Dupa ce, timp de un an de zile, promovarea echipei de fotbal era pe buzele tuturor sibienilor, acum aceasta varianta nici nu mai intra in discutie. Toti fotbalistii care au dovedit ca pot realiza acest obiectiv sunt acum departe de Sibiu si mai asteapta plata muncii lor.

Echipa e schimbata aproape in totalitate in numele unei noi ideologii si in dauna unei noi promovari.

Omul care a facut sibienii sa mai spere la prima scena, Jean Gavrila, e primul care a parasit echipa. Dupa el potopul. Managerul echipei, Werner Keul, a gasit vinovati dupa vinovati. A cautat pana a curatat toata echipa. Acum el are alte vise. Vrea sa creeze mari fotbalisti.

A adus tineri peste tineri, un antrenor care a jucat la o echipa simbol al sufletului tanar si asteapta minuni. Intre timp, renegatii fierb. Unii mai asteapta prime promise, altii vor momente in care sa se dezlantuie, iar altii acuza. Toate spre dezamagirea oamenilor de fotbal. Un joc haotic si peiculos.

Tehnicieni atenti

Ambii tehnicieni alungati de pe plaiurile Sibiului prefera sa mai astepte pana vor face publice culisele clubului. Jean Gavrila n-a reusit nici anul acesta sa aduca maximul pentru sibieni. A fost la un pas. Performanta sa, insa, n-a impresionat deloc conducerea clubului. Acum e in expectativa.

Asteapta momentul potrivit pentru a spune mai multe."Pentru mine FC Sibiu e un capitol incheiat. Vreau sa spun odata mai multe despre ce e acolo, dar nu acum". Ce il face sa mai astepte e teama de interpretari. "Vreau sa fie acolo toata lumea, sa fie ceva organizat, oricand, ori in Medias, ori cand vin in Sibiu.

Vreau cat mai multi martori pentru a nu-mi fi interpretata nici macar o virgula". Celalalt tehnician plecat, Dorin Zotinca, e si el sigur ca la Sibiu sunt ceva nereguli, dar tot nu spune mai multe. Doar ne spune ca, la Sibiu se joaca pe unele din cele mai mici salarii.

"Am fost cel mai sarac club din divizia B." Acum e suparat doar de faptul ca, in legatura cu transferul lui Bandar, Beza si Nicolau, desi se batuse palma pe 25.000 de euro, ei au fost dati altui club pe 50.000 de euro.

Petrecere furata

Echipa si-a indeplinit obiectivul anuntat initial. Au terminat pe locul doi. Asa ca, stransi toti, imediat dupa meci, se pregateau pentru un banchet care sa le consfinteasca performanta. Prietene, sotii, prieteni au fost chemati sa chefuiasca.

Doar ca, asa cum sta bine unei echipe serioase, inainte a tinut o sedinta plina de invataminte. Sedinta e o sedinta soc. Golgheterul Tarcea e vinovat. El si altii. Umilinta pentru a da un plus de culoare petrecerii. Pe hol e vinovat si Talvan.

Acesta e, de altfel, singurul care a luat atitudine fata de acuzele managerului chemandu-l pe acesta in instanta. "Am vrut sa vin acasa sa facem o echipa, insa, se pare ca am fost inteles gresit." Ce regreta fostul jucator a lui Dinamo e faptul ca e nevoit sa implice in acest conflict si clubul.

"Imi pare rau. Unii de acolo au dat totul". Ce nu poate intelege e atitudinea lui Tarcea."Nu inteleg de ce nu ia atitudine. El are probe directe. A fost jignit in fata tuturor. Pe mine m-a acuzat singur".

Despre banii pe care ar trebui sa-i primeasca inca de la club el stie ca multi jucatori sunt in aceeasi situatie, "vreo jumate de echipa". Pentru a fi liber de contract a trebuit chiar sa faca un memoriu la Federatie. Acum e jucator la Alba Iulia alaturi de alt jucator exponential al echipei, Lucian Cotora. Nu vrea sa mai auda de clubul sibian.

Urcatul sacilor in caruta

Tarcea vrea sa uite si el acest episod din viata sa. "Am plecat acum pe alt drum". Banii pe prime nu i-a primit nici acum, dar vrea inca sa rezolve acest aspect pe cale amiabila. Despre despartirea de echipa sibiana crede ca s-a procedat simplu.

"Noi am dus greul, dar dupa ce lumea s-a vazut cu sacii in caruta s-a descotorosit de noi. Eu cred ca s-au gandit ca vom emite anumite pretentii financiare si ar fi fost mai bine sa plecam. Nici nu stiu daca s-a vrut promovarea. Echipa de abia are bani sa reziste in B".

In legatura cu salariile de care au beneficiat jucatorii la Sibiu spune ca sunt de divizia C. " Si salariile si primele au fost foarte mici. Sunt echipe in divizia C care au jucat pe prime mai mari decat cele pe care jucam noi".

Despre o eventuala chemare in judecata a managerului pentru insulta Tarcea are inca dubii."Astept sa ne intalnim, sa vorbim si poate vom rezolva totul altfel". Si ceilalti jucatori plecati de la echipa incearca sa faca uitat anul trecut, anul in care au luptat cu un vis.

Nu vor sa mai vorbeasca despre club si se multumesc cu despartirile pasnice reusite.

Misterul

Au trecut 12 ani de cand Viorel Hizo a plecat de la carma echipei sibiene. Acum o urmareste de pe margine, chiar din afara stadionului pentru a nu deranja. Traseul de anul acesta al echipei e un mister. Crede ca rezultatele echipei au fost peste valoarea lotului de jucatori, dar stie ca se putea mai mult."Nepromovarea inseamna ca undeva s-a gresit.

Lipsa de profesionalism a conducerii sau lipsa unui om acolo, care sa inteleaga fenomenul a privat Sibiul de o promovare". El crede ca s-a actionat prost intr-un moment de cadere al echipei. O lacuna a constituit-o lipsa de discutii cu jucatorii pentru ca acestia sa nu fie presati.

De asemenea, in legatura cu arbitrajele, el e de parere ca echipa putea cere chiar arbitraj FIFA si observatori cu prestanta care sa alunge din sanul echipei orice urma de frustrare."Eu nu am simtit ca asemenea lucruri s-ar fi intamplat in finalul campionatului, atunci cand echipa a avut cele mai grele momente cu o oarecare cadere si cu meciurile cele mai dificile".

Neprofesionalism total

Gestionarea esecului ii pare fostului antrenor cel mai eronata. "E total neprofesionist ca dupa un esec, un conducator sa iasa in presa si sa-si acuze jucatorii de noncombat. E un act incalificabil si o lipsa totala de responsabilitate. Un conducator care se respecta nu face asemenea acuzatii.

Trebuia sa-si ia masuri in timpul campionatului". Despartirea de un numar atat de mare de jucatori i se pare destul de riscanta. "Trebuie sa te gandesti bine inainte de a te desparti de atatia titulari si de corpul tehnic. Chiar daca nu-ti mai propui promovarea tot iti asumi un mare risc.

Acum totul depinde de jucatorii care vor fi adusi. Pana la urma fotbalul se face cu fotbalisti". Faptul ca FC Sibiu nu e tocmai un club bogat il determina si pe Hizo sa sublinieze importanta uni grup de jucatori tineri. "Astfel de echipe trebuie sa-si creasca singure jucatori pe care, eventual, sa-i vanda.

Din asta pot trai". Vitala la un club, in opinia sa, este organizarea. "Fiecare trebuie sa stie ce are de facut. O fisura oricat de mica duce doar la rezultate proaste". Despre schimbarea de antrenor, Hizo afirma ca e pripita."Nu era nevoie de schimbarea lui Gavrila.

Si-a facut treaba cum a stiut mai bine, iar nepromovarea e incorect pusa in spatele lui". Noul antrenor i se pare la fel de grabit ales. "Il stiu pe Marian. E un baiat grozav, dar pe ce criterii a fost adus el la echipa? Nu stiu cate stie el despre divizia B. Ii va fi greu".

S-a schimbat totul: gandirea

Managerul echipei, Werner Keul, trateaza, insa lejer problemele. E sigur ca e pe calea cea buna. Banii platiti jucatorilor i se par suficienti."Sunt ingineri care castiga mai putin. Banii se aduna doar daca munca e buna. Eu sunt dezorientat de gandirea unora dintre jucatori.

Au venit si mi-au cerut mai multi bani amenintand ca vor da randament de doar 80%. Mi se pare inacceptabil odata ce ei aveau un contract cu acest club sa nu dea randament maxim decat in anumite conditii.

Aici noi punem conditiile." Recunoaste totusi ca "m-a luat valul cu schimbarile".Chiar daca anul trecut primovarea parea un lucru atat de demn de dorit, pentru manager aceast nici nu mai intra in discutii. "Am schimba gandirea. Facem fotbal de performanta si greseala se plateste.Toti vor afla conditiile.

Acum vrem sa creem pentru ca fotbalul romanesc e cu fundul la pamant. Noi am facut schimbarile."

Batranii, bata-i vina

"Trebuie sa ma orientez acolo unde am viitor". Asa isi concentreaza managerul filosofia. Prin urmare declara ca lupta pentru o echipa de jucatori tineri. Sportul Studentesc l-a impresionat mult, dovada si antrenorul pentru care a optat. Asadar e optimist. "N-am nimic de pierdut acum.

Poate reusesc." Faptul ca nu a optat pentru o prelungire a contractului lui Jean Gavrila e pus pe acest presupus conflict ideologic. "Am vrut sa mergem fiecare pe drumul lui. El se baza mult pe jucatori cu experienta. Si acum, la Medias, vad ca aduce jucatori de peste 30 de ani. Eu caut altceva.

Jucatorii cu experienta te obliga sa fii la mana lor. Eu joc acum cu tinerii. Acestia pot fi formati. Eu am invatat pe multi".

Acest accent pus doar pe jucatorii tineri pare insa ca ar intra in conflict cu optica antrenorului, care si-ar fi dorit doi-trei jucatori cu experienta in jurul carora sa poata face o echipa. Keul spune ca nu a reusit sa aduca acel om potrivit pentru antrenorul clubului.

Totusi isi pune mare incredere in antrenor, despre care, actualmente are doar cuvinte de lauda. Asta pana la urmatoarea schimbare de gandire.

Ape tulburi

Dificultatile financiare ale clubului acuzate de cei plecati de la club sunt ceva mai greu de verificat. Verificari financiare in profunzime nu prea are cine le face. Totul se rezolva in curtea clubului.

Federatia Romana de Fotbal spune ca asemenea verificari sunt efectuate doar in divizia A si acest lucru e cauzat doar de severitatea impusa de acordarea licentierilor. Incepand cu anul viitor se preconizeaza ca vor fi acordate licente si in divizia B, ocazie cu care se vor putea face si aici verificari financiare.

Directiile judetene pot face verificari doar printr-un delegat de la centru si asta in urma unor sesizari. La fel si organele financiare. Pana atunci toti cei care vor investi intr-un asemenea club pot sta linistiti negandu-si implicarea senin si dand banilor culoarea potrivita.

La fel si destinatia banilor primiti la club. Altfel ar fi inexplicabil faptul ca, mai nou, tot in spiritul unei gandiri inovatoare, managerul cere produse de "uz casnic" in scimbul posibilitatii atarnarii unor bannere, chiar daca acestea nu au fost comandate.

Se pare ca „succesele" la Sibiu produc plecari in masa. Cea mai buna clasare a echipei sibiene dupa o buna perioada de seceta a determinat schimbarea radicala a lotului, indiferent de idealul care se spune ca o anima. Au mai ramas doi tiltulari la echipa in aceasta pauza competitionala.

Un an nou, o noua echipa. Situatia e similara cu cea a batranului Inter. Si atunci, cea mai mare performanta a echipei s-a soldat cu un exod masiv. Dupa succesul din Cupa Balcanica jucatorii au plecat in masa. Cam la fel de multi. Castigurile de atunci au disparut. Acum se afirma ca slujesc alta cauza.

Pana la o confirmare nu ne mai ramane decat sa ne ferim de alta performanta atat timp cat ne vom atasa de vreo echipa de aici.