In editia de miercuri a cotidianului bistritean "Rasunetul" (fostul Ecoul), un membru al filialei bistritene a Partidului Romania Mare si-a permis sa deformeze grosolan realitatea si sa jigneasca reprezentantii presei bistritene.

Astfel, in articolul "In Cimitirul Evanghelic din Bistrita, UDMR a ridicat un monument inchinat generalului Basta, ucigasul lui Mihai Viteazul", peremistul Florin Maftei scrie ca "la data de 9 iunie, Filiala UDMR a judetului Bistrita-Nasaud a inaugurat monumentul inchinat generalului Basta", povestind cum ca la inaugurarea monumentului cu pricina "UDMR-istii au tinut prelegeri in fata auditoriului, evocand "eroismul" si "vitejia" acestui general".

Impanat cu apelative si epitete jignitoare, de-a dreptul sovine, articolul se vrea un atac dur la adresa UDMR, dar si la adresa participantilor la eveniment. in periplul jignirilor, "apelantul" nu iarta nici presa locala, despre care spune: "La acest bairam au mai participat si s-au ghiftuit pe saturate si reprezentanti ai mass-media locale, dar, cu toate acestea, nici televiziunea locala, nici radioul, nici presa scrisa nu au informat publicul despre acest sacrilegiu si de aceea majoritatea romanilor nici la ora actuala nu stiu cu ce se ocupa alesii lor.

Romanii nu stiu ca o parte dintre acesti alesi, prin nemernicia lor, au devenit tradatori, facand pact si intelegere cu organizatia sovina UDMR care nu se ocupa cu altceva decat sa roada ca un vierme la temelia Statului National Roman. Fara sprijinul acestor gunoieri care-si atribuie si calitatea de politicieni, organizatia fascista UDMR nu putea ridica monument calaului in buricul targului."

Acuzatiile sunt caracteristice acestui partid amator de scandal si probabil ca ar fi trecut neobservate, ca majoritatea mizeriilor care ne inconjoara, daca ar fi fost si adevarate. Insa nu putem lasa sa treaca neobservata emiterea unor judecati de valoare pe baza unor minciuni si dorinta de a intoxica deliberat opinia publica.

Am citit articolul mincinos din "Rasunetul", in care peremistii au facut marea descoperire (cum ca nu stiu sa citeasca) la fel ca si pe cel cu un titlu similar si continut asemanator aparut in data de 8 octombrie in ziarul de partid "Tricolorul", (cu diferenta ca in acest din urma articol "national" este atacat si prefectul Szilágyi Ioan). Am citit si ne-am minunat. Iata de ce.

In Cimitirul Evanghelic din Bistrita exista un monument inaugurat de comunitatea maghiara bistriteana in 9 iunie 2002. Pe soclul din marmura neagra apare, intr-adevar, numele generalului austriac Basta si, probabil, acest detaliu este singurul sesizat de vajnicul autor al articolului, care insa nu s-a obosit sa citeasca si sa traduca inscriptia din limba maghiara.

Am facut-o noi, pentru stabilirea realitatii si, cu ajutorul unei profesoare de limba maghiara de la un renumit liceu bistritean, am aflat ca inscriptia spune urmatoarele despre monument: "Ridicat cu ocazia aniversarii a 400 de ani, de catre comunitatea maghiara din Bistrita, gratie Bisericilor Romano-Catolice si Reformate, in memoria sutelor de maghiari (secui) bistriteni, aparatori ai cetatii si a familiilor acestora, ucisi in Duminica Reminiscere din 24 februarie 1602 de catre mercenarii valoni ai generalului Basta."

Ca sa vezi! Monumentul e inchinat maghiarilor secui macelariti miseleste de Basta, nu generalului insusi. Da' ce conteaza, daca scopul peremistului inflacarat este sa-i besteleasca pe udemeristii bistriteni. Bine ca mai sunt "ziaristi" buni de manipulat, care sa accepte sa fie partasi la intoxicarea opiniei publice.

Despre conjunctura istorica care a generat edificarea monumentului scrie istoricul Francisc Pap, bazandu-se pe date din arhivele Clujului si Bistritei si istoricul sas Oskar Kisch in cartea "Die Gerchichte von Bistritz und der Nösnergauer.

Acesta din urma consemneaza despre breslasii sasi si secuii aparatori ai cetatii Bistritei, aflati in subordinea lui Vitez Miklos care, dupa negocieri, au obtinut parasirea orasului in deplina siguranta: "Circa 100 de calareti si 200 de infanteristi, cu 80 de carute in care erau femeile si copiii familiilor din cetate s-au retras din cetatea Bistritei, prin poarta Spitalului (Spitteltor) in frunte cu capitanul Vitez Miklos.

Abia au trecut podul catre Budac si au fost atacati de mercenarii generalului Basta, care au produs o adevarata baie de sange, dupa care au pradat si devastat orasul." Sangeroasa zi se pastreaza in memoria bistritenilor, in special a celor de etnie maghiara, drept "Duminica Neagra" a Bistritei. Si cu asta, basta!

Sau nu. Ar mai fi ceva. Febra descoperirilor i-a cucerit in asa masura pe peremisti incat deputatul bistritean Ioan Aurel Rus care a renuntat la preotie in favoarea politicii a facut chiar si o interpelare in Parlament pe tema monumentului inchinat "ucigasului criminal ungur Basta", solicitand demolarea monumentului.

In loc sa-si ceara scuze pentru gafele publice, Popa Rus trece la jigniri impotriva presei care nu-i canta in struna

"Cand am spus ca Partidul Romania Mare are intotdeauna dreptate, m-am referit si la articolul publicat ieri in Mesagerul, unde o distinsa colega de-a dumneavoastra, Ana Dragu, a incercat sa loveasca in PRM, sa jigneasca intr-un mod diabolic. Vreau sa o asigur pe stimata ziarista ca se insala, daca este slujnica prefectului n-are decat sa slujeasca prefectura cum vrea, dar la adresa PRM ii cer eu sa-si ceara scuze.

Poate ca a fost o disfunctionalitate, poate ca s-a strecurat o greseala. De buna credinta, cel care a facut articolul a cerut sa-i traduca un prieten de-al lui maghiar ce scria pe acel monument, ala l-a dezinformat. Dar pana a spune ca este un model de dezinformare de tip Romania Mare, asta e o acuza foarte grava. Daca nu va interveni in presa sa-si ceara scuze, vom actiona.

Vreau sa-i spun ca daca era o ziarista profesionista, se interesa si vedea ca intr-adevar au fost ziaristi care au mancat si baut la acel festin. Sa nu vina sa-mi spuna gogosi stimata ziarista". Declaratia ii apartine eputatului Ioan Aurel Rus, care a tunat si fulgerat impotriva colegei noastre, desi sarmanul autor din "Rasunetul", articol de la care a pornit toata discutia a recunoscut gafa pe care a facut-o.

Ii sugeram deputatului sa caute in Dictionarul limbii romane, unde a dezinforma are ca explicatie "a induce in eroare printr-o informatie falsa sau in mod tendentios", ceea ce este exact cazul semnatarului articolului in care ziaristii locali au fost acuzati ca au chefuit dupa inaugurarea unui monument ce, chipurile, jigneste fiinta nationala.

Este de prisos sa-I reamintim deputatului Ioan Aurel Rus ca acea "disfunctionalitate" de care pomenea este, de fapt, un rateu impardonabil. In loc sa retracteze acuzele din acel articol veninos, reprezentantii PRM pretind scuze publice de la cea care le-a demascat incapacitatea de a verifica o inscriptie de pe un monument.

Nu numai ca nu va aparea nici o scuza din partea colegei noastre, dar apelativele de genul "slujnica" si "tovarasa" vor constitui dovezi intr-un proces de calomnie si insulta. Iar despre profesionalismul Anei Dragu, nu cei care gafeaza public trebuie sa se pronunte.