In ultimii ani, specialistii au recomandat administrarea morfinei ca analgezic pentru tratarea durerii in diverse afectiuni si in special in tratarea bolilor cronice. Fiind insa vorba de o substanta din cadrul stupefiantelor, prescrierea morfinei ca medicament urmareste in mod obligatoriu anumite proceduri standard, ce au drept scop descurajarea utilizarii ei in mod abuziv.

Proceduri care insa sunt departe de a fi aplicate. De exemplu, morfina se elibereaza „doar sub semnatura" pentru bolnavii cu afectiuni cronice, urmand ca la decesul lor substanta sa fie returnata, de familie, cadrelor medicale. Faptele prind o alta conotatie in practica insa, caci doar cei mai „fricosi" o returneaza, ceilalti preferand sa o revalorifice.

Opioidele, din categoria carora face parte si morfina, raman cele mai eficiente analgezice si cele mai utilizate in durerile acute sau cronice de intensitate medie si mare. Dar cum odata cu administrarea lor poate aparea si dependenta, cadrele medicale au datoria sa-si selecteze cu grija categoria pacientilor carora le vor prescrie morfina ca medicament.

Sistemul prescrierii morfinei a fost pus la punct cu ani buni in urma si a functionat destul de bine, dupa cum ne-au declarat medicii oncologi din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta.

Doar ca acum, nemultumiti de complexitatea birocratiei cu care trebuie sa se confrunte, unii medici din cadrul Ministerului Sanatatii doresc sa simplifice procedurile de eliberare a retetelor care cuprind morfina. „Nu vad de ce este necesara o astfel de masura, de vreme ce sistemul actual functioneaza de ani buni.

Eu de 25 de ani prescriu morfina si cred ca procedurile care se aplica la ora actuala sunt cele mai bune", ne-a declarat dr. Dana Ples. Mai mult, dupa cum a subliniat dr. Dana Ples, morfina se elibereaza doar sub semnatura, la reteta fiind atasat si un proces verbal.

Pentru a putea fi controlat cat mai eficient traseul morfinei pe piata farmaceutica, unitatile farmaceutice care elibereaza substanta catre populatie au nevoie de aprobari speciale, iar la nivelul Constantei, medicamentul poate fi ridicat dintr-un singur punct, si anume de la Farmacia 3, fosta farmacie de stat.

Dupa cum ne-au declarat medicii oncologi, se pare ca modificarile au fost propuse de catre cadre medicale care au alte specialitati, nemultumite de faptul ca morfina poate fi prescrisa doar bolnavilor de cancer sau cu artrite.

Morfina, pe tejgheaua unei singure farmacii din Constanta, restul pe blat

O alta problema ce se profileaza din prescrierea morfinei, pune la indoiala „buna" functionare a sistemului actual. Si asta in conditiile in care procedurile nu sunt respectate intotdeauna cum cere legea. Dupa cum a subliniat dr.

Dana Ples, in eventualitatea decesului pacientului, cantitatea de morfina ramasa nefolosita trebuie predata cadrelor medicale, dat fiind ca este vorba de o substanta catalogata drept stupefiant si care utilizata in mod excesiv poate duce la dependenta.

Darul de afacerist al romanului insa isi spune cuvantul si in acest caz, astfel ca nu de putine ori rudele pacientului au gasit de cuviinta sa comercializeze morfina. „In mod normal, Politia poate descinde la familia pacientului sa vada daca morfina a fost predata", ne-a subliniat dr. Dana Ples.

Dar cum accesul la morfina este strict restrictionat, bolnavii in stadii avansate care necesita aceasta substanta fiind nevoiti sa astepte cateodata vreme indelungata procurarea ei, in conditiile in care chiar si farmaciile care elibereaza retetele trebuie sa faca comenzi speciale, comercializarea „pe sub mana" e un fenomen ce incepe sa prinda amploare.

Cu atat mai mult cu cat in Constanta exista un singur punct farmaceutic ce elibereaza morfina. Familiile indurerate intrevad astfel noi posibilitati de a mai scoate niste bani, oferind morfina fie celorlalti bolnavi, fie pacientilor deveniti deja dependenti de aceasta substanta, in schimbul unor sume destul de frumusele.