S-au acoperit cu hirtii

Sute de mii de prahoveni s-au vazut pusi in situatia de a nu-si mai putea recupera banii pe care i-au platit catre Distrigaz pentru abonamente in interval de doua luni.

Desi atit autoritatile nationale, cit si conducerea Distrigaz au lasat initial sa se inteleaga ca dupa renuntarea la abonamente, sumele platite in perioada 1 aprilie-1 iunie vor fi decontate, ultimele informatii din acest sector arata ca tot ce s-a platit ca abonament la gaze pe lunile mai si iunie s-a dus pe apa simbetei.

Uniunea Asociatiilor de Proprietari Ploiesti a transmis in 15 septembrie, conducerii centrale a Distrigaz Sud o adresa prin care solicita returnarea catre ploiestenii platitori de abonament a sumelor in cauza, dar raspunsul primit a fost de natura sa declanseze un val de proteste.

Pentru a nu mai da oamenilor banii inapoi, Distrigaz a motivat ca incepind cu 1 aprilie, pretul gazelor naturale ar fi fost stabilit dupa o formula de tip binomial, adica o parte era abonamentul si alta consumul inregistrat de contoare. Din adresa semnata de directorul general adjunct al Distrigaz Sud, Marc Hirt, rezulta ca: "La data de 11.06.2005 a intrat in vigoare Ordinul ANRGN nr. 430/2005 care stipuleaza faptul ca pretul de tip binom al gazelor naturale va ramine operational pina la data de 10.06.2005. Gazele naturale consumate dupa aceasta data fac obiectul unei reglementari ulterioare a pretului prin Ordinul ANRGN nr.464/2005.

Taxa de abonament incasata pentru perioada aprilie-iunie 2005 este nerestituibila, fiind stabilita in baza unei reglementari emise de un organism guvernamental".

Furt cu sprijin guvernamental

Dupa ce ne-a aburit cu restituirea sumelor platite ca abonamente, Distrigaz ne ameninta cu sistarea furnizarii gazelor. La nivelul judetului nostru sint destul de multi clienti ai Distrigaz care nu au platit abonamentele. Potrivit directorului sucursalei Ploiesti a Distrigaz Sud, Ion Ionita, acestia ar putea ramine fara gaze.

"Acestora le-am trimis somatii de plata si, daca nu vor achita restantele la abonamente, vom trece la sistarea furnizarii gazelor. De la 1 aprilie si pina in 10 iunie am avut o baza legala, iar din 11 iunie am avut o alta baza legala, cind s-a renuntat la plata abonamentelor", a declarat directorul Ionita.

Mai grav este ca teapa a fost data cu sprijinul Autoritatii Nationale, organism care este platit din banii nostri si care, in mod normal, ar trebui sa ne reprezinte interesele.

ANRGN, o institutie pentru care asociatiile de proprietari din tara, inclusiv cea din Ploiesti, sint hotarite sa stringa semnaturi pentru desfiintare, a hotarit ca pretul gazelor sa fie mai mic cu 2,4% in lunile octombrie, noiembrie si decembrie si cu asta crede ca a inchis definitiv gurile protestatarilor. Numai ca lucrurile se dovedesc a nu fi atit de simple.

Se pregatesc proteste de strada

Presedintele UAP Ploiesti, Ion Stan este de parere ca atit Distrigaz, cit si ANRGN ne-au mintit si acum incearca sa profite de banii clientilor. "Introducerea abonamentului a fost incorecta. Au existat foarte multe cazuri in care locatarii consumau gaze de 5.000 de lei si plateau abonamentul de 168.000 de lei.

Si ANRGN, si Distrigaz au umflat preturile de cite ori au vrut, iar populatia vrea sa plateasca gazele la un pret corect. Am cerut de doua luni Distrigaz-ului sa ne trimita structura de pret, dar nu am primit nici un raspuns pina acum. Sintem decisi sa adunam semnaturi de la toate asociatiile din tara pentru desfiintarea ANRGN, care este platita din banii nostri.

Vom picheta si sediile Autoritatii si Distrigaz-ului si vom face plingere la Uniunea Europeana", a declarat presedintele Stan.