Consilierii locali ai PD din Cluj-Napoca incearca o manevra care ar schimba raportul de forte de la nivelul municipalitatii. Conducerea democratilor din CL vrea sa incheie un protocol de colaborare cu grupul consilierilor independenti.

Aceasta colaborare ar urma sa completeze cooperarea dintre alesii locali ai PNL, ai PD si ai UDMR si ar urma sa asigure intarirea majoritatii de care dispune primarul municipiului, Emil Boc (care este, totodata, si presedintele PD Ðn.r.), in Consiliu Local. De asemenea, ar echilibra pe plan local relatiile dintre PNL, care dispune de sase consilieri, si PD, care are trei.

Surse din interiorul coalitiei de guvernare sustin ca negocierile ar urma sa inceapa in aceasta saptamana intre liderul grupului de consilieri locali ai democratilor, avocatul Alin Tise, si liderul alesilor independenti din CL, Petru Pantea.

In prezent, in Executivul local exista trei consilieri independenti: Ioan Pop, care a fost ales pe listele PSD, Ioan Nistor si Petru Pantea, alesi pe listele PRM. Lor ar putea sa li se alature in curand si consilierul PRM Eugen Pop, care a fost mazilit din conducerea judeteana a Partidului Romania Mare.

Daca toate aceste miscari politice se vor concretiza, primarul Emil Boc ar urma sa se sprijine pe o majoritate de 19 consilieri dintr-un total de 27, lucru care ar putea bloca firavele actiuni ale Opozitiei compuse din reprezentanti ai PSD si PRM in CL.

O situatie asemanatoare este pe cale sa se produca si la nivelul Consiliului Judetean. Victor Faragau a demisionat din PSD si a devenit membru al PPCD, dar practic voteaza in general alaturi de reprezentantii coalitiei de guvernare.

De asemenea, consilierul judetean Teofil Maier, ales pe listele PRM, a trecut in grupul consilierilor PD, in ciuda declaratiilor repetate ale liderului acestui partid, Emil Boc, care afirma ca nu va primi in randul democratilor traseisti politici.