Chiar daca Vama Veche si-a pierdut farmecul de altadata, si nu mai reprezinta acel colt de paradis din trecut, locul unde te simteai cu adevarat liber de orice compromis, unde libertatea era mai de pret decat orice altceva, unde constrangerile nu-si aveau locul, un spatiu parca uitat de lume unde tinerii care preferau sa scape de zgomotul infernal al orasului se refugiau, acesta inca reprezinta un loc de intalnire pentru tinerii care doresc sa-si petreaca noptile calduroase de vara departe de tot ceea ce inseamna obisnuitul cotidian al marilor orase.

In perioada 19-20 august a.c., la Vama Veche s-a desfasurat cea de-a treia editie Stufstock, prilej cu care o serie de trupe si-au dat intalnire pentru a concerta doua nopti la rand pe doua scene amplasate de catre organizatori.

Printre trupele romanesti prezente au fost Vama Veche, Urma, Fara Zahar, Ada Milea, Semnal M, Zdob si Zdub, Vita de Vie, Nightlosers, iar dintre grupurile din strainatate au fost Al Jawala din Germania, Ens Cogitans din Rusia, Kampec Dolores din Ungaria, Point Blank din Macedonia si Sims din Franta.

Potrivit organizatorilor, estimarile numarului de tineri prezenti in Vama Veche au fost in prima seara la aproximativ 45.000 de tineri, iar in cea de-a doua noapte numarul acestora s-a ridicat la 55.000 de pasionati ai muzicii rock de calitate.

La aceasta manifestare si-a facut aparitia si Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, care potrivit organizatorilor a stat aproximativ un sfert de ora. De asemenea, potrivit unor zvonuri, ar fi trebuit sa vina si prim ministrul Calin Popescu Tariceanu, insa acesta nu a onorat cu prezenta.

Chiar daca initial se vehicula ca formatia Vama Veche nu va onora concertul ca urmare a schimbarilor care s-au petrecut in acest fost colt uitat de lume, membrii grupului au luat decizia sa performeze chiar daca, potrivit solistului Tudor Chirila, „ne-au platit chiar mai putin decat anul trecut, noi avem 100 de concerte pe an in toata tara, credeti ca mai conteaza unul” si asta impotriva faptului ca acest festival ar fi trebuit organizat pe baza de voluntariat, adica va canta cine vrea nu cine este platit, cel putin asa s-a intamplat la prima editie.

Pentru cantaret, dupa cum insusi a afirmat „in Vama Veche a invins sistemul, Vama Veche nu mai reprezinta o limita. Vama Veche e doar muzica“.

Aceasta declaratie i-a indignat pe organizatori si l-a determinat pe Mircea Toma, unul dintre promotorii acestui festival, sa declare despre Chirila „ca este un nesimtit“. De asemenea, artistii celebrei trupe i-au lasat pe dinozaurii teveristi cu ochii-n… nisip.

Ei nu au onorat invitatia la planificata transmisiune in direct ce ar fi trebuit sa aiba loc, declarand ca „tot ce am avut de spus am spus pe scena”. Una peste alte, atmosfera din satucul de la malul marii a fost una incendiara si fara incidente majore.

In pofida faptului ca exclusivismul tipic locului a inceput sa faca loc fitelor de oras si preturilor exagerate, dupa cum s-a plans o buna parte dintre turisti, statiunea ramane una aparte.

Printre altele, Mircea Toma a mai declarat ca planul urbanistic propus pentru zona in cauza incepe sa isi faca simtita prezenta, reusindu-se stoparea construirii a peste 200 de cladiri cu mai mult de doua nivele. Unul dintre lucrurile deranjante in statiune sunt dughenele ce au impanzit toate stradutele, si asa putine si inguste.

La incheierea Festivalului Stufstck de la Vama Veche, „bilantul“ celor trei nopti de distractie a fost unul dramatic – zeci de tineri, marea majoritate minori, au fost adusi la Sectia de Urgente a Spitalului Municipal Mangalia in coma alcoolica. „Senzatia“ actualei editii a Stufstock-ului: vodca cu Red Bull.

Ambulanta Mangalia a facut cu greu fata valului de pacienti, din care foarte multi au fost tinere neobisnuite cu alcoolul, printre acestea numarandu-se Daniela L., de 17 ani, din Iasi, Octaviana M. – 17 ani, Braila, Irina N. – 16 ani, Bucuresti… La toate acestea diagnosticul a fost de coma alcoolica, fetele fiind reanimate la Modulul de Urgenta al Spitalului Mangalia.

„Distractia“ de la Stufstock l-a adus la Urgenta si pe un tanar, care deocamdata nu a fost identificat si care nu avea asupra sa acte de identitate. Acesta a cazut de la inaltime, de la unul din etajele unei vile din Vama Veche, diagnosticul medicilor fiind cel de traumatism vertebro-medular la nivelul coloanei cervicale.

Tanarul a fost transportat ulterior la Sectia de Neurochirugie a Spitalului Clinic de Urgenta Constanta, fiind in stare critica.