Alegerile electorale au adus bataie pe locurile din "gospodaria" lui Johannis, altele decat cele obtinute de forum. Castigatori, din pluton, au fost liberalii, care au obtinut postul de viceprimar, prin Eugen Mitea. De asemenea, PNL a mai avut doua posturi de consilieri locali, pe care au intrat Ilie Mitea si Otilia Man.

Daca primul consilier este cat de cat cunoscut in politica sibiana, aparitia doamnei Man a venit oarecum ca o surpriza. Cu atat mai mult, cu cat aceasta nu figura pe lista initiala a candidatilor PNL, fiind adaugata ultrior direct pe pozitia patru.

Mai mult Otilia Man, casatorita, este director general la firma Titan Trade Srl, precum si consultant la Rent Star SRL, ambele firme apartinand omului de afaceri german Stephan Braune, necasatorit.

Stephan Max Johannes Braune, pe numele lui intreg, a contribuit substantial la campania electorala din 2004, cu bani si cu logistica si, potrivit unor surse, si-ar fi "cumparat" loc, pentru a o impune pe Otilia Man. De aici si pana la suspiciunea ca directorul Titan Trade SRL este "ochiul" lui Stephan Braune in Primaria nu a fost mult.

Fapt care a iritat mai multi membri din interiorul PNL si a produs minifurtuni.

Cine este Stephan Braune?

Stephan Braune a sosit in Romania imediat dupa revolutie, in 10 ianuarie 1990. Prin intermediul Bisericii Evanghelice, s-a ocupat cu distribuirea ajutoarelor, in special in zona Medias. A ramas aici si a inceput sa isi inchege afacerile. Cu foarte mare succes. Cetatenia romana a dobandit-o tarziu, in 2001.

Afacerile sale sunt diverse. Principala firma a carui administrator este, Titan Trade SRL, se ocupa cu vanzarea de autobuze, piese de schimb de import, dar si cu vanzarea de ulei si lubrifianti. Directorul general al acestei firme este Otilia Man.

Colaborarea dintre cei doi este veche de aproximativ 13 ani, inca de cand Braune a decis sa inceapa afacerea, printr-un "joint venture", o firma care ulterior a "murit". Locul acesteia a fost preluat de Titan Trade SRL, "in varsta" de opt ani.

O alta firma al carui director este Braune, SC Rent Star SRL, activeaza in Cisnadioara. La acesta firma, Otilia Man este consultant. De asemenea, Braune a fost destul de activ pe piata financiara. In plus, insa, omul de afaceri are un "hobby", cu alte cuvinte cumpara cladiri si terenuri.

Aici este si legatura facuta de "dusmanii" lui Braune, cu Otilia Man si Consiliul Local.

De politica, Stephan Braune a fost atras inca de cand a pus piciorul in Romania. Pentru ca, sustine el, este normal sa te intereseze cum merg lucrurile in tara. A devenit membru PNL in 2004, cand a si contribuit, cu bani si efort sustinut, la campania liberalilor, pentru alegerile locale.

In acest moment, Braune este in relatii destulde stranse cu conducerea PNL Sibiu, inclusiv cu deputatul Cornel Stirbet. Mai mult, unele voci din PNL arata ca Braune ar avea intrari chiar la centru, la persoane importante, precum Valeriu Stoica.

Tuluc arata cu degetul

Braune a intrat in scena PNL in 2004, inainte de alagerile locale. Totusi, in mijlocul actiunii, a reusit sa faca valva, iar acum, directorul general al firmei sale, Otilia Man, este in Consiliul Local. Cum a reusit? Prin "disponibilitatea" de a sari in ajutor. Cu 40 milioane lei trecuti in Monitorul Oficial, pentru campanie.

Dar si cu 10.000 de euro, bani care potrivit unor surse din PNL, ar fi intrat tot in campania liberalilor.

Oficial, Otilia Man a pus umarul la campanie cu numai putin de 80 milioane lei vechi, lucru recunoscut chiar de directorul Titan Trade. In conditiile acestea, avansarea Otiliei Man a venit ca logica, iar disputele s-au nascut de la sine.

Astfel, Gheorghe Tuluc si senatorul Herman Fabini s-au retras, pentru a face loc la CL lui Eugen Mitea, seful organizatiei municipale a PNL si Otiliei Man. Mitea a devenit viceprimar, iar Ilie Mitea, pe locul cinci pe listele PNL, a luat al doilea loc de consilier.

Surse din cadrul partidului spun ca Tuluc si Fabini au fost nevoiti sa plece deoarece nu au fost in Consiliul Local de primarul Klaus Johannis. Liderii liberali au fost anuntati ca Johannis nu va negocia postul de viceprimar, decat cu conditia demisiei din Consiliu a liberalilor Fabini si Tuluc.

Daca plecarea celor doi este oarecum normala, avand in vedere pozitia sigura de pe care negocia Johannis, sosirea Otiliei Man in Sonsiliul Local, in detrimentul altor membri vechi ai partidului a trezit suspiciuni.

Daca Fabini a evitat sa comenteze jocurile de atunci, Tuluc a facut o referire la alegerea surpriza a directorului general Titan Trade SRL. "Otilia Man a aparut ca un satelit pe lista candidatilor PNL. Au fost discutii aprinse in cadrul Biroului Municipal, pe tema aparitiei ei. Nici nu se stia ca era membra.

A fost trecuta direct pe locul patru, pe liste, dupa Ilie Mitea si a ajuns astfel pe locurile eligibile. Exista suspiciunea ca Otilia Man este spionul lui Braune in Consiliul Local", ne-a declarat Tuluc. Acesta spune ca jocurile au fost duble, inlaturarea primilor doi de pe liste si promovarea Otiliei Man.

De asemenea, surse nin partid arata ca insusi Cornel Stirbet ar fi adus vestea ca Otilia Man trece pe locul patru pe lista, lucru pe care deputatul il neaga. "S-au facut presiuni sa plec eu si senatorul Fabini sa sa intre Mitea si Otilia Man in Consiliul Local", adauga Gheorghe Tuluc.

Stirbet si mertanul

Otilia Man a fost propusa pentru locul patru pe liste in cadrul sedintei Biroului Muncipal PNL, o sedinta cu "cantec". Picatura care a mai umplut din pahar a fost si o suspiciune de ajutor reciproc intre Braune si Cornel Stirbet, presedintele PNL Sibiu.

Membri din partid sustin ca "au glumit si nu prea" atunci cand Cornel Stirbet a aparut la sediu cu un Mercedes. Suspiciunea era legata ca acesta ar fi primit masina chiar din partea omului de afaceri Stephan Braune. Stirbet neaga insa vehement.

"Masina, fabricata in 1999, am cumparat-o de la o persoana fizica, nu Stephan Braune, in decembrie 2003. Nici nu il cunosteam macar atunci. As vrea eu sa mi se ofere Mercedes-uri", ne-a declarat Stirbet. De cealalta parte, Stephan Braune a precizat ca il cunoaste pe Cornel Stirbet de circa trei ani.

Omul de afaceri sustine ca il cunostea doar la nivel vizual si doar se salutau. Un contact mai amanuntit a venit, conform lui Braune, la inceputul anului 2004, cand a decis sa se implice in campania electorala.

Braune si Otilia

Omul de afaceri Stephan Braune respinge faptul ca ar fi facut demersuri pentru ca Otilia Man sa ajunga in Consiliul Local. Braune recunoaste ca a contribuit la campania electorala a PNL cu 40 milioane lei. "A fost o contributie in bani, dar mai ales eu am pus trup si suflet in campanie.

Am fost foarte activ", spune Braune, referindu-se la autobuzul pe care l-a pus la dispozitie si la drumuri facute prin judet, plus o contributie in ceea ce priveste pregatirea si punerea in aplicare a mesajului electoral.

Braune spune ca nu ar avea nici un interes ca Otilia Man sa fie in Consiliul Local si ca firma lui, nu ar avea ce sa castige de la Primarie, si ca nici o informatie nu i-ar fi de folos, in domeniul sau de activitate. Braune mai sustine ca nu a vandut Tursib nici un autobuz.

Pe de alta parte, numele lui Braune mai este legat de Gradinita 44, care a activat in Strand, in casa cumparata de omul de afaceri. Primaria a platit o chirie de aproximativ 733 de euro pe luna, timp de doi ani jumatate.

De asemenea, "hobby"-ul i-a mai adus lui Braune un spatiu pe strada Faurului, o casa pe strada Lucian Blaga, dar si cladirea si spatiul actualului sediu Titan Trade SRL.

De altfel, surse din PNL care au acuzat propulsarea Otiliei Man in CL, arata ca acesta ar fi interesul lui Braune, sa stie miscarile terenurilor si a imobilelor in avans, direct din sursa, din Primarie.

Sursa ar fi o persoana care se declara tare pe pozitie si idealista si care are parte se pare de mult noroc. Otilia Man a intrat in PNL abia in februarie 2004.

Cu toate acestea, cateva luni mai tarziu, in detrimentul unor nume grele din partid, a fost propusa pentru locul patru pe listele liberalilor la Consiliul Local, loc care i-a asigurat accesul in institutie. Acum activeaza in comisia juridica. Otilia Man nu vede nimic nelalocul lui in faptul ca ea a ajuns in CL, pe listele PNL desi era un membru proaspat.

"De la centru a venit recomandarea ca PNL sa aiba si o femeie in Consiliul Local. Am fost propusa eu, in cadrul Biroului Municipal. Putea fi oricare din femeile din partid. Si doamna profesor Ioana Moisil, o femeie de exceptie, dar care era si relativ noua in partid. Doamna Valeria Isaicu a fost pe liste la Consiliul Judetean. Am fost propusa eu si am acceptat", declara Otilia Man