De saptamana trecuta au intrat in vigoare noile reglementari cu privire la cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state, pentru care nu este necesara viza de intrare.

Daca pana acum se putea prezenta o invitatie legalizata sau o suma considerabila de bani la granita, acum, cei minimum 500 euro sunt obligatorii, la fel si actele ce trebuie sa justifice scopul, conditiile si durata sederii.

Astfel, cetatenii romani trebuie sa prezinte la trecerea frontierei pasaportul, a carui valabilitate trebuie sa nu expire cel putin 6 luni, permisul de conducere, daca circula cu autovehicul, asigurarea medicala, care trebuie sa acopere durata declarata a sejurului, biletul de calatorie dus-intors, si o suma minima in valuta.

Suma in valuta necesara difera in functie de statutul tarii in care vrei sa calatoresti. Pentru Turcia si fostele state socialiste, este nevoie de 50 euro, pe o perioada de minimum 5 zile, iar pentru statele din UE si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare, pentru fiecare zi de sedere 100 euro, pe o perioada de minim 5 zile.

Cetatenii romani care pleaca in strainatate pentru a urma tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari culturale, sportive ori in situatia imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate ori in alte cazuri temeinic justificate vor prezenta documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia si se vor excepta de la dispozitiile numite.

Numarul hunedorenilor care s-au intors in tara in perioada 1 ianuarie-5 august 2005 cu termenul de sedere depasit este 15. Din randul acestora, cinci au ramas fara pasaport din cauza nerespectarii legii. In aceeasi perioada, anul trecut, doar doi hunedoreni s-au intors in tara cu termenul de sedere depasit.

Numarul hunedorenilor intorsi de la granita este 345, aproape triplu, \n comparatie cu 2004.

Romanii care se afla in Spania dau dovada de multa solidaritate. In zona Malaga, au aparut afise lipite pe magazine, pe stalpi, sau in alte locuri "la vedere" pentru a-i avertiza asupra noilor reglementari. Textele scrise in limba romana si spaniola anunta romanii despre ce-i asteapta la venirea in tara, mentionand \n acelasi timp, ca daca pot sa mai ramana unde sunt, sa o faca.

Pareri impartite

Am cerut parerea unor deveni despre aceste noi reglementari si majoritatea s-au declarat nemultumiti, dar sunt si cei care spun ca masurile sunt bune.

Mirela, 36 ani si Iuliana Petreanu, 27 ani: Nu pot spune decat ca am stat ieri cinci ore la vama. S-au defectat calculatoarele.

Maria D., 48 ani: Nu sunt de acord ca le ia oamenilor pasapoartele la granita. Nu lasa tineretul sa munceasca. Aici nu sunt conditii de munca si isi bat joc de tineret. Daca nu ai conditii de munca in tara, nu e corect sa nu te lase sa mergi dincolo sa iti incerci norocul.

Cosmin: Intr-un fel au dreptate, dar trebuiau sa informeze populatia din timp.

Stanciu, 65: Nu sunt multumit. Asa vrea conducerea. Oamenii vor sa lucreze, dar guvernul ii opreste. Strainii nu ar avea nimic impotriva noastra.

Florin Ilies, 39 ani, angajat: Nu mi se pare normal, din moment ce vrem sa intram in UE. Nu e corect sa iti retina pasaportul.

Ciprian Miclean, 30 ani, agent comercial: Sunt de acord. Sunt prea multi romani dincolo care ne fac tara de rusine.

Vali, 26 de ani: Pe de-o parte, e buna, pe de-o parte e rea, pentru ca sunt destui care merg si ne fac de rusine pe dincolo.

Gaspar Miron, 60 de ani, pensionar: Nici nu ne putem gandi la asa ceva. Nu avem oricum bani sa iesim din tara.

Cornelia P, 34 de ani, vanzatoare: Sunt de acord ca sunt prea multi care pleaca si nu se mai intorc si fac te miri ce acolo.

Ramona, 20 de ani: As vrea sa merg dincolo, dar nu am posibilitati.

L.G., 77 de ani: Ce-am vazut la granita in ulti-mele zile nu mi-a placut. Multi s-au intors de la granita ca nu au avut toate documentele. Nu au fost bine informati, asta e o problema la noi.