In lipsa unei camere special amenajate, la scoala din Pietroaia hrana elevilor sta aruncata pe pardoseala secretariatului.

Invatatoarea Negrila: "Le mai asezam si pe jos"

"Nu avem conditii. Pana acum le puneam pe masa, dar, pentru ca nici aici nu mai avem loc, ne vedem nevoiti sa le mai asezam si pe podea."

"Nu avem bani sa cumparam frigider"

Programul "Cornul si laptele" a pornit cu stangul in Dolj. In general, gustarile nu au ajuns la timp pe bancile elevilor, iar atunci cand au ajuns, in multe cazuri erau alterate.

Anul trecut, pachetelul guvernamental a facut victime in randul elevilor de la scoala generala din localitatea doljeana Fratostita. Patru copii au fost internati in spital cu diagnosticul toxiinfectie alimentara, dupa ce au gustat din cornul si laptele Executivului.

Problemele nu au fost rezolvate complet nici in 2005. Chiar daca furnizorii au gasit solutii pentru unitatile scolare care nu aveau in dotare lazi frigorifice pentru pastrarea la temperatura optima a acestor produse, programul guvernamental le da in continuare bataie de cap directorilor de unitati de invatamant, in special celor din mediul rural.

La scoala din localitatea doljeana Pietroaia, spre exemplu, nu exista o camera special amenajata pentru depozitarea si pastrarea cornului si laptelui, iar de lada frigorifica nici nu poate fi vorba. Produsele alimentare ce vor ajunge, in curand, pe bancile elevilor stau intre timp aruncate pe podea, in secretariatul scolii.

"Nu avem cutii in care sa punem cornurile si nici spatiu. Nu se altereaza daca le tinem pe podea, pentru ca sunt ambalate. Nu avem bani sa cumparam frigider sau cosuri pentru pastrarea laptelui si a cornurilor", s-a scuzat femeia de serviciu, cea care semneaza, de altfel, pentru primirea produselor.

Cu toate acestea, dascalii recunosc ca programul "Cornul si laptele" a adus un numar mai mare de copii la scoala. "Cei care provin din familii nevoiase vin la scoala mai mult pentru paharul de lapte si pentru corn. Sunt copii care nu il mananca aici, preferand sa il duca acasa, pentru fratii mai mici", a precizat profesoara Mioara Bucur.

La unitatile de invatamant din orase, situatia se prezinta oarecum mai bine. Scolile au fost dotate cu frigidere si dispun de spatii speciale de pastrare si depozitare. In unele cazuri, si aici lipsesc insa rafturile sau cosurile de rachita in care ar trebui sa fie puse cornurile. Organele de control abilitate, care efectueaza saptamanal verificari la firmele furnizoare, cat si la unitatile de invatamant , se declara consternate de modul in care sunt pastrate alimentele.

"Ingrijorator nu este numai faptul ca unele unitati de invatamant din judet nu dispun de camera speciala pentru pastrarea acestor produse, ci si faptul ca apa curenta lipseste. Copiii mananca fara sa se spele pe maini", a declarat un inspector din cadrul OJPC Dolj.