Materialul de fata nu se vrea deloc a fi unul sovin sau nationalist. In opinia autorului retrocedarea Ardealului este in anul 2005 nimic mai mult decat un subiect de gluma de genul "Bade, ungurii vor Ardealul. Il dam? – L-om da, da’ prunii nu-i dam!". Sintagmele de genul "ungurii vor Ardealul" sunt de mult depasite.

Acum, in anul 2005, lupta se da in plan economic. Iar detinerea de date referitoare la situatia topografica si juridica a terenurilor reprezinta o informatie economica. Cu ajutorul careia se poate jongla in multe feluri.

Acum cateva saptamani viceprimarul Boros Janos a fost numit presedinte al Comisiei de Fond Funciar din cadrul Primariei Cluj Napoca. Iar aceasta Comisie, prin comasarea atributiilor raspunde si de Oficiul de Cadastru de la Cluj.

Surse din interiorul Primariei spun ca in numirea lui Boros in fruntea Comisiei un rol deosebit de important l-a avut primarul Emil Boc. Potrivit surselor, acesta l-a preferat pe Boros pe fondul neincrederii in reprezentantii PNL din cadrul administratiei locale.

Boros a trecut la treaba

Imediat dupa numire Boros a trecut la organizarea unor serii de intalniri interesante. Astfel, viceprimarul a invitat proprietarii de terenuri agricole, la o intalnire in cadrul careia s-au ales reprezentantii in comisia de fond funciar, pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si forestiere.

Mai departe, Boros a anuntat ca evidenta computerizata a situatiei fondului funciar si a cadastrului va fi realizata de o firma din Ungaria. Decizia a starnit nemultumirea reprezentantilor Compartimentului Juridic din cadrul Consiliului Judetean, dar propunerea lui Boros a fost acceptata de membrii Comisiei.

Ca si cand toate acestea nu ar fi fost de ajuns, Boros a convocat apoi la o "intalnire de taina" toti primarii de etnie maghiara din judet. Acestora li s-a cerut intocmirea unei situatii detailate a tuturor terenurilor aflate in proprietatea statului si libere de sarcini.

Reactualizarea Ardealului

Potrivit unor surse bine informate actiunile lui Boros nu sunt deloc haotice, ele fiind coordonate de interesul minoritatii maghiare din Romania. Astfel, se incearca readucerea la zi a arhivei de fond funciar si cadastru a Ardealului, baza de date de care ar urma sa profite mai ales minoritatea maghiara.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, imediat dupa Dictatul de la Viena prin care o parte din Transilvania a fost inglobata la Ungaria, stive de dosare cu situatia fondului funciar si cea cadastrala au ajuns in Ungaria. Acum, aceste dosare au date deja eronate si se inceraca reactualizarea lor.

Cu harta pe masa

Miza acestei intregi afaceri este una pe cat de simpla pe atat de mare.

Retrocedarile, mai ales cele catre minoritatea maghiara – lucru de altfel absolut normal avand in vedere dreptul legitim la proprietate si istoria "austro - ungara" a Transilvaniei – au devenit un lucru la moda in ultimii ani. Practic, in prezent, aproape 75% din centrul istoric al Clujului este detinut de fostii proprietari.

Acum, o data cu noile reglementari ale Legii retrocedarilor, retrocedarea in natura a devenit posibila.

Iar in cazul in care retrocedarea in natura nu este posibila, imobilul detinut anterior fiind acum ocupat de o scoala sau un spital, ori terenul detinut anterior fiind acum ocupat de o institutie de interes public, se poate opta pentru o despagubire in bani sau dobandirea unui teren similar.

Numai ca, in acest ultim caz este necesara identificarea din proprie initiativa a unui teren aflat in proprietatea statului si liber de sarcini. Or, acest lucru se poate realiza extrem de greu de catre un muritor de rand.

La vanatoare de terenuri

Lucrurile se schimba daca insa "muritorul de rand" are acces la o ampla baza de date, cum ar fi cea a "Fondului funciar" sau cea a cadastrului. In acest caz el poate extrem de usor identifica un teren aflat in proprietatea statului si liber de sarcini, teren pe care apoi il poate solicita in schimbul fostei proprietati.

In prezent exista o deosebit de fructuoasa colaborare intre Fondul Funciar clujean si Serviciul de cadastru clujean pe de-o parte si anumite structuri din Ungaria. Miza colaborarii este tocmai identificarea terenurilor libere.

Harta magica

Absolut intamplator, la inceputul lunii trecute pe piata clujeana a aparut o harta rutiera si turistica, trilingva (romana – maghiara - engleza), a judetului Cluj.

Harta in cauza este una extraordinar de completa si detailata, fiind, in opinia specialistilor, de departe, cea mai completa harta de acest gen. Astfel, pe ea veti gasi orice catun din judet (atat cu denumire amaghiara cat si cu cea romaneasca) si orice drum, fie el chiar si de pamant din Cluj.

Harta este editata de SC Micro Mapper SRL, iar la realizarea ei, din cei 21 de participanti, doar doi sunt de etnie romana. Micro Mapper SRL, potrivit proprie-I prezentari de pe site "doreste sa ajunga in elita cartografiei romanesti determinand calitatea acesteia. Firma de cartografie Micro Mapper a fost infiintata in anul 2001.

Suntem o echipa tanara si dinamica, dornica de afirmare. Samburele firmei este constituit din specialisti din domeniul cartografiei cu experienta in realizarea hartilor de orientare sportiva, a hartilor turistice, rutiere si urbane destinate publicului larg.

In prezent, ne-am axat pe realizarea hartilor digitale ale oraselor mari din Transilvania. La realizarea acestor produse cartografice ne bazam atat pe experienta noastra acumulata in cursul anilor, cat si pe tehnologiile de varf din domeniu. Partenerul nostru in aceste proiecte este firma GeoX (www.geox.hu) din Ungaria.

In afara de hartile de orase contribuim si in prezent la cartografierea hartilor turistice montane editate de firme de prestigiu din domeniu: Erfatur si Dimap (www.dimap.hu)..".

Potrivit Ministerului de Finante in 2002, la o cifra de afaceri de 1,2 milioane lei vechi Micro Mapper a avut pierderi de 25 milioane lei, iar in 2003, firma a avut pierderi de 43,5 milioane lei vechi, la o cifra de afaceri de 122.452 milioane lei. Tot potrivit Ministerului de Finante, societatea avea in 2003 doar doi angajati.

Avand in vedere aceste date Harta Judetului Cluj este o realizare extraordinara pentru o asemenea micuta firma. Probabil ca cei de la Micro Mapper beneficiaza de colaboratori deosebiti.