Cultivatorii se plang si de faptul ca fructele, legumele si chiar florile de multe ori se strica inainte de a fi culese, chiar in gradina. Cele care mai rezista si sunt recoltate, se degradeaza la scurt timp dupa cules, astfel incat nu se mai pot valorifica pe piata.

In Piata Mircea, cea mai mare din Drobeta Turnu Severin, aduc marfa majoritatea producatorilor agricoli din judetul Mehedinti.

Aici, legumele si fructele autohtone sunt ocolite de cumparatori, care le prefera pe cele din import. Si asta deoarece produsele autohtone sunt in mare parte necoapte, producatorii recoltandu-le inainte de termen, de frica sa nu se strice, sau au pete urate, ca si cand ar fi atacate de daunatori.

"Astea sunt rosii culese ieri dimineata. Am vandut destul de multe kilograme, dar daca nu le dau toate pana asta seara, maine pot sa le arunc" a declarat Ghita Balaci, un producator din Orsova.

Gospodinele spun ca, in ultimii ani, conservele "nu mai tin peste iarna". "Anul trecut, degeaba am dat bani pe castraveti si ardei. S-au dezintergat de-a dreptul, la nici doua saptamani dupa ce le-am pus in borcan. Nu am putut alege nici de-o salata asta iarna" declara Maria Cioarec din Turnu Severin.

Autoritatile din domeniul mediului spun ca, in Mehedinti inca nu s-a depasit limita admisa, dar valorile pH-ului se apropie de limita minima de ploaie acida.

La ultimele masuratori, Agentia de protectie a Mediului a masurat "valori ale pH-ului precipitatiilor intre 5,28 si 6,3 unitati", valori care se apropie de limita prevazuta de lege.

Reprezentantii agentiei au precizat ca "pragul de avertizare din punctul de vedere al precipitatiilor este cuprins intre 6,3 si 7,5 unitati, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor".