GAZETA de Hunedoara tragea un semnal de alarma cu privire la situatia minorului Lazar Paul Gheorghe, caz monitorizat si de Liga Dreptatii Impotriva Abuzurilor si Coruptiei. Micul Paul, nascut la 25.04.1999, a fost abandonat de familie, lucru constatat printr-o sentinta civila a Tribunalului Hunedoara, fiind dat in ingrijire Centrului de Plasament Hunedoara.

In 2000, Comisia pentru Protectia Copilului Hunedoara a dat copilul in plasament asistentului maternal profesionist Maria Mihai.

Agentia matrimoniala "Protectia Copilului"

Totul a fost bine pana la sfarsitul anului 2001, cand Maria Mihai s-a hotarat sa plece la munca in Israel. Maria Mihai a fost sotia lui Ovidiu Balog, dupa divort acestia pastrand relatii amicale si vizitandu-se frecvent. Inevitabil, in timpul vizitelor, Ovidiu Balog, care nu are urmasi, l-a cunoscut pe micut si s-a atasat de el, sentimentul fiind reciproc.

De mentionat este faptul ca Balog realizeaza venituri lunare de peste 1.300 lei (13 milioane de lei vechi), detine doua case in Hunedoara, precum si o casa de vacanta. In ciuda dorintei acestuia de a pastra copilul, Comisia il incredinteaza altei asistente maternale.

In mai 2002, in urma demersurilor facute de Ovidiu Balog, Comisia pentru Protectia Copilului ii incredinteaza acestuia baiatul, cu sugestia de a se (re)casatori cu Maria Mihai. Omul, de dragul copilului, accepta acest compromis, incepand formalitatile pentru adoptie.

La intoarcerea din Israel a Mariei Mihai, dupa aproape doi ani, relatiile dintre cei doi adulti s-au deteriorat, din cauza pretentiilor absurde ale femeii, iar Protectia Copilului il retrimite pe Paul la Maria, invocand interesele superioare ale minorului. Lui Balog i s-a recomandat sa se orienteze catre alt copil pentru a-l adopta.

In ciuda a doua rapoarte oficiale ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptiei favorabile si a unei anchete sociale efectuate de Primaria Hunedoara, care arata ca Ovidiu Balog intruneste conditiile morale si materiale pentru a fi adoptator, Protectia Copilului Hunedoara nu isi schimba pozitia.

Mai mult, a solutionat cererea lui Balog de a fi atestat ca persoana apta pentru adoptie in noua luni si nu in 90 de zile, asa cum prevede legea.

Justitie egala pentru toti

Dupa ce a trecut prin sase instante de judecata, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, toate dandu-i dreptate lui Ovidiu Balog, la 10 iunie 2005, sectia civila a Tribunalului Hunedoara respinge, ca nefondate, recursurile introduse de catre intimatii in plangere, Consiliul Judetean Hunedoara - Comisia pentru Protectia Copilului si Mihai Maria si-i incredinteaza lui Ovidiu Balog minorul.

Ovidiu Balog si copilul ne-au vizitat la redactie, unde barbatul ne-a declarat: "Justitia si-a facut datoria. Multumesc instantelor de judecata, care au dat dovada de curaj si corectitudine, aratand astfel ca Justitia romana apara dreptatea si aplica legea si pentru oamenii de rand.

Interesul superior al copilului abandonat este sa fie incredintat spre crestere si educare unei persoane care-i poate oferi tot ce-i trebuie, si nu internarea intr-un centru de plasament. In plus, se evita cheltuiala unor bani publici, care si asa nu sunt foarte multi, bani ce ar putea fi de folos unui copil mai putin norocos decat Paul.

Dupa ce Paul s-a intors la casa si la jucariile lui din Hunedoara, a redevenit copilul pe care-l stiam: jucaus, linistit si prietenos, bucuros ca este din nou cu mine si cu prietenii lui. Tin sa multumesc doamnei Viorica Banarescu si domnului Romulus Tot, precum si ziarului dumneavoastra pentru sprijinul acordat in aceasta adevarata epopee".

Amandoi, tata si fiu, sunt foarte fericiti acum ca sunt impreuna, chiar daca, momentan, Ovidiu si Paul isi spun pe nume. Atestarea lui Balog ca persoana apta pentru adoptie a expirat cu cateva zile inainte de pronuntarea mai sus pomenitei hotarari irevocabile. Iarasi va trebui sa se lupte cu hatisul birocratic. Si va trebui sa treaca din nou pe la Protectia Copilului.

Unde, "pentru interesul superior al minorului", ar trebui sa intalneasca profesionisti si nu ranchiunosi.

Paul va avea cui spune "tata", un om care, din dragoste pentru un copil, ce nu era al lui, a facut imposibilul. Si a reusit.