regulamentului 4/2002 al BNR, pentru ca nu este o institutie bancara, si nici sub Legea bancara.

Are acelasi regim de lucru ca al oricarei alte societati comerciale din Romania. Firma nu are puncte de lucru in tara, ci lucreaza in strinsa cooperare cu Bancpost, care are o retea extinsa, pentru retragerea de numerar de pe card si pentru achitarea sumelor datorate.

Pentru obtinerea unui asemenea card de credit este necesar doar buletinul, pentru finantarea unei valori de pina la 20 de milioane de lei. Solicitantul trebuie sa fie cetatean roman cu virsta intre 20 si 60 de ani, sa aiba telefon fix, sa aiba o vechime de minimum sase luni la actualul loc de munca (sau sa fie pensionar) si un venit lunar net minim de 225 de lei grei sau 2.250.000 de lei vechi.

Creditul acordat variaza de la unu pina la trei salarii. In reteaua magazinelor partenere (in prezent peste 2.000 de locatii in toata tara), orice persoana poate solicita cumpararea unui produs prin intermediul cardului EuroLine. Impreuna cu operatorul din magazin se va completa aplicatia, iar aceasta va fi transmisa catre ERS (online).

In maxim 24 de ore se va primi un raspuns la magazinul partener. Ulterior, cardul va putea fi folosit in intreaga retea de magazine acceptate sau pentru retragerea de numerar de la sediul ERS sau unitatile Bancpost. Lunar, clientul primeste extrasul de cont cu detalierea tuturor tranzactiilor si cu suma minima de plata.

Pentru extragerile de numerar de pe card, comisionul ERS este de nici mai mult nici mai putin de 32 de procente.

Comisioane normale

Spre deosebire de sistemul expus mai sus, bancile practica aceeasi dobinda anuala, atit pentru achizitionarea unui bun cu banii jos, cit si in sistemul de rate.

Mai mult, pentru retragerile de numerar se practica un comision de numai 1% plus citeva zeci de mii de lei, daca extragi numerar de la alte banci decit cea unde ai creditul, comparativ cu cele 32% practicate de ERS pentru retragerile de numerar. Iata citeva oferte de carduri de credit de la diferite institutii bancare:

Raiffeisen Bank:

Banca ofera cardul de credit MasterCard. Solicitantul poate fi creditat cu pina la 2,5 salarii, la o dobinda anuala de 28%. In ceea ce priveste comisioanele, banca nu ia nici un leu pentru operatiunile comerciale, dar taxeaza cu 1% pina la minim doi lei grei pentru retragerile de numerar efectuate de la ghiseul sau ATM-ul bancii si 1% plus 2,5 lei noi pentru cele efectuate de la alte banci;

Banca Transilvania:

A scos pe piata cardul de credit MasterCard Forte. Limita maxima a creditului acordat este de 5.000 de euro. Banca percepe 0% comision pentru cumparari de bunuri de la comercianti si 0,5% pentru retragerile de numerar de la ATM-urile BT, iar dobinda anuala este de 25 de procente;

BRD – Groupe Société Générale:

Aducem in atentie cardul de credit Visa Classic in lei, la care banca practica o dobinda de 26% pe an. Prin acest tip de card se poate obtine un credit de pina la doua salarii nete. De asemenea, BRD nu percepe nici un comision pentru operatiunile comerciale;

Unicredit Romania:

Pune la dispozitie cardul de credit MasterCard. Pentru acest tip de credit, dobinda anuala este de 26%, iar, pentru retragerile de la ATM-urile bancii, se percepe un comision de 1% si un dolar plus 1% pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor banci.