RAJAC a dat ieri, cu ajutorul Justitiei, o lovitura puternica Primariei intr-un proces de contencios administrativ. Magistratii Judecatoriei au admis actiunea regiei de apa-canal si au obligat municipalitatea sa plateasca unitatii aproape un miliard de lei, suma reprezentind contravaloarea apei meteorice aferente lunii iulie 2002.

Mai mult, instanta a obligat Primaria sa mai achite si penalitati de 5,5 milioane de lei, plus inca 27 milioane de lei, reprezentind cheltuieli de judecata. Amintim ca, in urma cu un an, RAJAC i-a chemat in instanta pe reprezentantii municipalitatii, solicitindu-le achitarea sumei totale de 770 milioane de lei, costul apei meteorice pentru luna iulie 2002.

Contractul dintre cele doua parti a fost incheiat pe 1 ianuarie 1995, atunci cind managerul RAJAC era nimeni altul decit actualul primar, Gheorghe Nichita, iar edilul-sef al orasului era Constantin Simirad. Partizan al ideii de a factura si apa meteorica (n.r., cea provenita din precipitatii, care ajunge in reteaua de canalizare) a fost, culmea, actualul primar, Nichita.

In actiunea inaintata Judecatoriei, consilierii RAJAC au explicat ca datoriile totale ale municipalitatii depasesc 15 miliarde de lei, insa incercarea de recuperare a banilor se va face pas cu pas, luna cu luna. Primaria, reprezentata acum de Nichita, a cerut respingerea actiunii, din cauza unor inadvertente la calculul suprafetei strazilor.

„Debitul stabilit de RAJAC este nereal, derivind din modul defectuos de aplicare a hotaririi de Consiliu Judetean prin care s-a aprobat taxa pe apa meteorica. Primaria nu si-a insusit anexele contractului cu RAJAC privind suprafetele si obiectivele care beneficiaza de serviciile acestei institutii", se mentioneaza in intimpinare. Recenta hotarire judecatoreasca tinde sa creeze un precendent.

Ea nu este insa definitiva, putind fi atacata cu apel la Sectia Civila a Tribunalului.