La Leu, dupa cautari febrile pe ulite cu gropi ca niste morminte, dam de urma omului. E la pomana, ceea ce inseamna ca si-a inmormantat mama. Doar ca nu e chiar maica-sa, ci sora soacra-si, si nu i-a alocat locul de odihna vesnica taman in curte, ci intr-un cavou aflat pe un teren al lui, la doi pasi de cimitir.

Ion Craciunescu, proprietarul cavoului, se ridica linistit de la masa si merge sa ne arate locul cu pricina, insotit de un alai de neamuri mai degraba amuzate decat indurerate. Orisicat, moarta mergea pe 83 de ani si nu mai avea rude foarte apropiate.

"As putea sa-mi fac reclama prin ziare, dar nu vreau. Desi poate n-ar strica, am 120 de colegi tehnicieni veterinari in judet, ar vedea si ei unde sau...", se gandeste Ion Craciunescu, pe care satul il cunoaste ca al lui Fasui, daca sa se lase sau nu fotografiat. Pana la urma, nu se lasa.

Construit in 1990 de tatal lui Ion, pe un teren plantat acum cu vie, mostenire de familie cu titlu de proprietate de peste 100 de ani, cavoul are patru compartimente. Pana acum, nimeni n-a mai fost inmormantat aici. De la cavou pana la gardul de la drum, rudele defunctei au masurat vreo 40 de metri. Cifra pare corecta. Intre cavou si casa cea mai apropiata sa tot fie 70 de metri.

Cimitirul este invadat de balarii

Terenul care contine cavoul se afla gard in gard cu cimitirul. "Vedeti, noi am pus flori la mormant, il ingrijim, pe cand in cimitir te mananca serpii. Eu n-as vrea in ruptul capului sa ma ingroape printre buruienile alea! Si popa al nostru nu face nimic pentru cimitir, de el nu dai decat la Craiova, prin telefon!", se revolta tehnicianul veterinar.

Intr-adevar, peisajul din cimitir te face sa nu-ti doresti sa odihnesti acolo nici mort.

In 1965, Ion Craciunescu a fost, spune el, corespondent voluntar la ziarul "Inainte" (precursorul "Cuvantului Libertatii"). "Ehei, eu sa scriu articolul asta acum, ce-as mai face cu popa! Dar il schimb eu si asa, las’ pe mine!" Care e vina popii?

Preotul Eugen Preda este cel care a facut reclamatie la postul de politie ca Ion Craciunescu urmeaza sa-si ingroape ruda intr-un cavou amplasat in afara cimitirului.

"A scris ca in gradina vreau s-o ingrop, la 20 de metri de casa! Asta nu-i gradina, nu-i gradina casei, e tarina, cum spun rusii. Casa mea e la 500 de metri de aici!"

In dimineata inmormantarii, Ion Craciunescu s-a trezit cu preotul si un politist in fata casei. L-au invitat la post si s-a dus. Politistii i-au pus in vedere sa nu fie recalcitrant cu preotul si atat. "Auzi, sa fiu eu recalcitrant!? Am jignit eu sau am injurat veodata pe cineva? Pai, cand trec copiii pe langa mine pe ulita, le dau eu buna ziua, sa-i invat sa fie politicosi!"

Preotul i-a cantat slujba raposatei, dar numai la biserica si acasa, n-a vrut sa mearga si la groapa. "Dar banutii si i-a luat, 700.000 de lei, priviti chitanta!", ne arata nepotul prin alianta al defunctei.

Sa vorbim si cu preotul. Ion Craciunescu ne conduce la casa sfintiei sale, din curtea bisericii. Pustiu. "I-a ridicat satul locuinta parohiala, i-a facut si fantana, uitati, si el sta numai la Craiova! Eu am citit de zece ori Biblia, si el n-a citit-o niciodata", bodoganeste omul nostru.

La postul de politie nu se afla pe moment nici un agent. Sunt pe teren. La primarie intalnim doi politisti comunitari. Ei stiu ca politia comunala i-a interzis in scris lui Craciunescu sa ingroape moarta in cavoul lui.

Politistii nu s-au opus ingropaciunii, ci au asigurat ordinea si linistea

Mai tarziu, vorbim din redactie, la telefon, cu ajutorul de sef de post din Leu, agentul Tonita, care ne spune ca parintele n-a depus chiar o reclamatie, ci o sesizare cum ca Ion Craciunescu vrea sa introduca un mort intr-un cavou din afara cimitirului.

Nu era vorba de nici un fel de distanta fata de o casa sau alta. Politia nu poate sa impiedice desfasurarea unei ingropaciuni. "Sarcina noastra e sa prevenim actele de violenta. Asta i-am si spus lui Ion Craciunescu, sa aiba grija sa nu se iste scandal intre rudele lui si preot", zice ajutorul de sef de post.

Pana acum, lucrurile au iesit bine. De acum inainte, nu se stie daca politia si-a incheiat sau nu misiunea. S-ar putea sa intre pe fir Sanepidul. Daca se va intampla asa, prefectul judetului Dolj va avea grija, cu siguranta, sa informeze presa.