Pentru cei care nu stiu cine este Ioan Turc, GAZETA si-a propus in acest numar sa faca o scurta prezentare: cum poti deveni din crasmar, viceprimar! De profesie jurist, actualul viceprimar al Bistritei face politica de cativa ani buni, dar nu a fost luat in considerare decat la alegerile din 2004.

Era un anonim pe scena politica locala pana cand a fost inclus pe lista PNL pentru Consiliul Local. Jocurile de scena au facut ca el sa ajunga viceprimar, dar pana in prezent nu a dat nici o dovada ca ar avea calitati pentru a detine o asemenea functie.

A fost pana mai ieri presedintele organizatiei de tineret a PNL si, cu ajutoare venite din partea actualului secretar de stat – Valer Bindea – Turc a devenit presedinte al organizatiei municipale a partidului. A evoluat, daca putem spune asa, pentru era destul de batran sa mai stea printre tinerii liberali.

A ajuns viceprimar, dupa ce Valer Bindea a plecat la Bucuresti, motiv pentru care putem spune ca el a primit pe tava postul de viceprimar fara sa miste macar un deget. Ar fi prins la electorat si niste promisiuni ieftine, dar el nu a avut ocazia sa le vanda.

Locuieste cu familia in centrul orasului si detine o crama cu vinuri la subsolul casei sale din strada Liviu Rebreanu. Ani la rand a fost angajatul omului de afaceri Vasile Corutiu, trebuind sa il scoata pe acesta din belelele de ordin juridic.

Si-a impartit timpul intre hartiile din birourile lui Corutiu si intre crama din centru din care asigura protocoalele partidului.

Acest ultim ”job” al lui Turc poate ca era aducator de venituri, dar nu se compara cu functia de viceprimar, care nu numai ca este destul de gras remunerata dar, in plus, mai ofera zeci de alte avantaje.

In declaratia de avere data in luna mai a acestui an, Ioan Turc sustine ca are in proprietate casa din centrul orasului, 250 de metri patrati de teren la aceeasi adresa si doua autoturisme Mercedes, unul din 1985 si altul din 1987.

Suntem convinsi ca la finalul mandatului viceprimarul va fi mai bogat daca continua in ritmul in care a inceput.

Oare cum i-ar sta la vila?

Se stie bine ca orice politician roman este strangator mai ales atunci cand este la putere. In aceasta lume in care banul public vorbeste favorurile vin si se duc. Nu trebuie sa ai miliarde in conturi ca sa iti ridici, sa spunem, o vila.

Este indeajuns sa cadorisesti o firma de constructii cu un contract gras si sa iti fie ridcata fundatia, pentru ca ai fost bun la suflet. Prin oras se vorbeste ca viceprimarul Ioan Turc a demarat, de curand, lucrarile de constructie la o casa proprietate personala.

Asta dupa ce, spun colegii sai de partid, in trecut, abia ca reusea sa isi achite la timp facturile la telefonul mobil. Cu alte cuvinte, viceprimarul incepe sa urce incet-incet pe treptele prosperitatii, asta cu toate ca detine o functie publica de foarte putin timp.

El a invatat cate ceva de la alte personaje din PNL devenite celebre si nu rateaza nici o chermeza la care este invitat. Motivul? Tine mortis sa castige capital de imagine pentru a putea fi scos in fata la viitoarele alegeri locale, tinta lui fiind fotoliul de primar al Bistritei.

Cu un discurs destul de sifonat, presarat cu promisiuni care rar se concretizeaza, liberalul Turc tinteste sus, insa fara prea mult succes. Din informatiile noastre, acesta a demarat anul trecut si o afacere media de pe urma careia urmareste sa indese niste bani in conturi.

Societatea Intermob Grup SRL, administrata de sotia sa, ce are sediul in strada Liviu Rebreanu nr.6, (adica in casa familiei Turc – n. red.) a luat in franciza brand-ul ”Zile si Nopti”. Este vorba de un ”ghid informativ cultural” care poate fi folosit in mai multe privinte.

Din fotoliul de viceprimar, lui Turc ii va fi extrem de usor sa isi atraga publicitate platita intr-o revista care se distribuie gratuit.

Va inchipuiti cat de usor este sa-i sugerezi unui om de afaceri care isi deschide un bar sau un restaurant, vinde cauciucuri sau inchiriaza masini, ca ar fi intelept din partea lui sa isi cumpere un spatiu publicitar in ”Zile si Nopti”.

Ca doar, toti au nevoie la un moment dat de o autorizatie de la primarie si s-ar putea ca cererile sa ajunga, culmea, pe biroul lui Turc. In concluzie, avem de-a face cu un alt viceprimar avid dupa putere si bani, pe care prea putin il intereseaza initiativele legislative.

Despre Ioan Turc, un functionar platit din banii nostri, nu putem spune ca a realizat ceva notabil intr-o jumatate de an de cand ocupa fotoliul de viceprimar. Poate se simte doar in contul sau bancar. Vom reveni in curand cu un alt material in care o sa cititi cum l-a scos Ioan Turc de la naftalina pe bunul sau prieten Ioan Ganj.