ZIUA de Cluj: Cum vi se pare instanta de la Cluj fata de altele, spre exemplu cea din Suceava, cunoscuta ca locul preferat de achitare a infractorilor?

Valeriu Stoica: Nu fac o ierarhie intre instantele judecatoresti, dupa cum nu fac o ierarhie intre magistrati. Este intotdeauna important daca, indiferent de locul unde se afla, judecatorii isi fac datoria. Vreau sa spun ca in pofida a ceea ce se spune despre justitie, cei mai multi dintre judecatorii din Romania sunt competenti si cinstiti.

E adevarat ca sunt si cazuri de incompetenta, dar nu trebuie din cauza unor asemenea cazuri sa sufere toti magistratii.

ZIUA de Cluj: Sunteti cunoscut ca un avocat bun, dar si scump. Care este onorariul?

V.S. Este confidential.

ZIUA de Cluj: Sunteti un om ocupat. In cate procese intrati pe luna?

V.S. Nu le-am numarat, dar, in orice caz, in fiecare zi am un proces sau doua.

ZIUA de Cluj: Ce parere aveti despre reforma justitiei, promovata de actualul ministru, Monica Macovei?

V.S. Ideile sunt bune. Important este sa aiba si parteneri in justitie, pentru a aplica aceste idei. Reforma justitiei nu se face din afara justitiei, ci din interior. Iata de ce cred ca aceste idei trebuie sa fie insusite in interiorul sistemului, pentru ca eu cred ca reforma se face in primul rand de Consiliul Superior al Magistraturii si de catre magistrati.

ZIUA de Cluj: Cand erati ministru ati marit salariile judecatorilor…

V.S. Da, este adevarat. Nu numai la judecatori, ci la toti care lucreaza in justitie, si la procurori. Este un statut pe care l-am creat in acea perioada si care, practic, face din magistratura cea mai bine remunerata categorie bugetara.

ZIUA de Cluj: Cativa experti europeni au spus recent, la Cluj, ca salariile magistratilor din Italia sau Germania sunt cu aproximativ 5000 de euro mai mari ca in Romania.

V.S. Nu putem compara salariile de aici cu salariile din Germania, trebuie sa facem o comparatie intre salariile diferitelor categorii bugetare din Romania.

Daca ne comparam cu tari din occident, fara indoiala ca salariile sunt infime, dar trebuie sa avem in vedere economia Romaniei si nivelul mediu al salariului, insa eu cred ca magistratii au nevoie de o retributie care sa le asigure un nivel decent de viata.

ZIUA de Cluj: Au ajuns ministri avocati, precum dumneavoastra si Monica Macovei, sau persoane care nu au profesat ca magistrati, precum Rodica Stanoiu. Credeti ca ar fi benefic ca un magistrat sa ajunga ministru al Justitiei?

V.S. Eu cred ca ar fi foarte bine sa se intample asa si sper ca se va intampla.

ZIUA de Cluj: Ce parere aveti despre membrii Barourilor Constitutionale, ce functioneaza in paralel cu Barourile Traditionale, care spun ca in avocatura se intra prin spagi, pile sau rudenii?

V.S. Acele barouri constitutionale functioneaza ilegal. Este vorba despre o exercitare a profesiei fara indreptatire legala. Practic este o infractiune si, pe cale de consecinta, Parchetul ar trebui sa-si faca datoria.

"Voiculescu nu vrea sa-si piarda jucaria"

ZIUA de Cluj: Care credeti ca este mai benefica si mai aproape: o fuziune intre PNL si PD sau intre PNL si PC?

V.S. Din punctul meu de vedere, este clar nevoie de o fuziune intre PNL si PD si la ele trebuie sa se asocieze Partidul Popular Crestin Democrat. Asta este directia pentru crearea polului de dreapta in Romania. Discutiile privind fuziunea cu PC sunt fara substanta, intrucat presedintele PC, Dan Voiculescu, nu va dori niciodata sa faca o fuziune.

Daca ar recurge la o asemenea solutie si-ar pierde jucaria, care este Partidul Conservator. Or, nu vrea sa si-o piarda.

ZIUA de Cluj: Adrian Nastase l-a asemanat pe Traian Basescu, intr-o scrisoare adresata unui comisar european, cu Nicolae Ceausescu, pentru ca ar dori sa controleze Justitia.

V.S. Este o gluma si nu calific aceasta gluma. Orice asemenea comparatie nu poate fi considerata decat o gluma.

ZIUA de Cluj: Credeti ca se mai poate activa clauza de salvgardare din cauza justitiei?

V.S. Din cauza justitiei nu, in schimb au ramas alte domenii dedicate, si mai ales problema coruptiei.

ZIUA de Cluj: Flagelul acesta nu este in justitie?

V.S. Nu, nu, ca exista si in administratie si in multe alte parti. Comisarul european responsabil pentru Justitie, Franco Fratini, a spus ca justitia nu mai e o problema pentru tara noastra.