Devenii au putut admira, in cadrul Targului Mesterilor Populari, un spectacol stradal al mestesugurilor si obiceiurilor traditionale. Pe mesele improvizate au fost expuse obiecte iesite din mainile taranilor din toata tara, obiecte care au avut rolul de a valorifica creatiile populare de pe intreg teritoriul romanesc.

Fiecare obiect expus dezvaluie povestile deosebite ale unor mesteri cu adevarat autentici care depun eforturi mari pentru perpetuarea traditiilor populare. Evenimentul reuneste peste 60 de mesteri populari din aproape toate zonele tarii.

Stilul rustic in care este amenajat cadrul de desfasurare al targului recreeaza atmosfera targurilor de altadata, insa un loc aparte au si binecunoscutele kitch-uri din bazare. Aceasta actiune a avut, pentru prima data, creatii din toate ramurile reprezentative ale artei traditionale.

Din pacate, s-a observat lipsa tinerilor artisti populari, pe care etnologul Marcel Laptes o considera un prim pas in intreruperea perpetuarii mestesugurilor traditionale.

Ceramica de Vadastra

Vase cu forme si infatisari ciudate care te duc cu gandul la vremurile de demult. Asta a adus la Deva mesterul Ionel Cococi, care a fost prezent si in acest an cu minunatele sale creatii ceramice. Istoria vaselor de Vadastra incepe cu mult timp in urma, mai exact acum 7.000 de ani, si a renascut, datorita unui program finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

Specialisti americani si romani au cercetat siturile, iar descoperirile lor au stat la baza reinvierii culturii ceramice. S-au pastrat aproape in totalite procedeele utilizate in trecut, folosindu-se aceeasi tehnologie de ridicare, si nu roata, ca la celelalte tipuri de ceramica, iar pentru procesul de ardere s-au construit cuptoare dupa modelul celor din neolitic.

Intregul proces de fabricatie transforma aceste vase in opere de arta, pentru fiecare dintre ele depunandu-se cateva ore bune de munca. Acum, dupa ce prin mainile sale au trecut sute de kilograme de lut, mesterul popular Ionel Cococi se joaca facand diverse forme care dau viata frumoaselor vase, el fiind primul om care a reinviat celebra traditie, dupa 7.000 de ani.

Promovare virtuala pentru mesterii populari

Asociatia Pentru Promovarea Egalitatii de Sanse va da posibilitatea tuturor mesterilor romani sa-si prezinte lucrarile in cadrul unui website ce urmeaza sa fie finalizat. In prezent, asociatia o gazduieste pe Maria Rosario Spana, o stagiara din Elvetia, care e prezenta aici pentru finalizarea celor doua misiuni importante ale proiectului.

Prima dintre ele este realizarea website-ului, care va contine o sectiune de prezentare a artistilor si a creatiilor populare si un magazin virtual. Cea de-a doua este integrarea site-ului intr-o retea internationala de magazine Equitable, in care pretul unei creatii populare este pe masura valorii ei.

Invazia de kitsch-uri

Kitsch-urile nu au lipsit nici la acest targ mestesugaresc. Desi nu au o valoare artistica reala, acestea invadeaza piata acoperind vanzarile de creatii populare autentice. Totusi, cei care au vrut sa duca acasa ceva autentic si frumos au ales creatiile mesterilor populari.

Etnologul Marcel Laptes a reusit si in acest an sa stranga o multime de artisti populari autentici la Deva.

Centrul orasului a devenit un targ al frumosului, care a incantat privirile si sensibilizat amatorii de arta traditionala.