Deblocarea procesului de despagubire a proprietarilor are drept consecinta reinceperea lucrarilor la autostrada. In judetul Cluj, 4.200 de sateni isi asteapta banii.

Demn de mentionat este faptul ca pretul unui hectar de teren in zona de construire a autostrazii a saltat spectaculos de la maxim 12 milioane de lei la 20.000 de euro.

Controversatul proiect al autostrazii Transilvania, contractat de Bechtel prin incredintarea directa a Guvernului Nastase, a fost deblocat odata cu alocarea fondurilor necesare pentru despagubirea proprietarilor de terenuri aflate pe traseul viitoarei lucrari de infrastructura.

Potrivit comunicatului emis de Biroul de Presa al Guvernului, statul va asigura despagubiri in valoare totala estimata de 65.343.421,69 RON pentru exproprierea imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii „Sectiunea 2B pe teritoriul localitatilor Campia Turzii, Gilau, Floresti, Savadisla, Petrestii de Jos,

Luna si Sandulesti din judetul Cluj si Sectiunea 3C pe teritoriul localitatilor Abram, Suplacu de Barcau, Balc, Chislaz, Tauteu, Sirbi si Biharia din judetul Bihor", din cadrul obiectivului de investitie "Autostrada Brasov – Cluj – Bors".

Imprumuturi externe pentru despagubiri

In sedinta din 14 iulie, Guvernul a aprobat amplasamentul acestei lucrari de utilitate publica de interes national si declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate pe amplasamentul lucrarii.

Suma globala estimata se asigura din credite externe contractate de Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), garantate de Ministerul Finantelor Publice, destinate realizarii Autostrazii Transilvania, precum si de la bugetul de stat, in limita prevederilor anuale aprobate cu aceasta destinatie in bugetul MTCT.

Potrivit actului normativ, suma aprobata se vireaza de catre Ministerul Finantelor Publice, intr-un cont bancar deschis pe numele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR), in vederea efectuarii despagubirilor in caz de expropriere.

Dupa realizarea procedurilor de expropriere, imobilele proprietate privata trec in domeniul public al statului si in administrarea MTCT si se vor concesiona CNADNR, in vederea realizarii obiectivului de investitii .

Expropriatii- o noua categorie de imbogatiti

Totodata, Guvernul va asigura despagubi in valoare totala estimata de 1.202.426,5 RON, pentru imobilele situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica de interes national "Fluidizare trafic DN 1 km 11+938 – 17+165 sector Baneasa – Otopeni", din cadrul etapei a II a de reabilitare a drumurilor nationale, care vor fi expropriate.

Potrivit unei hotarari de Guvern din sedinta de joi, 14 iulie, au fost aprobate amplasamentul lucrarii si declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate in zona respectiva, in scopul de a se asigura fluidizarea traficului rutier intre Baneasa si Otopeni, prin largirea partii carosabile de la patru la sase benzi de circulatie, precum si amenajarea bretelelor de acces.

Suma aprobata se asigura prin bugetul MTCT, in limita prevederilor anuale aprobate, din contributia Guvernului la Acordul de imprumut - Proiectul privind reabilitarea drumurilor - dintre Romania si BIRD, ratificat prin Ordonanta Guvernului nr. 23/1997, aprobata prin Legea nr. 187/1997.

Suma se vireaza de catre MTCT in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, intr-un cont bancar, pentru CNADNR, in vederea efectuarii despagubirilor in caz de expropriere.

Actele de proprietate, garantia despagubirii

Valoarea medie a metrului patrat de teren despagubit de Guvern in cazul autostrazii Transilvania este de 5 USD. Potrivit CNADNR, in 2005 s-au platit deja 489 miliarde de lei, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie alocate 640 de miliarde de lei pentru despagubirea proprietarilor de pe raza de construire a autostrazii.

Deocamdata, despagubirile efectuate de Guvern vizeaza doar terenurile, intrucat numarul cladirilor care vor fi expropriate va fi stabilit dupa definitivarea proiectelor tehnice ale autostrazii.

Potrivit directorului economic al DRDP Cluj, Zoia Bumb, dosarele persoanelor care vor fi despagubite sunt intocmite de societatea civila de avocati Cecilia Popa& Asociatii din Bucuresti, care ulterior trimite borderouri Directiei. Borderourile sunt verificate de DRDP si trimise la CEC Cluj, institutie care efectueaza platile.

Prin DRDP Cluj au fost platite 165.175.002.600 lei dupa cum urmeaza: 2.771.228.718 lei catre persoane a caror situatie juridica a terenurilor era reglementata in momentul emiterii hotararilor de acordare a despagubirilor si 162.403.773.882 catre proprietarii care si-au clarificat situatia juridica a terenurilor ulterior emiterii actului normativ.

Referitor la unele alegatii aparute in presa referitor la lipsa de vointa a autoritatilor clujene in privinta rascumpararii terenurilor expropriate, Zoia Bumb a declarat: "Multi nu inteleg ca trebuie sa aiba o situatie juridica clara a terenurilor pentru a putea primi despagubiri".