Prefectul Clujului, Mihail Hardau, a cerut, de cand este in functie, modificarea si revocarea a 78 de hotarari si a 47 de dispozitii emise de autoritatile administratiilor publice locale din judet. Dintre cei "sanctionati" de prefect se distinge primarul pesedist din Campia Turzii, Ioan Vasinca.

Acesta a dat, pe banda rulanta, dispozitii de improprietarire unor revolutionari, insa actele adminsitrative emise de Vasinca nu sunt legale. Cel putin dubios este ca primarul "trage cu dintii" de respectivele improprietariri.

Primarul din Campia Turzii, Ioan Vasinca, singura carte castigatoare a PSD-ului in 2004, la capitolul primarii de orase din judet, a reusit "performanta" de a emite 39 de dispozitii din totalul de 47 a caror revocare a fost ceruta de catre prefectul Mihail Hardau. Acestea nu respecta legislatia nici prin procedura, nici prin continut.

Prin dispozitii date, primarul Ioan Vasinca a improprietarit cu terenuri, in Cartierul Sarat din Campia Turzii, 39 de fosti revolutionari.

Acestia au dreptul, conferit de legea 341 din 2004 (legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989), de a primi, in limita posibilitatilor, cu clauza de neinstrainare timp de zece ani, 1 000 de metri patrati de teren in extravilan si 500 de metri patrati de teren in intravilan, acesta din urma pentru destinatia de

locuinta, daca nu au avut sau nu au in proprietate un alt spatiu locativ. Conform reprezentantilor biroului juridic al Prefecturii, primarul a emis dispozitiile sarind peste drumul pe care trebuie sa-l parcurga astfel de acte, asa cum se precizeaza in legea fondului funciar.

Mai intai, ar fi trebuit intocmita o analiza de specialitate de catre comisia judeteana de fond funciar, care urma sa o inainteze comisiei judetene de validare. Abia dupa ce respectiva anexa era aprobata, comisia judeteana de fond funciar si Primaria Campia Turzii puteau initia procedura de punere in posesie si acorda titlu de proprietate asupra terenurilor.

In afara legii

Dintre cele 39 de persoane improprietarite de primarul din Campia Turzii, 38 au primit cu 100 de metri patrati mai mult teren in intravilan decat maximum admis de lege.

Prefectul Mihail Hardau i-a amintit lui Vasinca, in solicitarile de revocare a dispozitiilor, de existenta articolul 34 din Hotararea de Guvern 1412 din 2004, in care se precizeaza: "In limita suprafetei de 500 metri patrati de teren in intravilan, autoritatile si institutiile publice atribuie solicitantilor suprafata de teren aferenta spatiului locativ care i-a fost vandut in baza altor reglementari in vigoare, dar in cazul carora, la momentul respectiv, nu a fost posibila si vanzarea terenului aferent".

Prefectul Hardau spune ca nu doreste sa-l actioneze in contencios pe primar si, deocamdata, i-a cerut sa reformuleze dispozitiile. In acest sens, cat de curand, secretarul general al Prefecturii judetului Cluj, Silviu Hentz, insotit de doi specialisti, va merge la Campia Turzii pentru a media conflictul. "Acum suntem intr-o procedura prealabila.

Am respect pentru revolutionari, dar nu suntem intr-o continua revolutie", a declarat prefectul, care a primit intr-o zi o vizita nu tocmai eleganta din partea presedintelui Asociatiei Revolutionarilor din Campia Turzii, Danut Stefan. Hardau este de parere ca Vasinca trebuie sa corecteze situatia, insa pana acum nu a primit nici un semnal. Lucru de inteles dupa o discutie cu primarul.

"Nu poate infirma (este vorba de prefect - n.red.) dispozitiile, deoarece au baza legala", a declarat Vasinca pentru ZIUA de Cluj. Acesta sustine ca a emis ordonantele inainte de a se aplica noua lege. "Le-am dat in aprilie-mai, iar legea este cu aplicare din 1 iulie", a spus primarul din Campia Turzii.

In realitate, dispozitiile le-a dat in iunie 2005, iar legea este intr-adevar din iulie, insa din 2004!

Indicii de smen

Primarul Ioan Vasinca nici nu se gandeste sa asculte de prefect, spunand ca nu va modifica nimic, deoarece el a fost corect. "Din cate stiu eu, nu mai poate ataca in contencios", crede primarul. Insa din nou este "pe langa" , deoarece dispozitiile pot fi atacate in termen de sase luni.

Bineinteles ca unii revolutionari sunt nemultumiti si nu inteleg, la fel ca primarul, de ce trebuie sa-si dea acordul Comisia judeteana. Poate pentru a verifica lista celor improprietariti in Campia Turzii, deoarece unii au locuinte sau sunt domiciliati in Brasov, Oradea sau Bucuresti, chiar cu acelasi nume (Constantin si Ofelia Mihaiu, spre exemplu) si aceeasi adresa.

Toti acestia au primit de la primarul Vasinca terenuri pentru locuinte intr-o zona mlastinoasa, ceea ce i-ar putea face sa treaca peste clauza de neinstrainare.

Conform unor specialisti, cu o mica investitie terenurile pot fi viabilizate, insa nu toti oamenii stiu asta. In total sunt 23 de hectare, iar 3,8 hectare sunt cele date in plus de primar. Acesta spune ca, in conformitate cu legea dupa care s-a ghidat el, toti revolutionarii aveau dreptul la pana 1.000 metri patrati in intravilan, indiferent daca au sau nu case.

Referitor la faptul ca unii locuiesc in alte judete, Vasinca a spus ca toti fac parte din Asociatia Revolutionarilor Campia Turzii. Unul dintre revolutionarii domiciliati in respectiva localitate, Florin Vilt, are o parere foarte buna despre primarul lor si crede ca prefectul nu vrea sa le dea terenurile.

Parc industrial ratat

Ioan Vasinca este la al doilea mandat de primar, a fost si viceprimar si este vicepresedintele filialei PSD Campia Turzii. Vasinca s-a evidentiat si cu ocazia unei licitatii din toamna anului trecut, pentru un teren de 44 de hectare. La licitatie s-au inscris trei firme, cu scopul de a realiza un parc industrial. Una dintre firme apartinea belgienilor Sylvain si Bart Moors.

Acestia aveau legaturi stranse cu omul de incredere al primarului Vasinca, Ludovic Moldvoy.

Sylvain Moors fusese arestat in Belgia pentru trafic de droguri. Vasinca explica simplu ca doua dintre firmele inscrise atunci la licitatie s-au retras pe rand si astfel au ramas numai belgienii, cu care a inceput o negociere directa. In cele din urma, nu s-a cazut de acord asupra pretului. S-ar putea ca, intre timp, sa se fi gasit terenuri mai ieftine pentru belgieni.

Conform lui Vasinca, in curand, Primaria din Campia Turzii va organiza o noua licitatie pentru cei doritori sa construiasca un parc industrial.