Satenii din Petresti (Cluj) sunt nemultumiti de faptul ca Rus Pascu, preotul satului, a fost in ultima perioada tinta mai multor atacuri nefondate din partea Protopopiatului Gherla si in special din partea protopopului Ioan Morar.

Conflictul este unul mai vechi, insa in ultima perioada lucrurile au degenerat in asa fel incat preotul a fost obligat sa isi depuna cerere de pensionare, in ciuda faptului ca nu a implinit inca varsta retragerii din activitate.

Cel mai recent episod al acestui conflict care dureaza de cativa ani, dupa cum sustin cei implicati, s-a desfasurat marti, 18 octombrie, cand, pentru prima data, problemele comunitatii religioase ortodoxe din Petresti au ajuns si la urechile mai marilor Arhiepiscopei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului.

Delegatia prezenta la Cluj a dorit sa isi exprime in acest fel sprijinul fata de omul care le-a fost preot mai bine de 30 ani si care a contribuit in acest an la renovarea lacasului de cult ortodox din Petresti.

Trebuie mentionat faptul ca preotul Rus Pascu este sustinut de satenii din Petresti, care sunt nemultumiti de faptul ca se incearca inlaturarea parintelui din fruntea Parohiei Ortodoxe din Petresti, avand in vedere faptul ca interesele ortodocsilor din sat au fost puse intotdeauna pe primul loc.

Drept dovada, recent, atat preotul, cat si familia acestuia, s-au straduit sa faca o bucurie credinciosilor ortodocsi din Petresti prin aplicarea imitatiilor de sculptura in ipsos pe exteriorul bisericii dupa modelul "Trei Ierarhi" din Iasi.

Sustinatorii preotului spun ca in Parohia top (Padureni), care este administrata tot de preotul Rus Pascu, astazi mai exista o comunitate de ortodocsi datorita acestuia. Conflictul a pornit in urma cu cativa ani, cand a intervenit o disfunctionalitate intre preotul Pascu si protopopul de Gherla, Ioan Morar.

De mentionat ca protopopul din Gherla viziteaza des satul Petresti, dar nu in scop profesional, ci din motive mai mult personale. Dupa cum sustin protestatarii, unul dintre aceste motive este reprezentant de vizitele pe care Morar le efectueaza periodic la parintii secretarei sale, originara din Petresti.

Dintre sateni, Morar a reusit sa atraga de partea sa doar cativa (doi sau trei), cu care a complotat excluderea din parohie a preotului Rus Pascu. Ultimul Consiliu Parohial a fost ales fara convocarea Adunarii Parohiale, sedinta fiind condusa de Morar si oamenii sai. Campania de denigrare a preotului din Petresti a continuat in perioada cand Rus Pascu a fost trimis la canon la manastirea Nicula.

In luna iulie a acestui an, cand a avut loc sfintirea bisericii ortodoxe din Petresti, persoana care a contribuit cel mai mult la renovarea lacasului de cult, preotul Rus, nu a fost in centrul atentiei si nu a primit nici un fel de distinctie, iar scena a fost amplasata intentionat aiurea, in spatele bisericii.

Din luna februarie a anului curent, preotul Rus nu si-a mai primit salariul, iar incercarile de inlaturare a acestuia din functie s-au intensificat. Punctul culminant a fost atins in luna septembrie, cand preotul din Petresti a fost obligat sa isi depuna cerere de pensionare anticipata.

Interventia credinciosilor a dus la reangajarea preotului, dar acest lucru nu l-a impresionat pe Morar, care a insistat pe langa arhiepiscop pentru numirea altui preot in satul Petresti. Vestea venirii unui nou preot in sat i-a nemultumit profund pe sateni, care s-au rasculat la propriu si au luat drumul Clujului in speranta anularii deciziei de numire a noului indrumator spiritual.

Astfel, 25 de sateni din Salatiu si Petresti s-au prezentat marti la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Felacului si Clujului pentru a prezenta situatia creata in ultimele luni si au fost destul de surprinsi sa constate ca pana acum "secretul" a fost bine pastrat in imprejurimile Gherlii. Satenilor rasculati li s-a promis o ancheta in acest caz si mentinerea preotului Rus Pascu in functie.

Cei implicati in conflict refuza insa sa vorbeasca despre acest subiect. Contactat telefonic de reporterii nostri, protopopul Ioan Morar nu a vrut sa faca nici un comentariu cu privire la acest subiect& " Este vorba despre un amestec de fel si fel de lucruri. Nu imi face placere sa vorbesc despre acest lucru si nici nu mi-as mai dori vreodata sa vorbesc despre asta. Prefer sa nu comentez".

Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului sustine insa ca nu este vorba despre nici un conflict in acest caz& " In urma cu aproximativ o luna, preotul Rus Pascu a facut o cerere de pensionare, care a fost aprobata.

Ulterior, la cererea credinciosilor, preotul a solicitat si i s-a aprobat continuarea exercitarii functiei la parohia Petresti pana la pensionare. Credinciosii prezenti ieri (marti-n.red) la Cluj au solicitat mentinerea acestuia in functie. Nu a fost vorba despre vreun conflict".

Dorin Baias, agentul sef al postului de Politie Mintiu Gherlii cunoaste insa situatia din Petresti& " Este o problema mai veche intre vechiul si noul Consiliu Parohial. Nu stiu exact de unde a pornit nemultumirea aceasta, sunt vreo 3- 4 cetateni contra preotului. Noi avem in atentie starea conflictuala din Petresti si incercam sa o aplanam.

Aceste cateva persoane care sunt impotriva incearca sa ii faca program preotului, dar exista persoane care il controleza, care sunt abilitate sa faca acest lucru. Chiar am primit o reclamatie telefonica din partea unui ceta‘ean din Petresti care sustine ca a fost amenintat de fiul preotului. Vom face verificarile necesare in acest caz".