Valeriu si Raluca Turcan sunt tinta unor atacuti in sanul PNL. Datorita relatiilor de rudenie cu Theodor Stolojan, cei doi sunt considerati printre initiatorii curentului anti-Tariceanu, care cauta sa il aduca in prim plan pe Stolojan, atat la guvern cat si in partid.

Eugen Nicolaescu, liderul interimar al PNL Mures si purtatorul de cuvant al PNL este printre cei mai vehementi liberali anti-Turcan.

Printre liberalii care il vor inapoi la sefie pe Theodor Stolojan se numara Stefan Pinalti, lider la Bacau, si Cornel Mocanu, presedintele liberalilor din Vrancea. La Sibiu, un fief al fostului presedinte al PNL, declaratiile oficiale sunt pro-Tariceanu.

Cel mult, liderii PNL Sibiu declara ca se supun deciziei luate la Delegatia Permanenta a partidului de saptamana trecuta, cind sprijinul politic a lui Tariceanu a fost reconfirmat. In declaratiile off-the record, insa, sprijinul pentru Stolojan este mai mult decat evident.

Acest sprijin este pus si pe seama faptului ca familia Turcan are drept nasi familia Stolojan. Raluca Turcan este deputat PNL, iar Valeriu Turcan este seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale.

Nicolaescu, la cutite cu Turcan

Surse din interiorul PNL sustin ca Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al liberalilor la nivel national, nu il are deloc la inima pe Valeriu Turcan si ca ii poarta sambetele. „Nu ma pot exprima cu claritate in ceea ce il priveste pe Valeriu Turcan, deoarece el lucreaza in Guvern.

Dar eu il cunosc pe Valeriu Turcan si cred ca este un om competent", spune Nicolaescu.

Chiar daca retinute si foarte diplomatice, tensiunile dintre purtatorul de cuvant si Valeriu Turcan ies timid la suprafata. „Despre schimbarea lui nu ma pot pronunta eu. Poate atunci cand se va face o evaluare a activitatii.

As vrea sa cred ca, in cele din urma, partidul va fi cel care decide calitatea si rezultatele evaluarii", adauga Nicolaescu. Cat ce priveste importanta directiei date de liberalii de la Sibiu, acesta lasa de inteles ca mai sunt lucruri de clarificat.

„Organizatia de la Sibiu este una puternica si este posibil sa aiba un cuvant greu de spus in ce priveste directia pe care o alege partidul la nivel national. De spus, atat numai pot sa afirm acum", adauga Nicolaescu.

Intrigi de partid

Raluca Turcan sustine ca are cunostinta de parerile unora dintre colegii ei de partid despre activitatea sotului ei si a ei. „La intalnirea cu presedintele Tariceanu a existat o voce care a contestat prezenta domnului Valeriu Turcan in Guvern. Iar pe baza presupuselor lui legaturi cu domnul Stolojan a fost ceruta schimbarea lui. Nu stiu exact care sunt cei care vor acest lucru", spune Raluca Turcan.

Cat priveste punctele ei de vedere in ce priveste conducerea partidului si a Guvernului, declaratiile ii sunt cel putin rezervate. „Pot sa va spun ca, in acest moment, a fost luata o decizie in cadrul Delegatiei Permanente, decizie votata de majoritatea filialelor judetene.

Domnul Tariceanu a primit, acum, increderea filialelor judetene. Personal, speram ca la aceasta Delegatie sa fie doua buletine de vot. Unul pentru presedintia partidului si unul pentru prim-ministru.

Din pacate, au fost pe acelasi buletin, astfel incat a fost anulata o discutie care mi-as fi dorit sa aiba loc", spune Raluca Turcan.

Argumentele lui Valeriu Turcan

Principal subiect de discutie, Valeriu Turcan cunoaste si el declaratiile ce ii sunt impotriva, pe care le si sintetizeaza. „Sunt doua argumente principale impotriva mea. Unul este cel potrivit cariua as fi prea apropiat de Stolojan.

Al doilea se refera la faptul ca ajut prea mult Sibiul, in detrimentul altor judete, dupa modelul din mandatul trecut, cand Hancu ar fi dus prea multe proiecte inspre Cluj. Acesta este un fapt obiectiv. In aceasta a doua privinta, insa, nu pot sa spun decat faptul ca sunt 41 de judete, cu tot atatea interese.

Iar Sibiul, prin perspectiva programului cultural din 2007, are o importanta nationala", declara Valeriu Turcan. Cat priveste partidul, Turcan prefera sa se abtina. „Eu nu sunt un om politic, ci mai degraba un tehnician. Ma ocup mai mult de promovare guvernamentala, nu de interese de partid".