Conducerea organizatiei judetene Hunedoara a PNL a remis, ieri, un comunicat prin care anunta ca, de astazi, inceteaza, pe plan local, colaborarea cu filiala omoloaga a PD. Aceasta ar putea fi considerata o declaratie de razboi a liberalilor, care, denunta incalcarea de catre democrati a intelegerii politice incheiate in urma cu aproximativ doi ani.

Organizatiile din Hunedoara ale celor doua partide au fost primele din tara care au adoptat, in decembrie 2003, protocolul de colaborare in baza caruia a functionat pana acum Alianta D.A. Ele devin si primele care il rup.

Parteneri tratati „cu flit"

„S-a umplut paharul si nu mai putem suporta modul in care suntem tratati de cei care ar trebui sa fie partenerii nostri, adica cei de la PD. Noi am fost cei care, pana acum am tot cedat in acest parteneriat si a trebuit sa ne multumim cu ce ne dadea PD, partid care acum se afla pe val, cum se spune. Insa, nu se va mai intampla acest lucru, de acum inainte.

PD nu si-a respectat angajamentele asumate prin protocolul incheiat in decembrie 2003", a declarat Mircia Muntean. Acesta sustine ca printre „favorurile" facute de PNL Hunedoara partenerului de alianta, se numara pierderea a 10 posturi de viceprimari la nivelul judetului, respectiv in localitatile Petrosani, Uricani, Aninoasa, Rapolt, Burjuc, Santamarie Orlea, Valisoara, Ribita si Baia de Cris.

Marea problema a liberalilor este, de fapt, lupta pentru ocuparea posturilor de sefi la directiile deconcentrate ale judetului, lupta care a starnit dispute aprinse in sanul intregii coalitii de guvernamant. Muntean sustine ca PD a incalcat intelegerea, prin destituirea sau chiar refuzul instalarii reprezentantilor PNL la conducerea unor directii, posturi negociate in cadrul aliantei.

„Ne-a fost destituit directorul tehnic al CNH, domnul Dragoiesc, iar postul de director adjunct la ITM, care ne revenea noua, a fost ocupat de un reprezentant al PD, cu toate ca in cadrul coalitiei ne-am inteles asupra persoanei care va ocupa aceasta functie. Pedistii au facut insa presiuni asupra lui Cordut Seres (ministrul conservator al Industriei) si au reusit sa-si promoveze omul lor la CNH.

Acelasi lucru s-a intamplat si la Directia pentru Cultura. E inacceptabil faptul ca, in cazul de la ITM, totul s-a facut cu concursul ministrului Muncii, Gheorghe Barbu. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca am cedat un post de deputat in favoarea PD", a mai spus liderul PNL Hunedoara.

Primarul Devei sustine ca decizia de a intrerupe colaborarea, pe plan local, cu PD este una unanima, ferma, adoptata de Biroul Permanent Judetean al PNL Hunedoara, insa acesta nu exclude si nici nu refuza eventuale negocieri si discutii cu democratii pentru reluarea coabitarii. „Diseara (aseara - n. red) are loc Consiliul National de Coordonare al Aliantei D.A.

Daca, diseara, ni se garanteaza ca ITM Hunedoara si CNH Petrosani vor fi conduse de membri ai PNL, reluam colaborarea. In caz contrar continuam pe cont propriu".

Nu aveau habar

Decizia luata de liderii PNL Hunedoara nu numai ca i-a luat prin surprindere pe democrati, dar i-a lasat si cu gura cascata. Nici unul dintre reprezentantii de marca din administratie ai PD Hunedoara nu era la curent cu hotararea liberalilor, acelasi lucru fiind valabil si in ceea ce-i priveste pe membrii din conducerea organizatiei judetene a Partidului Democrat.

Prefectul judetului, Cristian Vladu, luat ca din oala, sustine ca decizia luata de liberali este o greseala si ca „cineva s-a grabit cu declaratiile", insa este de parere ca lucrurile vor fi si trebuie puse la punct in interiorul Aliantei D.A.

Nici democratul Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, nu a putut sa ofere o declaratie referitoare la decizia liberalilor, preferand sa se abtina pana la cunoasterea tuturor amanuntelor.

La fel de surprins a fost si vicepremierul Gheorghe Pogea, liderul PD din judetul Hunedoara, care a auzit de la presa de ruperea protocolului de colaborare de catre liberali. Acesta a afirmat, totusi ca, de cateva luni, incearca sa discute cu liberalii, insa nu a reusit, si ca decizia luata de Mircia Muntean este cel putin ciudata.