Prostitutia a existat din toate timpurile si va mai exista, chiar daca a fost, este si va fi interzisa prin legi. Ea continua sa reprezinte un fenomen raspandit, in ciuda cooperarii stranse intre diversele institutii si agentii specializate, sustin expertii.

Reprezentantii Uniunii Europene spun ca prostitutia este incurajata si de oficialii corupti din statele est-europene, care inchid ochii la traficul cu femei.

Un oficial a facut aceste afirmatii in timpul celei de-a sasea conferinte anuale privind criminalitatea transnationala, la Monaco.

Prostitutia a devenit o problema mai acuta, odata cu aderarea la Uniunea Europeana a zece noi state, in luna mai a acestui an, aducand granitele UE si clientii occidentali bogati mai aproape de tari sarace precum Romania, Bulgaria sau Albania.

In judetul nostru, in ciuda eforturilor autoritatilor, fenomenul prostitutiei risca sa scape de sub control, in ciuda miilor de amenzi aplicate practicantelor celei mai vechi meserii din lume.

Amenzi inutile pentru contravenienti „imuni"

Si la Oradea, inmultirea numarului de prostituate si de cersetori provoaca ingrijorare. Zilnic, Politia si Jandarmeria publica rapoarte si buletine de presa, din care reiese ca au amendat zeci de persoane din aceste categorii. Din toate categoriile de amenzi, ponderea cea mai mare o reprezinta cele contraventionale, aproximativ 80% dintre acestea fiind emise de Politie sau Jandarmerie. In cazul amenzilor contraventionale, ponderea cea mai mare reprezinta cele aplicate pentru prostitutie.

Desi femeile amendate reprezinta cazuri sociale, care nu au alte surse de venit, lor li se aplica in continuare amenzi pe care nu le pot plati sau nu platesc, iar inspectorii Finantelor nu le pot executa silit pentru ca nu au din ce, iar in multe cazuri, adresele trecute in procesele verbale de contraventie sunt fictive.

Articolul 43 din Codul de Procedura Fiscala se refera la comunicarea actului administrativ fiscal si precizeaza ca acesta trebuie comunicat contribuabilului caruia ii este destinat.

In cazul in care se constata lipsa contribuabilului sau a oricarei persoane indreptatite sa primeasca actul administrativ fiscal de la domiciliul fiscal al acestuia sau refuzul de a primi actul administrativ fiscal, comunicarea se face prin publicarea unui anunt intr-un cotidian national de larga circulatie si/sau intr-un cotidian local ori in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in care se mentioneaza ca a fost emis actul pe numele contribuabilului.

Actul fiscal se considera comunicat in a 5-a zi de la data publicarii anuntului. De regula, actele administrative fiscale care fac obiectul art.43 din Codul de Procedura Fiscala sunt procesele verbale intocmite in cazul contravenientilor. Cei mai numerosi contravenienti sunt prostituatele, unele dintre acestea ajungand sa acumuleze, dupa cum spuneam, zeci sau chiar sute de amenzi neachitate.

Pentru prostituate, dar si pentru alti contravenienti de la care nu s-a putut incasa amenda in termenul legal, se pune in aplicare art.43 al Codului de Procedura Fiscala.

Directia Generala a Finantelor le expediaza „fetitelor" scrisori recomandate cu confirmare de primire, dar, dupa cum e lesne de banuit, in cele mai multe cazuri, destinatarul nefiind gasit, scrisorile sunt returnate la expeditor.

Anul trecut, DGF Bihor a intocmit 1.176 de procese verbale de contraventie, cu o valoare totala de 1.978.150.000 lei. Au fost expediate 2.204 recomandate cu confirmare de primire. Potrivit precizarilor facute de purtatorul de cuvant al institutiei, Vasile Farc, 70-75% din acestea se intorc la expeditor cu mentiunea „mutat de la adresa". Anual se cheltuiesc circa 50 de milioane cu somatiile de plata.

Contabilitate „militieneasca"

Reporterii nostri au solicitat Inspectoratului de Politie Bihor o situatie statistica privind amenzile aplicate prostituatelor. Raspunsul, formulat in cel mai pur limbaj de lemn, ne-a dezamagit.

„Referitor la persoanele care figureaza in evidentele IPJ Bihor cu cele mai multe sanctiuni contraventionale (procese verbale) incasate in anii 2004 si 200 precum si sumele recuperate de la acestea, va informam ca statistica in cazul sanctiunilor contraventionale aplicate de politisti se tine in functie de numarul acestor sanctiuni pe o anumita perioada de timp, de exemplu „X" sanctiuni aplicate intr-o luna si nu dupa numarul de sanctiuni contraventionale incasate de o persoana intr-o anumita perioada de timp.

De asemenea, va informam ca potrivit prevederilor legale in vigoare numele persoanelor sunt confidentiale deci in nici un caz nu pot fi facute publice.

In ceea ce priveste numarul persoanelor din Bihor sanctionate contraventional in primele sase luni ale anului 2005, numarul sanctiunilor aplicate si cuantumul acestora, tinand cont de cele de mai sus, va informam ca in primele 6 luni ale anului 2005, pe raza judetului Bihor au fost aplicate 54.257 sanctiuni contraventionale, in valoare de 38.418 milioane lei vechi (38,418 miliarde lei-n.n.)", se specifica in raspunsul primit de la IJP Bihor, institutie care, spre deosebire de cele similare din alte judete, nu este in stare sa calculeze nici macar cate amenzi a aplicat prostituatelor sau cuantumul acestora. Poate, daca mai angajeaza cativa baieti cu scoala pe langa nenumaratii inutili care umplu birourile institutiei si a caror singura calitate este inrudirea cu cineva din inspectorat.

Ne intrebam daca, in cazul in care intrebarile ar fi venit din partea d-lui comandant Liviu Popa, raspunsul ar fi fost acelasi.

„Campioanele" muncii cu sexul

Am solicitat aceleasi date si de la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor. Spre deosebire de „colegii" din Politie, finantistii s-au aratat mult mai receptivi si exacti in raspunsul pe care ni l-au dat.

„In primul semestru al anului 2005, am primit un numar de 1881 de procese verbale de contraventie, in care sunt sanctionate un numar de 1658 de persoane. Valoarea totala a contraventiilor se ridica la 473.478 RON (4.734.780.000 lei vechi-n.n.). Contraventiile neincasate, pentru care sunt sanse mici de a fi recuperate, sunt in numar de 1284, cu un debit total de 245.983 RON (2.459.830.000 lei vechi-n.n.).

Potrivit datelor obtinute de la Directia Finantelor Publice, cea mai „amendata" prostituata din judet este oradeanca Anamaria M. de 17 ani. Aceasta are 193 de procese verbale in suma de 33.855 RON (338.550.000 lei vechi-n.n.), in perioada 2004-2005 pentru prostitutie.

Pe locul doi se afla o alta minora, Agnes S. de16 ani, cu „doar" 41 de procese-verbale, cu debit de 8.749 RON (87.490.000 lei vechi - n.n.), numai in 2005. PE locul al treilea se claseaza, de asemenea, o alta minora, Elena D. de 15 ani, cu 43 de procese-verbale insumand 9.711 RON (97.110.000 lei vechi-n.n.) in 2005 pentru prostitutie.

Pe un loc fruntas se situeaza si Alexandra E, de 16 ani, cu 59 de amenzi contraventionale neachitate, pentru prostitutiei, insumand 11,553 RON (116.630.000 lei vechi-n.n.), in perioada 2003-2005. Ea este intrecuta insa de mai varstnica Valentina P, de 20 de ani, cu 91 de procese-verbale in valoare de 30,475 RON (304.740.000 lei vechi-n.n.), primite in intervalul 2003-2005.

„Decana de varsta", Florica H (36 de ani), cu 64 de procese-verbale ce totalizeaza 15.495 RON (154.950.000 lei vechi-n.n.), in perioada 2003-2005, se afla si ea la loc de frunte pe lista „evazionistelor". Viorica B., de 24 de ani, care are 74 de procese-verbale, in valoare de 18.000 RON (180.000.000 lei vechi-n.n.), este si ea unul dintre „clientii" fata de care autoritatile si-au recunoscut neputinta.

Unica solutie – legalizarea celei mai vechi meserii

Toate femeile amendate pentru prostitutie sunt cazuri sociale, nu au un domiciliul stabil, posibilitatea de recuperare a sumelor datorate fiind aproape nula in conditiile Codului de Procedura Fiscala. Nu au bunuri imobile sau mobile pe numele lor, iar efectuarea unui sechestru este imposibila.

In concluzie, se impune modificarea legislatiei, in sensul transformarii amenzii, de la o anumita suma in sus, fie in inchisoare corectionala, fie in munca in folosul comunitatii. DGF Bihor nu are personal suficient sa execute firme care au datorii mari, la care au ce executa, in timp ce cheltuiesc timp si munca pe aceste procese verbale ce nu se pot incasa.

Pentru inca multi ani de-acum incolo, eradicarea sau ameliorarea prostitutiei in Romania pare o utopie. Pentru a tine fenomenul sub control, aceasta trebuie legalizata.

Chiar daca, in acest fel, vor aparea alte probleme, cel putin vor fi eliminate acelea care fac in prezent din profesia de prostituata o afacere extrem de sordida in interesul aproape exclusiv al proxenetilor si al celor care patroneaza exploatarea sexuala a tinerelor. O politica represiva in domeniul sexualitatii si a prostitutiei in special, nu a avut si nici nu poate sa aiba eficienta revendicata de moralistii si „aparatorii" imaginii Romaniei in lume.

Dimpotriva, ea va mentine prostitutia la cote si mai inalte si va agrava si mai mult problemele sociale si medicale cu care aceasta institutie este asociata in prezent.