Asa cum GAZETA anunta inca din primavara acestui an, centrul istoric al Clujului a fost retrocedat catre proprietarii din perioada interbelica sau imediat postbelica. Acum, a inceput evacuarea chiriasilor. Tavalugul a pornit si nu mai poate fi oprit.

Prima "victima" in acest joc este Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj. Aceasta isi va parasi sediul central din Avram Iancu si se va muta taman in capatul cartierului Gheorghe

Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj (DADR) beneficiaza de un spatiu elegant si spatios, situat tocmai in "buricul targului", mai exact in Piata Avram Iancu nr.15. Spatiul a fost insa retrocedat Eparhiei Reformate din Ardeal prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 94/2000 cu privire la "retrocedarea unor bunuri imobile ce au apartinut cultelor religioase din Romania". In 2003, Eparhia Reformata din Ardeal a depus o cerere la Comisia speciala de pe langa Guvernul Romaniei pentru a reintra in posesia imobilului din Piata Avram nr. 15, cerere care a fost aprobata.

DADR avea ca termen limita de predare a imobilului 27.09.2005, data de la care a trecut ceva timp.

Cu toate astea, cetatenii care au o problema legata de agricultura sau dezvoltare rurala se pot adresa linistiti DADR-ului la aceeasi adresa, institutia, profitand de faptul ca proprietarii sunt mai mult decat binevoitori, desfasurandu-si activitatea la vechea adresa.

Legea tine cu Biserica

Dreptul de proprietate asupra cladirii din Piata Avram Iancu 15 a fost intabulat in favoarea Eparhiei Reformate din Ardeal, in baza OUG nr. 112 /1998 si a Notei de constatare nr. 61/ 14.05.2002, emisa de Comisia speciala pentru restituirea unor bunuri care au apartinut minoritatilor nationale, lucru atestat de extrasului de Carte funciara.

"Intr-adevar, cladirea este proprietatea Eparhiei Reformate in baza unei Ordonante de Guvern. Momentan, acolo isi desfasoara activitatea DADR, al carei termen de mutare a expirat zilele acestea. DADR insa nu s-a mutat taraganand lucrurile de pe o zi pe alta", a precizat Janos Gyongyi, consilier in cadrul Eparhiei Reformate.

S-a renovat, nu s-a renovat

Potrivit consilierului Gyongyi, lucrarile de reconstructie a cladirii au inceput acum un an, de acest lucru ocupandu-se Episcopia reformata. GAZETA a fost insa la fata locului si a observat doar pereti in descompunere si urme a ce fost candva vopsea, nici pomeneala de renovari. Legea nr. 1.080 din 2005 prevede: " Distrugerile si degragarile cauzate imobilelor care fac obiectul prezentei legi dupa intrarea in vigoare a acesteia si pana in momentul predarii efective catre persoana indreptatita cad in sarcina detinatorului imobilului".

Cu alte cuvinte, detinatorul de drept trebuie sa repare toate stricaciunile care apar. Daca daunele au fost facute de catre cel care sta in chirie, atunci legea obliga chiriasul sa suporte cheltuielile de reparatie. Cert e insa ca pana acum nici DADR, nici Episcopia nu au facut renovari.

Ramane de vazut daca Episcopia va solicita DADR lucrari de renovare sau plata contravalorii acestora.

Campus pentru studenti

In ceea ce priveste spatiului folosit momentan de DADR, Episcopia are planuri marete, dorind sa vina in sprijinul studentilor clujeni. "In locul cladirii vom face un campus universitar, unde studentii vor putea beneficia de camin, programe diversificate, jocuri si discutii pe diferite teme.

Acest campus este destinat oricarui student, indiferent de religia sa", a mai declarat consilierul Gyongyi.

Mutarea cu bun simt

Potrivit declaratiei lui Vacar Istvan, directorul executiv general adjunct in cadrul DADR, mutarea este inevitabila."Trebuie sa ne mutam in curand. Nu avem un termen limita impus de catre Episcopie inafara de bunul simt.

Deocamdata nu stim nici noi unde o sa ne mutam si cand, dar va vom informa." De aceeasi parere nu este insa si Iulius Slotean, directorul general DADR " Cladirea in care ne desfasuram activitatea este inchiriata noua de catre Episcopia Reformata din Ardeal si trebuie sa ne mutam cat de curand de acolo.

Avem noroc ca proprietarii sunt oameni de bine si ne pasuiesc. O data ce ne vin banii de la minister, ne vom muta sediul undeva in zona strazii Fagului", a spus Slotean.