Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania a anuntat ca nu va participa la comemorarea celor 13 generali eroi ai Revolutiei maghiare de la 1848-1849, de la Arad, in semn de protest fata de prezenta ministrului Culturii din Ungaria, Hiller Istvan.

Oficialul maghiar, care este si liderul Partidului Socialist Ungar (partidul de guvernamant din tara vecina), a fost acuzat in presa ca s-a opus proiectului de acordare a dublei cetatenii pentru etnicii unguri.

Reprezentantii asociatie au dat, marti, publicitatii o scrisoare deschisa adresata lui Hiller, in care il informeaza despre protestul lor. "Ne adresam dumneavoastra fiindca am aflat ca intentionati sa comiteti un atentat impotriva unei comemorari din Transilvania. Am aflat ca pe data de 6 octombrie intentionati sa calatoriti la Arad.

Nu presupunem ca Eorsi Matyas, colegul dumneavoastra, nu v-a atentionat despre peripetiile calatoriilor din Transilvania. (...) Si nu credem ca Szili Katalin nu v-a informat despre simbolistica bogata a celor patru garoafe oparite", sustin liderii organizatiei tinerilor.

Ei s-au referit la incidente in care au fost implicati oficiali din Ungaria, pe parcursul unor vizite in Transilvania, dupa referendumul privind acordarea dublei cetatenii.

"Exista, insa, posibilitatea sa nu intelegeti mesajul evenimentelor. Va ajutam noi.

Cu campania de ura care a impiedicat reacordarea cetateniei noastre si prin nascocirea unor pseudo-rezolvari dupa referendum, ati trezit la realitate si cel mai naiv maghiar din afara granitelor, care a inteles nu numai ca sunteti incapabili sa rezolvati aceasta problema, ci si ca nici nu aveti intentia de a va ocupa ea", se arata in aceeasi scrisoare.

In acest an, maghiarii comemoreaza 156 de ani de la executarea celor 13 generali, in memoria carora la Arad a fost reamplasata, in 2004, Statuia Libertatii, pentru care comunita-tea ungurilor a cheltuit aproape jumatate de milion de euro. Presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, apreciaza ca "neavenit" protestul Asociatiei Tinerilor Maghiari din Transilvania.

Kiraly Andras a spus ca membrii acestei organizatii a tinerilor nu se afla pe lista de invitati la comemora-rile dedicate celor 13 generali ucisi la Arad in timpul Revolutiei de la 1848-1849. "Aceasta asociatie a mai avut diverse actiuni de protest impotriva Guvernului Ungariei, pe care noi nu avem cum sa-l facem responsabil de rezultatul referendumului privind dubla cetatenie", a spus Kiraly.

Potrivit sursei citate, in fiecare an, la comemorarea celor 13 generali sunt invitati membri ai Guvernului din tara vecina, "indiferent de culoarea lor politica". Totodata, Kiraly a anuntat ca ministrul Culturii din Ungaria, Hiller Istvan, nu mai vine la Arad. "S-a realizat o rocada si va fi prezent in locul acestuia ministrul Comunicatiilor. Schimbarea nu are legatura cu acest protest", a adaugat liderul filialei UDMR.