La ultima sedinta a Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) de vineri, 30 septembrie, au participat si primarii, viceprimarii si sefii posturilor de politie din comunele din zona Oas. Au fost prezenti cei din Batarci, Bixad, Turt, Tirsolt, Tarna Mare, Gherta Mica, Vama si Camarzana.

La punctele 3 si 4 din Ordinea de zi insa, discutiile s-au aprins, Ioan Cionca (Tarna Mare), Grigore Pop (Tirsolt), Gheorghe Honca si Ioan Belbe (Turt) cu precadere, si-au manifestat nemultumirea si disperarea pentru faptul ca banii pe care i-au primit recent de la Consiliul Judetean pentru lucrari de inlaturare si prevenirea a efectelor inundatiilor sint mult prea putini chiar fata de sumele necesare lucrarilor urgente. Despre sumele totale ce ar fi necesare la acest capitol s-a spus doar ca ar fi de peste 10 milioane RON (peste 100 miliarde lei vechi) numai in zona Oas.

Atmosfera a fost incinsa si de atentionarea pe care a primit-o in ziua respectiva prefectura pentru perioada 30 septembrie - 1 si 2 octombrie, privind posibilitatea producerii unor precipitatii abundente ce ar putea creste nivelul riurilor si piriurilor din judetul Satu Mare peste cotele de inundatie.

Suma totala n-ar acoperi nici macar urgentele uneia din cele 4 localitati

Este vorba in fapt despre suma de 378.000 RON (3,78 miliarde lei vechi), bani alocati in acest scop in urma cu citeva zile de Consiliul Judetean unui numar de 4 localitati din judet. Au primit bani comunele Turt (50.000 RON-500 milioane lei vechi), Vama (57.000 RON-570 milioane lei vechi), Calinesti Oas (197.000 RON-197 milioane lei vechi) si orasul Tasnad (74.000 RON-740 milioane lei vechi).

Deci, pentru cele 3 localitati din aceasta zona s-au alocat 304.000 RON (3,04 miliarde lei vechi).

Alte comune, sustin primarii, nu au primit bani desi au avut in resedintele de comuna sau in satele apartinatoare, pagube importante produse de inundatii de riurile sau piriurile din zona. Din ceea ce au spus edilii care au luat cuvintul, reiese de fapt ca suma totala alocata n-ar acoperi nici macar urgentele din respectivele comune.

In fapt, din sumele vehiculate de dinsii, reiese ca numai pentru prima faza, pentru lucrarile cu caracter prioritar, ar fi nevoie de peste 1-2 milioane RON (10-12 miliarde lei vechi).

In cel putin 5 localitati o ploaie torentiala poate produce inundatii

Primarii Ioan Cionca, Grigore Pop, Ioan Belbe si Gheorghe Honca au prezentat detaliat, situatia digurilor, podurilor si podetelor de pe raza comunelor pe care le administreaza.

Ei au sustinut ca, in cazul unei ploi torentiale, mai multe zone locuite din resedintele de comuna sau din satele apartinatoare, vor fi inundate daca nu efectueaza urgent lucrari de consolidare a digurilor sau reparare a podurilor si podetelor.

De asemenea, acestia au aratat ca si fara ipoteticele ploi torentiale anuntate, au deja situatii-limita de izolare a unor gospodarii din cauza podurilor si podetelor distruse, pe care nu le pot rezolva din lipsa fondurilor necesare.

O alta nemultumire a edililor din zona Oas a fost aceea ca la alocarea sumelor de catre Consiliul Judetean ei nu au fost consultati si prin urmare, nu s-a tinut cont de prioritati.

Primarul orasului Negresti Oas, Nicolae Bura, in incheierea uneia dintre interventiile sale a propus chiar ca ATOP sa studieze si sa emita o hotarire-recomandare privind lucrarile cu caracter prioritar din acest domeniu ce trebuie neaparat efectuate, iar Consiliul Judetean sa tina cont de aceasta hotarire.

Ca exemplu pentru orasul al carui edil este, Nicolae Bura a prezentat situatia riului Talna care poate inunda oricind o zona a Negrestiului si comuna Vama daca nu se intervine urgent, si a riului Tur, linga podul numit "Sendre", unde exista pericolul inundarii unui numar de cel putin 3 gospodarii.

Atit presedintele ATOP, Ioan Rus, cit si subprefectul Rudolf Riedl, membru al autoritatii, au spus ca vor sprijini propunerea primarilor privind consultarea lor de catre Consiliul Judetean inainte de repartizarea fondurilor alocate prevenirii si inlaturarii efectelor inundatiilor.

Acest lucru insa nu sint sperante sa se intimple curind, deoarece nimeni nu mai spera ca va exista o rectificare pozitiva de buget in acest an.