Spuneam saptamana trecuta ca afacerea are cam multe zerouri in coada si iata ca am revenit cu informatii suplimentare. O sa vedeti in cele ce urmeaza cum se poate profita de pe urma unei legaturi stranse dintre un om de afaceri si un altul politic, daca sunt unse asa cum trebuie toate mecanismele.

Este cat se poate de simplu: statul plateste cu varf si indesat pentru niste aranjamente plecate din biroul subprefectului Gheorghe Tuta.

Nu putea sa lipseasca din schema nelipsitul Ioan Oltean si bunul sau amic Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, ce are in subordine investitiile ANL.

Cu totii suntem de acord ca 2005 a fost un an extrem de prost pentru romani.

Inundatiile care s-au abatut asupra tarii au lasat sute de oameni fara acoperis deasupra capului si exista riscul ca multe familii sa intampine iarna in corturile MApN sau prin scoli ori camine culturale care risca oricand sa se darame.

In traditia romaneasca se spune ca nici un necaz nu vine niciodata singur, iar noi am putea adauga faptul ca de pe urma oricarei situatii tragice se gaseste cineva sa profite.

In judetul Bistrita-Nasaud nu au fost inundatii la fel de mari precum in alte judete din Moldova, dar totusi oamenii au avut de suferit. In urma evaluarilor facute, s-a luat decizia construirii a patru case (trei in Feldru si una in satul Budus – n. red.) ca urmare a alunecarilor de teren produse in aceste zone.

In judetele din Moldova si Banat, greu incercate, statul a promis ca va ridica din temelii sute de locuinte pentru oamenii care si-au pierdut agoniseala de-o viata. In Bistrita-Nasaud vorbim asadar de 4 case, care urmeaza – sau urma – sa fie ridicate cu fonduri de la Agentia Nationala de Locuinte (ANL).

Prin OUG 34 din mai 2005 se stipuleaza faptul ca "reabilitarea si/sau construirea caselor de locuit din zonele calamitate, inclusiv pentru amenajarea terenurilor de constructii si a cailor de acces, in urma inundatiilor din 2005, se realizeaza prin ANL".

A urmat Hotararea de Guvern 392/2005 prin care s-au alocat peste 700 de miliarde de lei vechi pentru construirea sau reabilitarea caselor. Pe lista in cauza a fost inclus si judetul Bistrita-Nasaud. Partea interesanta abia acum urmeaza.

Vrand sa aflam cine se ocupa de ridicarea acestor case am aflat ca este vorba despre o societate din Bistrita, care a primit contractul (atentie!) prin incredintare directa. Nimeni nu s-a obosit sa studieze oferte, sa organizeze o licitatie sau sa verifice daca firma in cauza poate sa se ocupe de ridicarea acestor case.

Firma de 3 lulele

Societatea Fasc SRL are sediul social in Piata Morii, in blocul cu nr.3. A fost infiintata in 1992 si are ca obiect de activitate lucrarile de constructii si de arta inclusiv. Firma in cauza este administrata de Mircea Florian, un apropiat al subprefectului Gheorghe Tuta.

In momentul in care sursele noastre ne-au confirmat aceasta legatura secreta am inceput sa ne ridicam semne de intrebare.

Pe site-ul Ministerului Finantelor, la sfarsitul anului 2004 firma in cauza are afisata o cifra de afaceri ce depaseste cu putin 4 miliarde de lei vechi si un numar mediu de angajati de 5.

Din informatiile noastre, firma Fasc SRL s-a mai lipit de contracte finantate din bani publici si in trecut, insa de fiecare data administratorul Florian a fost nevoit sa perieze oameni politici.

Ordonanta de Urgenta cu privire la construirea din fondurile ANL a caselor distruse de inundatii dateaza din luna mai a acestui an, dar in Bistrita-Nasaud firma Fasc SRL bate pasul pe loc.

Prefectul Ioan Szilagyi ne-a declarat saptamana trecuta ca nu este "ceva in regula" cu aceasta firma, intrucat nu se misca deloc, iar iarna bate la usa. "Din verificarile mele s-a primit un avans de aproximativ 300 de milioane de lei vechi si, totusi, nu s-a lucrat mai nimic.

S-a interesat de acest aspect si Alex Ciolpan (seful de cabinet al secretarului de stat Ioan Andreica – n.red.) si i-am spus ca situatia este jalnica. O sa-i trimit si un raport scris", a incheiat prefectul. Conform unor surse oficiale, valoarea totala a lucrarii atribuite cadou societatii Fasc SRL este de 3,2 miliarde de lei vechi.

La o privire atenta se poate observa faptul ca cifra de afaceri a Fasc SRL nu este cu mult mai mare pe anul 2004 decat valoarea totala a contractului primit. Si totusi, cadouri se fac si se vor mai face indiferent de cine se afla la guvernare.

Circuitul PD functioneaza

Mircea Florian s-a apropiat de Gheorghe Tuta in vremea in care acesta era consilier local. Sursele noastre spun ca fiul lui Florian a fost recrutat in PD chiar de catre Tuta. Cei doi au dezvoltat chiar o relatie de afaceri, iar acum a venit momentul ca unul sa centreze si ambii sa incaseze... bani!

Pentru acest cadou de peste 3 miliarde de lei vechi, Florian a negociat cu Tuta. Mai departe s-a facut intalnirea cu deputatul Oltean, omul care il ghideaza in viata pe Ioan Andreica si pe multi altii.

Fostul director al CONEL a aranjat lucrurile la minister, iar societatea Fasc SRL sa primeasca un contract prin incredintare directa. Asta in ciuda faptului ca nu este capabila sa realizeze in termen lucrarea. Ce mai conteaza cat timp comisioanele se intorc acolo unde trebuie?