O bucata din cel mai vechi cimitir evreiesc din Focsani a fost cumparata cu 350 de milioane si revinduta cu o suma tripla.Este prima tranzactie cu un cimitir din analele tranzactiilor imobiliare din Romania. Cu banii pierduti, comunitatea ar fi putut repara toate monumentele aflate in patrimoniu care se degradeaza vazind cu ochii.

Prin intermediul comunitatii focsanenilor din Israel, afacerea a ajuns cunoscuta la forurile internationale ale comunitatilor iudaice. In Vrancea au inceput sa se faca tranzactii cu cimitire istorice.

Desi cimitirele evreiesti din judet au ajuns niste ruine din cauza lipsei de finantare, terenul comunitatii din Focsani a fost facut "cadou" unei firme focsanene, care se pregateste acum sa-l tranzactione la pretul pietei, adica 100 de euro metrul patrat. In urma cu citeva luni, Federatia Comunitatilor Evreiesti a vindut catre SC Valeger Company SRL Focsani, 1281 metri patrati din Cimitirul Evreiesc pentru suma de 350 de milioane lei.

Doua luni mai tirziu, terenul a fost revindut de firma aproximativ 10 miliarde de lei. Vinzarea unui cimitir este un caz unic in analele imobiliare vrincene. Zvi Ben Dov, unul dintre cei mai importanti membri al comunitatii evreilor vrinceni din Israel, a aflat cu stupoare de tranzactia cu cimitirul si a instiintat forurile internationale.

Incredibila afacere imobiliara in Vrancea: cimitirul evreiesc din strada Nicolae Balcescu nr. 18, aflat pe lista monumentelor istorice, a intrat pe piata afacerilor imobiliare.

In luna iunie 2005, 1281 metri patrati din totalul de 6746 ai cimitirului monument au fost vinduti cu 349, 6 milioane lei de catre proprietarii terenului, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, firmei Valeger Company din Focsani, administrata de Marius Iorga, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Vrancea pe vremea guvernarii CDR, personaj cercetat si in dosarul devalizarii Bancorex ca beneficiar al creditelor curier.

La doar doua luni dupa respectiva licitatie, aceeasi suprafata de teren este oferita spre vinzare de noul proprietar catre doi oameni de afaceri din Focsani pentru suma de 10 miliarde de lei.

Diferenta dintre pretul celor doua vinzari ridica semne de intrebare cu privire la licitatia primei vinzari. Conform agentilor imobiliari din Focsani, un metru patrat de teren in zona Parcului Nicolae Balcescu se tranzactioneaza cu peste 100 de euro, ceea ce corespunde celei de-a doua tranzactii, adica o diferenta de zece ori mai mare intre prima si cea de-a doua operatie imobiliara.

La vremea respectiva, tranzactia a fost comentata de actorii implicati in afacere in cele mai nobile cuvinte si "Ziarul de Vrancea" a relatat evenimentul. "Pentru ca nu avem posibilitati materiale sa intretinem cimitirele, fiind o comunitate mica, iar starea de degradare a cimitirului cerea o rezolvare urgenta, pentru a pune capat situatiei, cu sprijinul Federatiei Comunitatilor Evreiesti, am gasit in cele din urma o solutie. Federatia a vindut partea care cuprinde locuintele administrative.

Societatea care a cumparat terenul - SC Valeger Company SA Focsani - are obligatia, prin contract, de a intretine cimitirul. Am reusit in felul acesta sa rezolvam una din problemele cele mai dificile ale comunitatii din Focsani", spunea la acea vreme Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreiesti din Focsani.

Lucrari la limita profanarii

Neregulile din spatele afacerii au fost deconspirate dupa ce prof. Venera Arvinte, fostul director interimar al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, a trimis o sesizare catre SC Valeger Company, prin care atentiona firma ca, in timpul lucrarilor de demolare a casei administrative aflate pe terenul cimitirului, se produsese o "profanare" a unui mormint, respectiv distrugerea unei pietre de capatii, si imaginile din timpul lucrarilor confirma sesizarea. Intre timp, terenul a fost degajat de fostele constructii si pietre funerare si pregatit pentru o noua vinzare.

In timp ce SC Valeger Company este pe cale sa se imbogateasca de pe urma cimitirului, locurile de veci ale evreilor de odinioara zac in parasire i nbepasare. "Domnul Marius Iorga ne-a promis ca va face acolo un centru medical sau ceva asemanator. Deocamdata nu ne-a confirmat vinzarea terenului.

Terenul a fost vindut de Federatia de la Bucuresti, nu am fost eu cel care a organizat tranzactia. Eu nu mai am nici o treaba. Din punctul nostru de vedere, tranzactia a fost legala, am vindut cu 10 dolari metrul patrat", ne-a spus liderul evreilor din Vrancea, Mircea Rond, care a exclus ca terenurile apartinind comunitatii sa ajunga pe piata imobiliara.

Cit priveste relatiile dintre afaceristul Marius Iorga si presedintele Comunitatii Evreiesti, acestea sint mai vechi, firma acestuia facind citeva lucrari la monumente.

De altfel, noul proprietar s-a angajat sa intretina cimitirul si sa faca reparatii la gard. Acum, Mircea Rond spune ca nu are nici o legatura cu specularea terenului, mai ales ca in contractul de vinzare- cumparare, Marius Iorga nu si-a luat nici o obligatie.

"Nu am vindut acest teren"

Spune Marius Iorga, administratorul SC Valeger Company, care nu recunoaste revinzarea terenului cumparat dela evrei. "Ca proprietar al terenului, am dreptul sa-l vind. Deocamdata, nu l-am vindut, dar intentionez sa o fac si am dat deja oferta de vinzare in ziar", declara Marius Iorga.

Totusi, dupa cum se vede la fata locului, terenul din fata cimitirului este lotizat si se poate lesne observa impartirea acestuia pentru cele doua persoane care l-au achizitionat. De altfel, intre timp s-a facut si actul de dezmembrare, parafat de un notar public. Noi avem confirmarea arvunirii terenului si numele cumparatorilor.

Deoarece terenul se afla in zona de protectie a unui monument istoric au existat si discutii privind contestara vinzarii. "Deocamdata nu am anulat nimic. Nu i- am dat toti banii. Trebuie sa-i mai dau niste ban (lui Marius Iorga - n.r.).

O sa construiesc ceva acolo, doar n-o sa fac muzeu. Vreau sa fac ceva cu prietenul meu .... Vrem sa facem ceva frumos! Avem aprobarile pentru ridicarea unei constructii. Exista acte de la Bucuresti privind terenul", ne-a spus unul dintre cumparatori. Intrebat despre pretul terenului si despre investitie acesta ne-a precizat ca va colabora si cu Marius Iorga.

"Nu l-am intrebat pe el (Marius Iorga, n.r.) cu cit l-a cumparat. El are relatii. O sa facem ceva tot cu el. El are firma", ne-a mai spus unul dintre cei doi cumparatori.

Cel mai vechi cimitir evreiesc din Focsani

In timp ce unii afaceristi fac tranzactii de miliarde cu cimitirele, monumentele cultului mozaic se afla intr-o stare de degradare inaintata si au nevoie urgenta de reparatii. Or, din lipsa banilor, aceste reparatii nu se executa. Daca Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania ar fi gindit la binele comunitatii din Focsani, ar fi analizat piata imobiliara din Focsani inaintea efectuarii acestei tranzactii.

Sau, poate, exista alte ratiuni in spatele acestei afaceri. Pentru cei care nu cunosc, Cimitirul Evreiesc din strada Nicolae Balcescu nr. 18, situat linga parcul cu acelasi nume, dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea. Aici odihnesc peste 4000 de persoane si a functionat pina la 1874 cind s-a deschis Cimitirul de la Petresti.

Dupa aceasta data, cimitirul a mai fost utilizat sporadic. Incepind cu anii 40, terenul a fost practic abandonat si profanat, desi, oficial, se afla in grija comunitatii din Focsani. Pentru importanta sa, in urma cu 25 de ani, cimitirul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice, asa ca regimul de exploatare este unul special si este de asteptat ca autoritatile sa se sesizeze.

Orice comentariu este inutil, tinind cont ca sint implicate insasi autoritatile evreiesti de la Bucuresti, care s-au ocupat de licitatia prin care comunitatea evreiasca din Vrancea a pierdut, iata, miliarde de lei. Putem adauga ca pe Lista Monumentelor

Istorice exista in Focsani peste 50 de monumente istorice care pot deveni oricind o "marfa" pe piata imobiliara.