Metalurgica Aiud este deocamdata singura fabrica din judetul Alba ramasa in custodia statului roman.

Privatizarea anuntata cu surle si trambite in toamna anului trecut a fost o incercare ratata de-a pune pe picioare una dintre cele mai importante fabrici producatoare de componente metalice, utilaje si piese de schimb pentru industria metalurgica si constructoare de masini.

In competitie, concurentii grupului SCR din care face parte Contactoare Buzau au fost Metalexportimport Bucuresti, in asociere cu o persoana fizica, si societatea Ifigenia Trading Bacau, de asemenea in asociere cu o persoana fizica.

Pe 30 iunie, contractul a fost incheiat cu investitorii deja mentionati. Pachetul de actiuni Metalurgica a fost preluat prin oferta publica privind vanzarea de actiuni prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, lansata in martie 2005.

Configuratia actionariatului este completata de SIF Banat Crisana (20%) si salariatii care au preluat actiuni prin Programul de privatizare in masa - PPM (peste 5,5%). Capitalul social al fabricii Metalurgica Aiud este de aproape 90 de miliarde de lei.

Prin contractul de vanzare - cumparare, consortiul SCR-Victor Ianusco –Asociatia Salariatilor s-a angajat sa nu modifice activitatea principala, sa realizeze, timp de cinci ani, o cifra de afaceri din care minim 70% sa fie obtinuta din obiectul de activitate al societatii existent la data semnarii contractului.

De asemenea, tot pentru o perioada de cinci ani de la data transferului dreptului de proprietate cumparatorii s-au angajat sa nu dizolve sau sa lichideze voluntar Metalurgica. Ei bine, in prezent, dupa mai bine de un an de la incheierea contractului, AVAS intentioneaza sa faca exact acest lucru, adica sa vanda fabrica pe active prin varianta lichidarii voluntare si cauta investitori.

Obligatiile prevazute in contractul de vanzare-cumparare, in special privind realizarea unei cifre de afaceri din care minim 70% sa fie obtinuta din obiectul de activitate al societatii existent la data semnarii contractului, sunt susceptibile ca fiind un motiv pentru care Vuza a renuntat la Metalurgica, mai ales in contextul in care presedintele SCR anuntase deja intentia de a efectua unele restrangeri de activitate in societatile pe care grupul le-a achizitionat in ultimii ani, pe criterii de profitabilitate si capabilitate de integrare pe piata Uniunii Europene. Cu toate ca AVAS a semnat contractul cu SCR si Ianusco de mai bine de un an, preluarea pachetului de actiuni nu s-a produs in mod oficial.

Pe de o parte, consortiul a explicat rezilierea contractului prin faptul ca AVAS nu a respectat clauza privind concedierea unui anumit numar de salariati. Pe de alta parte, AVAS nu a primit nici un ban in cont de pe urma asa-zisei tranzactii. Contactat telefonic, Stefan Vuza a aratat ca SCR nu mai este interesat de Metalurgica Aiud.

"Nici la prima licitatie nu am fost partener activ, am intrat doar cu 5%. Noi am asigurat criteriul de calificare pentru Ianusco, dar am auditat de doua ori fabrica si am ajuns la concluzia ca nu este buna. Singurul interes al SCR pentru Metalurgica era legat de forja performanta a fabricii, de restul a zis el (Ianusco) ca se ocupa.

Am vrut sa incarcam noi 95% si el 5%, am fi gasit solutii, insa nu complete. Am fi gasit 60% grad de ocupare pentru montaj si turnatorie", a declarat Vuza. Conform celor aratate de Vuza, Victor Ianusco a promis ca va aduce in aceasta afacere un partener italian, care are piata de desfacere, insa acest lucru nu s-a concretizat.

Presedintele SCR sustine ca nu a mai avut relatii de afaceri cu Ianusco, si spune ca afaceristul din Aiud nu este de gasit. "El a pierdut 3,4 miliarde de lei intrucat a depus scrisoarea de garantie. Nici noi nu-l mai gasim. Probabil ca-i este rusine sa mai dea ochii cu noi. Poate ca a existat acel italian, poate ca s-o fi razgandit", a opinat Vuza.

Afaceristul clujean de origine moldoveneasca explica interesul avut pentru Metalurgica doar prin prisma forjei amintite & "Metalurgica nu este o fabrica fericita, sunt opt fabrici in interior, e fara garduri… Trebuia inchisa inca din 90 pentru ca nu mai avea piata de desfacere, mai ales de cand rusii au preluat Campia Turzii." Victor Ianusco a fost maistru la

Metalurgica si intre timp si-a deschis cateva firme de import-export in Aiud. Stefan Vuza sustine ca nu se afla nimeni in spatele lui Ianusco, iar cele 3,4 miliarde de lei au fost platite din conturile firmelor sale din Alba.

Insa, nimic mai simplu, chiar Vuza s-a aflat in spatele lui Ianusco, prin faptul ca a participat la licitatie ca un garant pentru afaceristul de talie mai redusa. Asta pentru ca initial, Contactoare Buzau si-a manifestat intentia de a prelua Metalurgica Aiud, iar ulterior a cautat un partener din zona. Prin urmare, Ianusco a fost trimis la inaintare.

Intrebat despre viitoarele investitii, Stefan Vuza a raspuns ca saptamana trecuta SCR a auditat 10 firme particulare, aspect subliniat de tanarul afacerist. "De la stat ne intereseaza mai putin, nu vrem sa iesim in evidenta", a incheiat Vuza. La acest capitol, cu siguranta, SCR nu mai are de lucrat.

Grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), al carui presedinte este cunoscutul om de afaceri Stefan Vuza detine un portofoliu impresionant de fabrici preluate de la stat prin diverse metode de privatizare.

La scurt timp dupa achizitionarea combinatului de hartie si celuloza Somes SA din Dej, in iunie 2004, Vuza a ochit o alta fabrica strategica a Romaniei, Metalurgica Aiud. In octombrie, Vuza isi facea deja cunoscuta intentia.

Astfel, in 30 iunie 2005, SCR prin Contactoare Buzau, impreuna cu afaceristul de origine rusa, Victor Ianusco si cu Asociatia salariatilor Metalurgica, a preluat prin AVAS pachetul de aproape 74,5% din capitalul social. Tranzactia s-a ridicat la numai 5,3 milioane de euro.

Afacerea s-a dovedit a fi un esec, intrucat consortiul nu a respectat contractul de privatizare, prin neplata actiunilor. Combinatul a mers din rau in mai rau, astfel ca in cursul acestu an a inregistat pierderi de 31,8 miliarde de lei si s-a inglodat in datorii de 725 de miliarde de lei.